IMA SE, MOŽE SE

Milijuni za svadbu? Prava sitnica! Pogledaje top 5 najskupljih vjenčanja svih vremena

U kronologiji najskupljih vjenčanja u povijesti čovječanstva čak četiri su kraljevska, a samo jedno od njih je održano u 21. stoljeću.

PRINCEZA DIANA I PRINC CHARLES

image

Vjenčanje je održano 29. srpnja 1981. u Katedrali sv. Pavla u Londonu

SHUTTERSTOCK

Britanski dvor, ali niti svijet masovnih medija ne pamti svadbeno slavlje kakvo je priređeno za vjenčanje princa Charlesa i princeze Diane 29. srpnja 1981. u Lodonu. Vjenčanje 20. stoljeća, kako je unisono prozvano, bilo je jedan od najgledanijih događaja u povijesti televizije, a pratilo ga je 750 milijunta gledatelja iz 74 zemalja. Mladenci su se vjenčali u londonskoj katedrali sv. Pavla, a Diana je bila prva kraljevska mladenka koja je iz crkvenih zavjeta izbacila riječ poslušnost. Fotografija dana snimljena je na balkonu Buckinghamske palače u trenutku kad je mladoženja poljubio mladu, što se nikad prije nije dogodilo.

Britanski dnevnik Mirror je dvadeset stranica posvetio događaju, ali niti taj prostor nije bio dovoljan da zadovolji znatiželju javnosti. Tri tisuće petsto uzvanika prisustvovalo je vjenčanju u katedrali, Dianinu vjenčanicu ukrašavalo je deset tisuća bisera, a posluženo je 27 svadbenih torti. To je, dakako, samo djelić onog što se vidjelo tog dana, a troškovi vjenčanja procjenjeni su na 48 milijuna dolara, što bi uz inflatorne pritiske otada danas iznosilo 110 milijuna dolara.

image

Izlazak mladenaca iz crkve zauvijek će se pamtiti po šlepu mladenkine vjenčanice

SHUTTERSTOCK

VANISHA MITTAL I AMIT BHATIA

image

Indijski tajkun Lakshmi Mittal sa suprugom Ushom, sinom Adityjom i kćeri, ljubimiciom Vanishom

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Indijsko vjenčanje u Versaillesu, bivšoj rezidenciji francuskih kraljeva, održano je 2004. i zbog troškova procijenjenih na 55 milijuna dolara u trenutku održavanja zaslužilo svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda. Mladenkin otac Lakshmi Mittal učinio je sve udovolji svakom hiru svoje mezimice, pa se ni na čemu nije štedjelo. Inače, riječ je o indijskom milijarderu koji se obogatio na čeliku, a u 2004. smatran je trećim najbogatijom čovjekom na planeti.

Svadbeno slavlje trajalo je šest dana, prisustvovalo mu je tisuću uzvanika koji su u dvanaest zrakoplova stigli u Pariz, a bili su smješteni u hotelu Le Grand Intercontinental. Uživali su u vatrometu s vrha Eiffelova tornja, koncertu australske pop pjevačice Kylie Minogue, a zabave su se svakog dana održavale u drugom dvorcu. Između ostalog i u baroknom Chateau Vaux-le-Vicomte, koji se nalazi u Maincyju, 55 kilometara jugoistočno od Pariza, a poslužio je kao nadahnuće i uzor graditeljima Versaillesa.

image


Vjenčanje Amita Bhatije i Vanishe Mittal zaslužilo je mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

SULTANIJA HATIDŽE I PAŠA MUSAHIP MUSTAFA

image

Kako je izgledao život na osmanskom dvoru vidjeli smo u serijalu 'Sulejman Veličanstveni'

FOTOGRAFIJE: RTL

Najskuplje svadbeno slavlje u povijesti čovječanstva započelo je 9. srpnja 1675. i potrajalo idućih dvadeset dana. Mladenka je bila 15-godišnja sultanija Hatidže, kći Mehmeda IV. Lovca, sultana Osmanskog carstva, koji je nadimak zaradio jer je većinu slobodnog vremena provodio posvećen svojoj najdražoj zanimaciji - lovu. Njezin izabranik bio je paša Musahip Mustafa, a svadbeno slavlje uključivalo je brojne turnire, natjecanja, procesije, ceremonije, zabave, plesove, predstave i vatromete. Održano je u povijesnom turskom gradu Edirneu, jednoj od prijestolnica carstva, smještenom na ušću rijeke Tundže u Maricu, u blizini granice s Grčkom i Bugarskom.

Vjenčanje je u legendu ušlo po umjetnim stablima različitih veličina s lišćem od srebra. Najveće je imalo krošnju promjera pet metara a kroz grad ga je vuklo dvjesto robova. Kako su tadašnje ulice bile mnogo uže od današnjih standarda problem prolaska na uskim grlima riješen je rušenjem svih kuća i drugih objekata koji su smetali. Lista vjenčanih darova uključivala je dragocjeni nakit, zlato, dijamante, bisere, divovske glave šećera, najfinije tkanine, ćilime, namještaj, pribor za jelo od slonovače..., što god možete zamisliti, a brak je potrajao jedanaest godina do pašine smrti 1686. Njezino drugo vjenčanje s Morali Hasan pašom održano je 13. ožujka 1691., a organizirao ga je Hatidžin ujak Sulejman II., no nije bilo niti sjena sjenine sjene onome iz Edirnea.

Čitajte i: LISTA UŽASA! TOP 6 FRAJERA U FINANCIJSKOJ SPIRALI SMRTI: OD BIVŠEG AMERIČKOG PREDSJEDNIKA DO KRALJA POPA

MARGARETA OD YORKA I KARLO SMJELI

image

Srednjevjekovna procesja u čast Margarete od Yorka

CCI/SHUTTERSTOCK

Vjenčanje sestre dvojice engleskih kraljeva Edwarda IV. i Richarda III. i vojvode od Burgundije nije održano niti u mladenkinoj niti mladoženjinoj domovini, nego u belgijskom Brugesu u zapadnoj Flandriji, gradu u kojem je njegov prethodnik Filip Dobri u 15. stoljeću podigao svoj dvor. Vjenčanje čija se cijena procjenjuje na 200 milijuna dolara u današnjem novcu održana je 1468. i pamti se kao jedna od najvećih srednjevjekovnih svečanosti.

Mladoženja je za treću suprugu izabrao Engleskinju, iako mu je bila ponuđena ruka kćeri franucskog kralja Luja XI. Njegova odluka bila je politička, jer je Karlo Smjeli sanjao o vlastitoj državi kad već nije uspio postati francuski kralj, a višednevna svadba bila je iskaz novostvorenog savezništva i moći. Uključivala je brojna viteška nadmetanja, nezamislive gozbe i svečanosti. Mlada je nosila haljinu ukrašenu krznom hermelina i krunu ukrašenu dijamantima i biserima, izrađenu specijalno za njezin veliki dan.

image

Karlo Smjeli, vojvoda od Burgundije s budućom suprugom Margaretom od Yorka

GIANNI DAGLI ORTI/SHUTTERSTOCK

KATARINA ARAGONSKA I PRINC ARTUR

image

Operna diva Montserrat Caballe u ulozi Katarine Aragonske u operi Henrik VIII.

MIQUEL BENITEZ/SHUTTERSTOCK

Prva od šest supruga engleskog kralja Henrika VIII., osnivača anglikanske crkve, prije toga je bila u braku s njegovim starijim bratom Arturom, princom od Walesa, nasljednikom dinastije Tudor, koji je iznenada preminuo svega dvadeset tjedana nakon njihove svadbe. Zaručili su se u odsutnosti mladenke 19. svibnja 1499. na Arturovom imanju u Bewdleyu, a Katarinu je predstavljao španjolski veleposlanik de Puebla, a ekstravagantno vjenčanje održano je sredinom studenog 1501. godine.

Mlada je nosila haljinu od bijelog satena, turniri, gozbe i razne druge svečanosti potrajale su idućih sedam dana, mladencima je pjevao dječji zbor u dvorcu Baynard's, a vjenčao ih je kanterburški nadbiskup Henry Deane u londonskoj Katedrali sv. Pavla. Grandiozna svečanost bila je demonstracija savezništva engleske i španjolske krune, pa je u to ime iz fontane na trgu ispred crkve teklo - vino.

image

Jedan od rijetkih portreta Katarine Aragonske

DESIGN PICS INC/SHUTTERSTOCK
Linker
19. travanj 2024 21:47