Reuters, Getty
HOLIVUDSKI NASILNICI

Mel Gibson i Casey Affleck: Nasilnici u pohodu na Oscare

Mnogi su zadovoljni ovogodišnjim nominacijama za Oscare jer one, više nego ikada ranije, uključuju različite rase i promiču različitosti, ali brojnim su kritičarima dvije nominacije trn u oku preko kojih je teško prijeći.

Problem je u nominaciji Mela Gibsona za najboljeg redatelja ("Hacksaw Ridge") te onoj Caseya Afflecka za najboljeg glumca ("Manchester by the Sea") jer obojica imaju, najblaže rečeno, problematične prošlosti i njihov izbor pokazuje spremnost Hollywooda da zatvori oči na nasilničko ponašanje, pogotovo kada su bijeli muškarci u pitanju, i da u ime "umjetnosti" okrene glavu od onoga na što bi trebalo stalno ukazivati.

Getty Images
Mel Gibson

Mel Gibson je izgnanik već više od desteljeća, još otkako je snimljen kako izgovara zapanjujući niz antisemitskih i mizoginih komentara kada je bio uhićen zbog vožnje u pijanom stanju 2006. godine. Četiri godine kasnije bio je pod istragom za obiteljsko nasilje nakon što je ostavio prijeteću, rasističku poruku na govornoj pošti svoje bivše supruge Oksane Grigorieve, a to je samo vrh ledenog brijega svih grijeha koje je Mel Gibson počinio i koji su zabilježeni. Nasilničko ponašanje i nanošenje ozljeda, prijetnje smrću, vrijeđanje u prisutnosti djeteta… Mnogo se toga skupilo u Gibsonovom dosjeu, a sada ga je američka Akademija filmskih umjetnosti "nagradila" nominacijom za najboljeg redatelja i njegovom filmu dodala još pet nominacija.

Casey Affleck se, pak, našao u središtu negativne pozornosti 2010. kada ga je tužilo dvoje bivših suradnika s nesretnog mockumentaryja "Još sam tu". Producentica Amanda White i direktorica fotografije Magdalena Gorka podnijele su odvojene tužbe, a obje su tvrdile da su ih Affleck i ostali članovi ekipe izložili salvi neprimjerenih seksualnih komentara i da su koristili vlastitu poziciju za seksualno uznemiravanje. Prijavljene su brojne mračne i mučne situacije koje su se zbivale na snimanju filma, a sada je Affleck, koji je već dobio Zlatni globus za ulogu u filmu "Manchester by the Sea", počašćen i nominacijom za Oscar.

Reuters
Casey Affleck

Holivudske zvijezde nerijetko imaju problema sa zakonom. Alkohol, droga, ispadi u javnosti i različite vrste neprimjerenog ponašanja gotovo su postale tužni standard koji im najčešće ipak ne utječe na zvjezdani status jer ih se promatra kroz njihov posao, kroz filmove koje su snimili, a privatni život se najčešće percipira tek kao dodatak karijeri.

Povijest holivudskih skandala je dugačka i bolna, a još je i Charlie Chaplin bio prokazan kao obiteljski i seksualni nasilnik. Ovo su još neki od poznatih holivudskih nasilnika ili seksualnih predatora.

Roman Polanski

Francusko-poljski redatelj, scenarist i glumac poznat je po burnom privatnom životu. Priznao je da je imao seksualni odnos sa 13-godišnjakinjom i nakon tog priznanja je otišao u Francusku, a američke ga vlasti od tada smatraju bjeguncem. Samantha Geimer imala je samo 13 godina kada ju je slavni redatelj fotografirao golu, dao joj nekoliko čaša šampanjca i pola tablete za spavanje i potom je prisilio na seks.

Getty Images
Roman Polanski

Woody Allen

Genijalni redatelj koji je vlastite neuroze pretvorio u vrhunsku umjetnost bio je oženjen za glumicu Miju Farrow. Ona se od njega razvela 1992. kada je otkrila da je fotografirao golu njezinu usvojenu kćer Soon Yi-Previn. Kasnije je Allen oženio Soon Yi-Previn i oni imaju dvije kćerke, ali za seksualno zlostavljanje ga je bila optužila i njegova kći iz prvog braka Dylan Farrow.

Reuters
Woody Allen na filmskom festovalu u Cannesu.

Sean Penn

Sean Penn je, između ostaloga, proveo 33 dana u zatvoru jer je fizički napao svoju bivšu suprugu Madonnu.

Reuters
Sean Penn

Charlie Sheen

Charlie Sheen je poznati holivudski prijestupnik. 2009. godine je uhićen jer je davio svoju suprugu, a 1996. je zbog sličnog incidenta bio uhićen, ali je pušten na uvjetnu slobodu.

Profmiedia
Charlie Sheen

Wesley Snipes

Zvijezda filma "Blade" navodno je toliko brutalno pretukao svoju bivšu suprugu Hale Berry da je ona od toga izgubila 80 posto sluha.

Profimedia
Wesley Snipes

Michael Fassbender

Bivša djevojka je tražila zabranu prilaženja nakon što je nasilno nasrnuo na nju. Posvađali su se oko jedne njene prijašnje veze, a on ju je vukao za kosu i izvrnuo joj ručni zglob.

Getty Images
Michael Fassbender

Alec Baldwin

Kim Basinger, bivša supruga Aleca Baldwina, prijavila je fizičko i psihičko zlostavljanje, a sam Baldwin je u intervjuu za Vanity Fair izjavio da ju je "želio ubiti palicom za bejzbol."

Profimedia
Alec Baldwin

Linker
15. travanj 2024 11:58