FILIP GRŽINČIĆ
RAZOTKRIVANJE

Marko Kutlić o ranom roditeljstvu i prekidima: ‘I dalje vjerujem u ljubav i brak‘

Glazbenik rođen u Slavonskom Brodu prije 28 godina, koji će se na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku predstaviti pjesmom "Sami", otkriva vjeruje li i dalje u brak te kako je unatoč boli zbog bubrežnog kamenca uspio snimiti videospot za pjesmu ‘Kad god poželiš‘.

Glazbenik rođen u Slavonskom Brodu prije 28 godina, koji će se na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku predstaviti pjesmom "Sami", otkriva vjeruje li i dalje u brak te kako je unatoč boli zbog bubrežnog kamenca uspio snimiti videospot za pjesmu ‘Kad god poželiš‘.

Što vam je dalo snagu?

- Na dan snimanja spota završio sam na hitnoj i redatelj mi je rekao da ostanem kod kuće, ali za mene to nije dolazilo u obzir - iako je to najgora bol koju sam ikad doživio. Ne volim ništa otkazivati, pa tako ni ovo snimanje za koje mi je posebno drago da ga nisam otkazao, jer jako sam zadovoljan rezultatom.

Je li vam se kad tijekom nastupa dogodila neka nezgoda?

- Bilo je padanja, falšanja, pucanja glasa, podrigivanja u mikrofon, o zaboravljanju teksta da ne pričam, za to imam diplomu. Sva sreća da u bendu imam gitarista koji zna sve tekstove napamet pa mi pomogne. Sve to ide u rok službe i onaj tko to nije doživio, njegov je put bio dosadan. Sve je to rock‘n‘roll, a pozornica ga trpi.

Kako čuvate dobar glas?

- Ne koristim nikakve posebne pripravke osim magnezija i kalcija, koji mi dosta pomažu kad su mi glasnice umorne. Ali u posljednjih petnaestak godina, koliko aktivno pjevam, naučio sam da je najbolji lijek za glasnice san - barem 10 sati.

Imate li neki ritual prije izlaska na pozornicu?

- Volim biti u miru barem petnaestak minuta prije nego što se popnem. U tom miru se pomolim da koncert prođe kako treba i mislim na ljude koji su došli. Želim da odu kući ispunjeni, kao i ja, tek tada je koncert za mene bio uspješan.

Kako je došlo do suradnje s Leom Deklevom u pjesmi "Sami"?

- S Leom sam prije svega kliknuo na ljudskoj razini, a u mom slučaju je taj ljudski faktor ključan u muzici i stvaranju bilo čega novog. Mislim da samo na takvom tlu može niknuti nešto zdravo i nešto što ima istinsku vrijednost. Osim Lee, koja je napisala divnu pjesmu, Branimir Mihaljević me oduševio aranžmanom i produkcijom, kao i gostujući izvođači Matija Dedić i Nikola Marjanović, koji su svojom interpretacijom pjesmi dodali još jednu dimenziju.

Što biste savjetovali onima koji kreću u svijet glazbe?

- Da prvo spoznaju sebe i kad budu imali jasnu sliku o tome tko su, da pođu u tom smjeru. Ja nisam napravio tako i nosim to breme odrastanja i sazrijevanja u medijskom prostoru. Savjetovao bih im da ne idu mojim putem jer je teži, već da odaberu lakši u kojem ta samospoznaja ima ključnu ulogu. Isto tako, neka se ne opterećuju mišljenjima drugih sve dok je to što rade iskreno i izlazi iz srca. Jer, postoji samo jedan način da čovjek izbjegne kritiku - da ne radi ništa, ne govori ništa i ne bude ništa.

Biste li voljeli da se na vašem glazbenom putu nešto nije dogodilo?

- Napravio sam puno krivih koraka na glazbenom i životnom putu, ali oni su bili ključni za moje sazrijevanje. Da ih nisam napravio, ne bih znao kako ne treba. Prihvaćam te greške i ne vidim razlog zašto bih ih izbrisao iz života. One su njegov sastavni dio i na njih gledam kao na putokaz, školu ili razinu koju sam morao prijeći da bi duh napredovao. Puno vremena provodim u introspekciji i vodim se citatom Ive Andrića: "Sve su Drine ovog svijeta krive; nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti; nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo".

Kao mali pjevali ste u crkvenom zboru, imate li najdražu duhovnu pjesmu?

- Volim duhovnu glazbu, ona me smiruje i kroz nju se punim. Nemam najdražu duhovnu pjesmu, ali prva koja mi je pala na pamet je "Kad sve utihne", u obradi Dominika Lučića i Infinitasa.

Koji je vaš najveći porok, mana?

- Najveći porok mi je hrana, a najveća mana nestrpljivost.

Kakvi ste bili kao klinac?

- Zaigran, blesav, živahan, neposlušan, radio sam puno gluposti. Svaka čast mojima što su sve to nekako izdržali, nije im bilo lako.

Jeste li se u djetinjstvu dobro slagali s dvojicom braće?

- Slagali smo se dobro, slažemo se i dandanas. Tukli smo se puno, ali puno smo se i voljeli. Sva trojica smo intenzivni i emotivno nabijeni pa smo tako i komunicirali kroz život.

Kako odgajate sinove Petra i Pavla?

- Mislim da sam ok, ali nisam kompetentan da odgovorim na ovo pitanje.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX
Smatrate li da ste zato što ste s 19 godina prvi put postali tata, a dvije i pol godine kasnije drugi put, propustili neke stvari u životu?

- Mislim da ništa nisam propustio. Mlad sam čovjek i imam još puno prilika da vidim i doživim sve što želim. Ne vidim nikakav razlog zašto bi me to što sam rano sazrio sprečavalo da uživam u svemu što mi boravak na ovoj kugli zemaljskoj nudi. Veselim se svemu što me čeka, zajahao sam dobar val i nosi me duh koji ništa ne može slomiti."

Koliko je teško proći razvod i prekid veze?

- Jako teško, ali ponekad neizbježno.

Jeste li izgubili vjeru u brak?

- Nisam. Ni u brak, ni u ljubav.

Čime vas neka žena može osvojiti?

- Karakterom i samopouzdanjem - to je ključno, da ima jasnu sliku o sebi. Fizički izgled i taj pokrivač i maska koju svakodnevno lijepimo na sebe nisu mi toliko bitni. To je samo dodatak.

Kakvi su vam planovi?

- Trenutni cilj mi je završetak drugog studijskog albuma i puno susreta s ljudima na koncertima koji će se održati ovo ljeto i do kraja godine.

Linker
29. travanj 2024 00:39