Dama o kojoj se priča

‘Mama, upoznala sam gentlemana‘: Kako je Jill preokrenula i zacijelila život Joea Bidena

Dok cijeli svijet napeto prati američke izbore na kojima se za glasove ‘bore‘ aktualni predsjednik Donald Trump i Joe Biden, svjetla reflektora uperena su i u njihove obitelji, prvenstveno supruge, Melaniju i Jill. O Slovenki Melaniji Trump zna se podosta te se o njenim modnim izborima stalno piše u medijima, dok samozatajna profesorica Jill Biden voli da je njezin suprug u prvom planu. Oni koji bolje poznaju ljubavnu priču Jill i njezinog devet godina starijeg supruga, dobro znaju kako je upravo ta dama već pune 43 godine prava pokretačka sila o koju se oslanja bivši potpredsjednik SAD-a, te sadašnji kandidat za predsjednika, Joe Biden.

Kad su proljetos prosvjednici u Los Angelesu skočili na binu za vrijeme govora političara Josepha "Joea" Bidena, njegova je supruga Jill bez razmišljanja skočila u obranu svog dragog.

Sitne građe i visine 168 centimetara, Jill Biden je napravila "zid" pred svojim 183 centimetara visokim suprugom i počela gurati prosvjednike s bine, čime je svijetu poslala važnu poruku - s ovom damom nema šale, pogotovo kad je ugrožen netko koga voli.

image
Joe i Jill Biden na finalnoj predsjedničkoj debati 2020.
KEVIN DIETSCH - POOL VIA CNP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Joe i Jill Biden u sretnom su braku već 43 godine, te imaju 39-godišnju kći Ashley, a i njemu i njoj to je drugi brak.

Simpatična 69-godišnja Jill Biden redovito se pojavljuje na skupovima i debatama svog supruga, no već je najavila da će se, čak i ako postane prva dama Amerike, nakon gužve s izborima vratiti na posao.

image
Jill Biden gorljiva je zagovornica politike svog supruga
ZUMAPRESS.COM/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Tko je Jill Biden, moguća sljedeća prva dama Amerike?

Jill Tracy Jacobs rođena je 3. lipnja 1951. godine, u gradiću Hammonton u New Jerseyju, poznatom po proizvodnji borovnica, no odrasla je u Pennsylvaniji.

Po horoskopu je Blizanac, ima 69 godina te je devet godina mlađa od Joe Bidena za kojeg se udala 17. lipnja 1977. godine u New Yorku pred 40 uzvanika.

Jill i Joe upoznali su se na spoju na slijepo, koji je dogovorio njegov brat Frank. Frank je studirao na sveučilištu Sveučilištu Delaware, baš kao i Jill te je svog brata, koji je tada bio pogođen stravičnim događajem iz obiteljskog života, htio upoznati s pametnom i simpatičnom kolegicom velika srca.

image
Joe Biden i supruga Jill Biden na jednom od izbornih skupova
ROBERTO SCHMIDT/AFP/PROFIMEDIA

Životna priča novog američkog predsjednika! Joe Biden u mladosti tragično izgubio suprugu i kćer, a kasnije i sina

Romansi su zamalo presudile - njegove cipele

Mlađahna Jill i "stariji muškarac Joe" imali su o čemu pričati na prvom spoju, no skoro ga je zauvijek otpisala zbog njegovih cipela. Naime, studentica Jill naviknula je izlaziti sa studentima u tenisicama i klompama pa joj je pogled na mokasinke i ozbiljan sako uglađenog Josepha bio - smiješan. U intervjuu za magazin Vogue prisjetila se prvog dojma: "Mislila sam - bože, ovo nikad neće upaliti, ma ni za milijun godina".

image
MARK REINSTEIN/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Ipak, do kraja spoja, na kojem ju je Joe odveo u kino, Jill je promijenila mišljenje te sva ozarena u jedan ujutro nazvala majku da bi joj rekla: "Mama, napokon sam upoznala gentlemana!".

Ljubav je planula, a par je nakon dvije godine veze stupio u brak.

Tragedija koja je slomila obitelj Biden

Dok Jill u prvom braku s Billom Stevensonom nije imala djece, Joe je u braku s prvom suprugom Neilijom Hunter dobio dva sina, Beau i Roberta te kći Naomi koja je 1972. godine, zajedno s majkom Neilijom poginula u prometnoj nesreći. Dok je Joseph radio u uredu Neilija je sa svoje troje djece obavljala božićni shopping, a po povratku se u njihov automobil zaletio traktor s prikolicom. Tužna sudbina obitelji Biden tu nije stala. Beau Biden umro je 2015. godine, sa samo 46 godina, dvije godine nakon što je otkrio da tumor na mozgu.

image
I nakon 43 godine braka bračni par Biden bez ustručavanja izmjenjuje nježnosti u javnosti
ADRIA HUGHES/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Najveću životnu tragediju Biden nije zaboravio! Na grobu voljenog sina potražio je snagu

Jill je Josephu i negovim dječacima vratila nadu

Joseph Biden Jill je upoznao tri godine nakon najveće tragedije svog života u kojoj je izgubio suprugu i kći, a ljubav koju je primio od Jill pomogla mu je da pokuša zacijeliti rane: "Vratila me u život. Počeo sam misliti da bi moja obitelj ponovno mogla biti cijela", prisjetio se Biden u memoarima "Promises to Keep".

Joe je neko vrijeme od svojih sinova tajio novu djevojku, no kad su Joseph i Robert upoznali Jill, odmah su "kliknuli", a dječaci su navodno i potaknuli oca da je zaprosi.

"Zaljubila sam se u muškarca i dva mala dječaka, koji su stajali na ruševinama nezamislivog gubitka. Nisam mogla ni zamišljati da ću se u dobi od 26 godina pitati - kako mogu zacijeliti slomljenu obitelj?", prisjetila se Jill u jednom razgovoru.

image
Jill Biden ne misli se odreći svog posla kao prva dama
MPI04/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

Oduvijek predana na svim poljima

Svoje prve dvije diplome Jill je primila nakon studija početkom sedamdesetih, no tu nije stalo njezino obrazovanje.

Godine 2007. završila je doktorat na Sveučilištu Delaware, na kojem je studirala kao djevojka i ostvarila dugogodišnji san.

Kao profesorica engleskog jezika radi već gotovo pedeset godina, a za vrijeme dugogodišnje karijere, radila je u srednjim školama, ustanovama za adolescente s problemima u ponašanju te na sveučilištu Northern Virginia Community College, gdje se namjerava vratiti nakon izbora.

Kad je stil u pitanju, Jill Biden od mladih je dana vjerna poludugoj kosi sa šiškama i plavoj boji, dok kod odjeće preferira ženstvene, ali elegantne krojeve, pastelne boje i cvjetne dezene.

U štiklama i toaleti, ili u trenirci i zimskoj jakni, nepresušna je inspiracija svom suprugu i stup koji mu drži leđa, što god im budućnost donijela.

image
Jill i Joe Biden imaju svoj mali svemir koji su gradili 43 godine
ANGELA WEISS/AFP/PROFIMEDIA
Linker
18. travanj 2024 10:34