NOVA GLORIA

Maja Vučić i Gita Hajdarhodžić: ‘Rastanak od kćeri mi teško pada‘

Iako se i sama bavila glazbom, kao članica ženske grupe Divas, zagrebačka psihologinja Maja Vučić imala je zazor od toga da njezina jedinica Gita Hajdarhodžić krene njezinim stopama, ali kad je shvatila da je talentirana i ustrajna u namjeri da se bavi pjevanjem, popustila je - i nije pogriješila - jer tinejdžerica najesen odlazi u Englesku gdje će nastaviti školovanje.

Pjevačica i psihologinja Maja Vučić nije bila najsretnija kada je shvatila da će se njezina kći Gita Hajdarhodžić baviti glazbom, jer kao bivša članica grupe Divas zna da je to kruh sa sedam kora. No, kada je shvatila da Gita ima ozbiljne namjere i plan da glazbeno školovanje nastavi u Londonu, ali i ono najvažnije za majku - da to njezinu kćer čini beskrajno sretnom, više nije dvojila. Dala joj je vjetar u leđa i podržava je na njezinu putu. Gita je već sada profesionalka, a u to su se uvjerili svi koji su prisustvovali glumačko-glazbenom spektaklu "Vraćam se, Zagrebe, tebi" ispred zagrebačkog HNK-a gdje je izvela tri pjesme: "Dušo moja", "Moj Zagreb, tak imam te rad" te "Ljubavnu pjesmu" s glumcem Lovrom Juragom.

image

in article

Među strukom je na dobrom glasu već odavno jer osim što je od devete godine članica zbora Zvjezdice, pjevala je u brojnim operama poput "La Bohème", "Tosce", "Turandota", "Čarobne frule". Zbog toga je u jednoj školskoj godini imala čak tristo opravdanih sati izostanaka, a kada su profesori počeli dolaziti na njezine nastupe, prestali su postavljali dodatna pitanja. Iznenadila ih je tek kada im je priopćila da četvrti razred srednje škole nastavlja u Londonu. Naime, Gita u rujnu odlazi u Englesku, na Rochester Independent College.

"Ondje ću maturirati, a pripremam se i za prijemni na njihovoj akademiji u siječnju iduće godine. Privukla me jer paralelno nudi glazbeno i glumačko obrazovanje, što u Zagrebu nije moguće. Odlazak nisam dugo planirala, željela sam otići barem na godinu dana kako bih naučila jezik, a kada sam otkrila mogućnosti koje akademija nudi, znala sam da to želim. Ovdje sam puno radila na operama, predstavama, sinkronizacijama i tijekom svih tih projekata uvidjela sam da mogu i želim više od toga. Shvatila sam da me to ne zadovoljava i odlučila se na korak dalje. Želja mi je surađivati sa stranim redateljima i producentima. Mnogi počnu raditi tijekom studija, neki pak godinama ne uspijevaju dobiti projekt, pa ako se to dogodi, naravno da ću se vratiti i pokušati nešto drugo. Ipak vjerujem u sebe, nadam se da ću tijekom studija raditi pa se vratiti u Zagreb jer je ovdje moj dom", govori Gita.

Oko Gitinog odlaska Maji su podijeljeni osjećaji. "S jedne strane sam silno sretna jer znam da je to najbolji put za nju, no kada pomislim koliko je daleko i što se sve može dogoditi pokušam istog trena blokirati misli jer postajem anksiozna. Tješim se da je Engleska blizu i da ćemo se redovito posjećivati. Uopće ne znam kakva ću biti, nadam se da ću biti dobro i da ću se uspjeti naviknuti na tu razdvojenost. Vjerujem da će nam stalni kontakti i činjenica da kod nje mogu biti za dva i pol sata biti olakotna okolnost. Kada ti dijete javi da je dobro i sretno, da radi sve što je htjela raditi, sve će pasti u drugi plan. Čak i da ne odlaze u inozemstvo, djecu prije ili kasnije moramo pustiti da žive svoj život", kaže emotivno Maja i priznaje kako je od glazbenih, sklonija davati poslovne i životne savjete, te da danas Gita pjeva bolje od nje.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

"Gita nije svjesna sebe, uvijek misli da može bolje i ne shvaća da je već sada odlična pjevačica. No, i takvi rastu i napreduju. Vrlo je kritična prema sebi, uvijek si nađe manu", nastavlja Maja, koja je godinama tajila kćeri da je pjevala u ženskoj skupini Divas koja je devedesetih s hitovima "Sexy cool", "Bon appetit", "Da ili ne" bila na vrhu top-ljestvica i punila diskoklubove. U deset godina rada snimile su tri studijska i dva live albuma. Maja danas radi kao psihologinja, a o povratku glazbi ne razmišlja.

"O novim singlovima ne razmišljam jer što nakon toga? Preskup je to sport, nekoliko tisuća eura za pjesmu i spot, a ako nemaš gaže, to nema svoju svrhu. Zato nisam htjela da se Gita bavi glazbom, ni sama nisam mogla raditi nešto što me nije veselilo. Kada sam shvatila koliko nju to raduje, jasno mi je bilo da se pronašla. Najvažnija mi je njezina sreća", govori Maja, a jednaku podršku Gita ima i od svog oca, dubrovačkog umjetnika Igora Hajdarhodžića. Iako su se Maja i Igor razišli kada su Giti bile tri godine, danas imaju korektan odnos.

"Tata živi u Dubrovniku i rijetko se viđamo. Žao mi je zbog toga. Tijekom praznika uglavnom imam probe i radim pa nam nedostaje zajedničko vrijeme, ali često se čujemo. Daje mi savjete iz glume i glazbe, često se dogodi da ga nema na nastupima, ali uvijek pita kako je prošlo. Bio je na koncertu ispred HNK-a i drago mi je zbog toga. Inače uživam s tatom jer je beskrajno duhovit i uvijek se s njim dobro nasmijem. S mamom imam drugačiji odnos, lijep i zavidan, mama je autoritet, nije mi prijateljica iako me podržava, puno razgovaramo. Ne znam je li to zato što je psihologinja ili je kao majka odabrala takav odgoj, ali ona je sa mnom uvijek dijelila sve, objašnjavala koliko god je bilo potrebno i baš nikada nije upotrijebila onu popularnu rečenicu "Bit će tako zato što sam ja tako rekla", nego je uvijek sjela i objasnila. U tinejdžerskoj dobi imala sam velik otpor prema njoj, nerviralo me sve što bi rekla, ali danas sam joj zahvalna na svemu", govori Gita. Dodaje kako se nikada ovim poslom ne bi mogla baviti da nema podršku roditelja.

"S Gitom nema represije, izgubila bih bitku da treniram strogoću s njom, no svaki roditelj treba procijeniti koja je metoda za njegovo dijete najbolja, mislim da sam taj put dobro pronašla. Količina samokritičnosti, motivacija da ono što radi bude odlično i radna etika koju ima Gita rijetko se viđaju i kod odraslih ljudi. Talent u tom poslu nije dovoljan, iza svakog talenta stoji puno rada. Oduvijek mi je bilo važno da bude empatična i socijalna osoba, iskrena i transparentna, da iskazuje svoje mišljenje, živi svoju radost, bude dobra prema drugim ljudima. U njezinu mozgu stvari su jednostavne i lagane. Mislim da njezino vrijeme tek dolazi", zaključuje Maja.

Linker
12. travanj 2024 22:05