SHUTTERSTOCK
BUNTOVNIČKI ŽIVOT

Madonna: "Majčinstvo mi je dosad najteži posao - nitko vam ne da upute, učite na pogreškama i nikad ne staje"

Tajnu nezapamćenog uspjeha djevojčice iz Michigana - koja je u međuvremenu postala pop-ikona, poduzetnica i brižna majka šestero djece - autorica Mary Gabriel pokušava razotkriti na gotovo 800 stranica nove biografije naslova "Madonna: buntovnički život".

Tajnu nezapamćenog uspjeha djevojčice iz Michigana - koja je u međuvremenu postala pop-ikona, poduzetnica i brižna majka šestero djece - autorica Mary Gabriel pokušava razotkriti na gotovo 800 stranica nove biografije naslova "Madonna: buntovnički život".

Kraljica po­­pa, ikona stila, seks-simbol, globalna zvijezda - danas 65-godišnja Madonna sve je to, ali i mnogo više, tvrdi Mary Gabriel u novoj biografiji pod naslovom "Madonna: buntovnički život", u kojoj analizira fenomen Madonne i njezinu zapanjujuću sposobnost reinvencije same sebe koja joj je omogućila da na nepostojanoj glazbenoj sceni izdrži dobra četiri desetljeća.

"Kad su kćeri druge generacije feministica, koje su učili da su jednako vrijedne kao i njihova braća, počele shvaćati da možda i nije tako, otkrile su Madonnu. Svojim izgledom i ponašanjem omogućila im je da buntovnički izraze nezadovoljstvo i sve jači prkos… Poruka koju im je upućivala nije bila "Ja sam žena" iz 1970-ih, nego "Ja sam slobodna" u duhu osamdesetih. A kako je izgledala sloboda? Izgledala je kao Madonna", piše Gabriel u knjizi u kojoj na gotovo 800 stranica otkriva detalje iz Madonnina života, od djetinjstva i tvrdoglavog uspona prema slavi. Sve do danas, kad je Madonna glazbenica s više od 300 milijuna prodanih ploča i nizom hit-singlica poput "Like a Virgin", "Material Girl", "Vogue" i "Hung Up", dobitnica ravno 274 nagrade među kojima su Grammyji, Brit Awards i Zlatni globus za ulogu Evite Peron u istoimenom filmu.

image

Madonna na MTV Video Awards dodjeli

NEW YORK DAILY NEWS ARCHIVE NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

Ali i najgora glumica svih vremena prema dodjeljivačima Zlatne maline, autorica čednih dječjih knjiga i stroga majka šestero djece, provokativna performerica koja je zapaljivom mješavinom seksualnosti i katoličkih simbola natjerala papu Benedikta da pozove na bojkot njezinih koncerata, uspješna poduzetnica koju je časopis Forbes proglasio "najpametnijom poslovnom ženom Amerike", jedna od samo dvije pjevačice koje su ušle na popis 25 najmoćnijih žena 20. stoljeća časopisa Time i jedina po kojoj je 2006. nazvana nova vrsta vodenog medvjeda - Echiniscus madonnae.

Uvijek molitva

"Moj katolički odgoj vjerojatno je temelj svega što radim" jednom je izjavila Madonna, koja smatra da je upravo u crkvi doživjela prve seksualne i erotske osjećaje, ali i da je u crkvi prvi put bila izložena umjetnosti. Iako se nikad nije libila kritizirati Katoličku crkvu kao ustanovu te čak uputila pomalo podrugljive poruke papi Franji, to ne znači da je odustala od vjere. Naprotiv, kaže da se moli neprestano: "I kad imam problema i kad sam sretna."

Rođena je u Bay Cityju u Michiganu, kao treće od šestero djece i prva djevojčica u pobožnoj katoličkoj obitelji. Otac Silvio, inženjer u Chrysler-General Motorsu i potomak prve generacije talijanskih doseljenika, bio je vrlo strog, a majka Madonna Louise vesela i muzikalna. Kad je maloj Madonni bilo samo pet godina, majka je umrla od raka dojke. Madonna je poslije opisala kako ju je taj gubitak bolio kao da joj je netko iščupao srce iz grudi. Nedugo poslije otac se oženio njihovom kućnom pomoćnicom Joanom Gustafson, s kojom je dobio još dvoje djece i Madonna je, piše Gabriel, morala stisnuti zube i postati majstorica preživljavanja.

image

S bratom Christopherom Cicconeom na dodjeli nagrada Oscar 1998.

GARY LEWIS/BAUER GRIFFIN/PROFIMEDIA

"Madonna je živjela dvostruki život, jedan pun duboke tuge, ljutnje i nesigurnosti, a drugi je bio buntovna predstava za javnost", piše Gabriel i opisuje kako je djevojčica za priredbu u osmom razredu obojila odjeću fluorescentno zeleno i izvela plesnu točku uz stvar sastava The Who, koju je otac s gnušanjem odbio snimiti kućnom kamerom. S nepunih osam godina Madonna je nagovorila oca da je upiše na balet, a poslije je dobila baletnu stipendiju za Sveučilište u Michiganu, ali studij je prekinula i s 34 dolara u džepu otisnula se u New York.

"Divim se samoj sebi kako sam imala petlje. Bilo mi je 19 godina i prvi put sam letjela avionom, prvi put se vozila taksijem. Već sama veličina New Yorka ostavila me bez daha. Da, čvrsto sam odlučila da ću preživjeti, ali istodobno sam umirala od straha i od smrada mokraće i povraćotine na ulicama", izjavila je. Od prvih dana u New Yorku bavila se plesom i učila tehniku Marthe Graham, a pritom radila i kao čistačica i kao konobarica u restoranu Russian Tea Room, odakle su je otpustili jer je na poslu nosila mrežaste čarape, piše Gabriel.

image

Madonna, 1984.

COURTESY EVERETT COLLECTION/

Uprava restorana nije ni slutila da će njihova bivša djelatnica sa svojim neobičnim modnim detaljima kao što su tajice ispod suknje, smjeli korzeti, rukavice bez prstiju, križevi i krunice i, da, mrežaste čarape, vrlo brzo postati modni uzor cijelim četama djevojaka. Madonnin uspon bio je munjevit. Motajući se po njujorškim klubovima s umjetnicima kao što su Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat, s kojim je jedno vrijeme i hodala - kad ga je njegov galerist Larry Gagosian upitao tko je ona, Basquiat je odgovorio: "Ona će biti najveća pop-zvijezda na svijetu" - shvatila je da mora biti prodorna.

Tako je snimke koje je napravila s bivšim dečkom Stephenom Brayom odnijela u klub Danceteria i nagovorila DJ-a Marka Kaminsa da pusti stvar "Everybody", a kad se plesni podij odjednom ispunio plesačima, Kamins je shvatio da je posrijedi hit. Kontaktirao je tvrtku Sire Records čiji se šef oporavljao od endokarditisa u bolnici i Madonna je prvi ugovor potpisala u njegovoj bolničkoj sobi. Prva singlica "Everybody", objavljena 1982., postala je dance hit, a sljedeće godine izišao je album "Madonna" i publika je poludjela i za njezinom glazbom i za stilom i odjednom su svi htjeli izgledati kao ona. A kad je 1984. na prvoj dodjeli MTV-jevih nagrada uz stvar "Like a Virgin" legla na pozornici u vjenčanici i čarapama s halterima, glumeći da masturbira, u te tri minute nastupa, piše Gabriel, postala je superstar unatoč sveopćem zgražanju; album "Like a Virgin" samo je u SAD-u prodan u osam milijuna primjeraka, a istoimena pjesma držala je prvo mjesto na Billboardovoj ljestvici šest tjedana.

image

U legendarnom korzetu dizajnera Jeana Paula Gaultiera 1990.

B2824 FRANZ-PETER TSCHAUNER/DP

"Sprdajući se s društvenim normama koje su tradicionalno ženi davale niži, drugotan status, Madonna je objavila oslobođenje, ne jezikom feminističke politike nego jezikom seksa", piše Gabriel. U proljeće 1985., dok je snimala video za hit "Material Girl", upoznala je buntovnog mladog glumca Seana Penna i kemija je odmah proradila. Vjenčali su se samo nekoliko mjeseci poslije, ali nisu dugo izdržali zajedno. On je bio ljubomoran, nasilan i pod utjecajem svojeg gurua, pisca Charlesa Bukowskog, zvjerski je pio, dok je ona na svoj disciplinirani način sve više radila, postajala sve slavnija i sve više zarađivala. To se kosilo s Pennovim stavom da je muškarac glava kuće. Par se bučno svađao, muž je znao i udariti ženu, a sve su pogoršavali paparazzi koji su ih proganjali. Rastali su se u siječnju 1989. navodeći kao razlog nepomirljive razlike.

image

Glumca Seana Penna upoznala je 1985., kad je snimala spot za ‘Material Girl‘, i kemija je odmah proradila pa su se vjenčali samo nekoliko mjeseci nakon prvog susreta

GARY LEWIS/BAUER GRIFFIN/PROFIMEDIA

Prvo vjenčanje

Madonna i Sean Penn vjenčali su se u Malibuu, na imanju na stijenama iznad Pacifika kako bi imali privatnost, ali neprestano su ih nadlijetali helikopteri s paparazzima, što je mladoženju tako izludilo da je na njih ispalio nekoliko metaka iz pištolja.

"Bio mi je to valjda najuzbudljiviji vikend u životu, osjećao sam se kao u ‘Apokalipsi danas‘", rekao je poslije Andy Warhol, koji je bio jedan od uzvanika. Tu su bile još i glumice Rosana Arquette, Diane Keaton i Carrie Fischer, glumci Charlie Sheen, Rob Lowe, Emilio Estevez i Tom Cruise, Cher s ljubičastom perikom i umjetnik Keith Haring. Pio se šampanjac Cristal, a prvi poljubac mladenaca pratila je glazbena tema iz filma ‘Vatrene kočije‘.

Nakon toga Madonna je promijenila niz partnera među kojima su bili i Warren Beatty, slavan i kao glumac i kao ženskar, pa reper Vanilla Ice, njezin tjelohranitelj Jim Albright, biseksualni maneken Tony Ward, a navodno i John Kennedy Jr. s kojim je svakako koketirala. Bile su tu i veze sa ženama kao što su manekenka Naomi Campbell i komičarka Sandra Bernhard, ili Ingrid Casares, žena za koju nitko ne može točno reći što radi osim da je Madonnina prijateljica. I takvim spolno fluidnim vezama, uz izjave da je možda "gay muškarac zarobljen u ženskom tijelu", a još više svojom umjetnošću, Madonna je nastavila šokirati javnost.

Glumljena masturbacija na pozornici na turneji "Blonde Ambition", sadomazo i lezbijski seks u spotu "Justify My Love" koji su na MTV-ju zabranili i knjiga "Sex" s eksplicitnim erotičnim fotografijama koju je objavila 1992. i prodala u 1,5 milijuna primjeraka redom su izazvali ogorčene reakcije. Istodobno objavljen album "Erotica" slabije se prodavao, sadomazo scene u filmu "Njeno tijelo je dokaz" koji je snimila godinu poslije dočekane su na nož, kao i nastup u emisiji Davida Lettermana u kojoj je toliko psovala da su je morali cenzurirati.

image

Njezini nastupi i spotovi oduvijek su provokativni i izazivaju burne reakcije

SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Kao i uvijek kad se činilo da je Madonna otišla predaleko i da je otpisana, ona se uspješno vratila drukčija. Objavila je novi album, "Bedtime Stories", u kojem se zrcali nova, nježnija Madonna, i poželjela je djecu - nakon navodno čak 11 abortusa. Prvi potencijalni otac bio je kontroverzni košarkaš Dennis Rodman s kojim je hodala, ali kako se njegov raspored utakmica nije poklapao s njezinim ovulacijama, raskinuli su. U drugom stanju Madonna je ostala nedugo nakon što je na trčanju u Central Parku upoznala trenera Carlosa Leona, i to istodobno kad je dobila priželjkivanu ulogu u filmu "Evita!", te 14. listopada 1996. na svijet donijela djevojčicu, Lourdes Mariju Ciccone Leon. Veza s Carlosom nije potrajala, ali ostali su dobri prijatelji, a Carlos je odan otac u redovitom kontaktu s Lourdes.

image

Na premijeri filma ‘Evita!‘ s tadašnjim partnerom Carlosom Leonom

CHRIS PIZZELLO/AFP/PROFIMEDIA
image

Kći Lourdes i sin Rocco

WALTER/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

S deset godina mlađim britanskim redateljem Guyem Ritchiejem upoznala se 1998. na zabavi koju je priredila Stingova žena Trudie Styler. Dvije godine poslije dobili su sinčića Rocca, vjenčali se, kupili kuću u londonskoj četvrti Notting Hill i golemo imanje Ashcombe u Wiltshireu, a Madonna se ponovno transformirala, ovaj put u englesku damu iz visokog društva. Na imanju su ona i Ritchie jahali, vozili bicikle, pecali i povremeno gađali glinene golubove (što je obožavala, za razliku od lova na žive ptice koji ju je užasavao). Zbog Ritchieja je prestala piti omiljenu votku s limunom i šećerom i naučila piti pivo, dok je Ritchie zanemario svoju veliku strast, karate.

Drugo vjenčanje

Madonna i Guy Ritchie vjenčali su se u prosincu 2000. kad su već imali sinčića Rocca. Svadba u škotskom dvorcu Skibo bila je bajkovita: Madonna je nosila svilenu vjenčanicu boje bjelokosti, kreaciju Stelle McCartney, te starinski francuski nakit, Ritchie je u skladu sa svojim škotskim korijenima bio u kiltu, kao i maleni Rocco, dok je tad četverogodišnja Lourdes nosila buket. Među uzvanicima bili su Gwyneth Paltrow, George Clooney, Donatella Versace, Sting i Trudie, Robin Williams i Brad Pitt.

image

S Guyem Ritchiejem se transformirala u damu iz visokog engleskog društva

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Nijedno od njih nije zanemarilo karijeru, ali rezultati nisu bili sjajni. Film "Swept Away" u Ritchiejevoj režiji s Madonnom u glavnoj ulozi neslavno je propao, a i naklada Madonnina albuma "American Life" iz 2003. bila je, za njezina očekivanja, vrlo skromna - jedva četiri milijuna primjeraka. Ni u braku nije teklo glatko: njoj je smetalo što Ritchie provodi premalo vremena s njom i djecom, a previše u pubu uz kriglu piva, dok je njega iritirala makrobiotika zbog koje se za doručak jelo voće miksano u blenderu, a za večeru riba kuhana na pari i povrće bez grama masnoće. Još mu je više smetalo što mu 10 godina starija žena često u krevet liježe namazana kremom od glave do pete i umotana u plastičnu foliju da održi mladenački izgled.

Ni u pristupu odgoju i školovanju par se nije slagao: Ritchie je smatrao da u skladu s tradicijom britanskih viših klasa djecu treba strpati u internat u kakvom je i sam bio do 15. godine, ali Madonna je vjerovala da djeci više od svega treba red, rad i disciplina koju će najbolje steći s njom pa ih je upisala u obične dnevne škole, a često ih i vodila sa sobom na turneje.

Brak je počeo pucati 2006. kad je par na Madonnino inzistiranje posvojio 13-mjesečnog Davida Bandu iz Malavija, uz neviđeni medijski cirkus, a konačno se raspao 2008. Nakon razvoda od Ritchieja, a možda još i u braku, Madonna je petljala s tad oženjenim igračem Yankeeja Alexom Rodriguezom, pa s Jesusom Luzom, od kojeg je bila starija 28, a od njegove mame punih 14 godina. Veza je potrajala oko godinu dana, a onda se raspala, navodno zato što više nisu imali o čemu razgovarati. Madonni brak nije bio ni nakraj pameti.

image

Posljednjih godina izlazi sa znatno mlađim muškarcima, kao što je 29-godišnji Joshua Popper

WALTER/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

"Mislim da bih se radije bacila pod vlak", izjavila je veselo u emisiji Davida Lettermana. Premda je u životu imala još partnera, jednog čak 32 godine mlađega, od muškaraca su joj, izgleda, mnogo važnija njezina djeca - njih šestero, točno koliko ih je imala i njezina pokojna majka: Lourdes Leon (26), Rocco Ritchie (23), David (18), Mercy (17), također posvojena u Malaviju, te 11-godišnje blizanke Estere i Stella.

"Majčinstvo mi je dosad najteži i najzahtjevniji posao. Podizati djecu je umjetničko djelo. A nitko vam ne da priručnik s uputama, morate učiti na pogreškama i posao nikad ne staje", izjavila je Madonna za Vanity Fair. No, odgoju pristupa organizirano, kao i svemu ostalom što radi, pa tako vrijeme s djecom provodi samo ako je to upisano u njezin gusto ispunjen rokovnik gdje su obaveze podijeljene u kratke, često tek 15-minutne vremenske odsječke.

image

Madonna redovito objavljuje fotografije i videa na društvenim mrežama

WALTER/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

"Vrijeme za Davida" ili "vrijeme s Lolom" u rokovniku znači da će Madonna s tim djetetom pisati zadaću, pjevati, kuhati i ispunjavati mu svaku želju - ali samo ako je druženje unaprijed isplanirano. Djeca imaju i dadilje Francuskinje i četu raznih pomoćnika, sobarica i vozača, idu u najbolje škole i bave se čime god žele, od nogometa do baleta, a od njih se očekuje zalaganje, dobre ocjene, pristojno vladanje i skromnost. Izgleda da su Madonnine odgojne metode upalile jer su joj, kako je ponosno napisala na Instagramu, u jednom od najtežih trenutaka djeca pružila punu podršku.

Turneja "Celebration" na koju je Madonna trebala krenuti ovog lipnja krenula je ovog vikenda nakon što je morala biti odgođena nakon što su zvijezdu pronašli u nesvijesti u njezinu stanu u New Yorku. Utvrđeno je da boluje od bakterijske infekcije te je morala nekoliko dana provesti u bolnici, a djeca su je redovito obilazila i brinula se za nju, što je sigurno pomoglo u oporavku. Uspješna glazbenica koja je tijekom karijere zaradila imutak od 850 milijuna dolara, uspješna poduzetnica s pozamašnim nekretninskim portfeljom, uspješna majka dobre djece? U čemu je tajna? Mary Gabriel pokušala je na to odgovoriti na gotovo 800 stranica knjige. Madonna ima svoj odgovor: "Ne može se postati Madonna u deset brzih lekcija. Nema kratkog puta. Sve je u napornom radu."

Linker
28. travanj 2024 22:50