INTERVJU

Miran Kurspahić aka ajatolah Gejpardić: Skidam se na pozornici da kompenziram izostanak talenta, ali i zato što to mogu

Zagrebački glumac, redatelj i frotntmen benda TV Eye s kojim 4. lipnja nastupa u klubu Hard Place otkriva zašto je rock&roll njegov put, istina i život.

Tko su najveći fanovi TV Eye?

Preživjeli dinosauri poput nas koji još uvijek slušaju r‘n‘r.

Kakvo ih to (pro)ljetno buđenje čeka u Hard Placeu?

Čeka ih buđenje ekvivalentno onome umrlog Lazara koji je navodno poput zombija ustao iz grobnice. U prijevodu ushit i sladostrašće za sva osjetila. Zajedno s braćom iz Detroit Groove Ganga širit ćemo r‘n‘r evanđelje, navesti gluhe da čuju, lijene da zaplešu i trezvene da se propiju.

image

TV Eye 4. lipnja nastupa u zagrebačkom klubu Hard Place

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Skidate li se na pozornici da pokažete mišiće ili tetovaže? Ili je za sve kriv Iggy Pop?

Skidam se da kompenziram izostanak ikakvog talenta, ali i zato što to mogu, zato što me to veseli i zato što je to praktično. Svatko na pozornici ima izvjestan alterego koji mu omogućuje optimalnu izvedbu. Na sceni pružam autentičnu energiju kroz glazbu koju živim i u kojoj uživam. I baš poput drevnih faraona koji su polugoli vladali Egiptom, tako i Iggy i Freddie dominiraju pozornicom, a ja samo nastavljam tu hvalevrijednu tradiciju. U kontekstu koncerta i glazbe izvedba je najbitnija.

Ipak, jeste li zadovoljniji s mišićima ili tetovažama?

Zadovoljan sam progresom, ali i mogućnošću napretka u oba smjera.

Koliko sklekova, zgibova i trbušnjaka možete napraviti u komadu?

Ne znam, nisam mjerio od regrutacijskog pregleda prije dvadeset i kusur godina.

A izdržati u plenku?

Ne radim plenkove, pa odgovor niti ne slutim, a u treningu sam šest puta tjedno.

Tko su vam glazbeni idoli?

Iggy Pop i Freddie Mercury su na vrhu. Ali iznimno štujem i Chucka Berryja i Little Richarda koji su tvorci r’n’r-a. Da se ne lažemo nisam imun niti na Lemmyja Kilmistera.

Od domaćih rokera?

Na domaćoj sceni nemam glazbenih idola, ali izdvajam bendove Erotic Biljan & His Heretics, te ranije spomenuti Detroit Groove Gang. Izvjestan oblik idolatrije može se pripisati Mirni Škrgatić s obzirom na to da smo u vezi i živimo zajedno.

Može li se izlazak pred publiku i s čim usporediti?

Kao prirodnom ekstrovertu to mi je nasušna potreba. Nema treme, samo uzbuđenje i želja za nastupom. Nekome je to vjerojatno najgora noćna mora, stres i trauma, što je također legitimno. Mene to međutim hrani.

Najbolji koncertni provod dosad?

Iskonski katarzični moment proživio sam 2007. na IN Music Festivalu kad su Stoogesi nastupili u originalnoj postavi s braćom Ashton. Preskočivši ogradu i redate u maniri prpošne gazele našao sam se s nekolicinom odabranih na pozornici s bendom i zagrlio izvornog uličnog hodajućeg geparda koji mi je pružio mikrofon kako bismo zajedno tulili ‘No Fun‘. Ako ne već i prije tad me zasigurno inficirao klicom iz koje je kasnije niknuo gepard i na mojim prsima.

Čitajte i: TALIJANSKI PLEJBOJ POZIRAO S TRI TOP MODELA KOJA JE NEKOĆ LJUBIO. NJEGOVA ŽIVOTNA PRIČA JE NEPONOVLJIVA!

Najbolji r‘n‘r standard?

Search&Destroy.

image

MIranova partnerica je kantautorica Mirna Škrgatić

DUSKO MARUSIC/CROPIX

Što je vama rock&roll i što ste vi njemu?

Istina, put i život. A ja sam njemu ajatolah Gejpardić, neskromni sluga koji propovijeda garažno evanđelje po TV Eye-u. Tu sam da zajedno s dječacima iz benda širimo dobru zafrkanciju, dobru energiju i dobru glazbu za sve one koji se žele zabaviti i opustiti.

Da možete birati koga biste pozvali da svira na vašem rođendanskom tulumu 30. kolovoza?

Jacka Whitea. Taman je izdao novi album i na turneji je pa ovim putem apeliram na Emila Tedeschija, kao čovjeka koji ima iskustva s organizacijom r’n’r rođendana da uskoči i pozove ga u Zagreb. Bio bih jako sretan i zahvalan slavljenik.

Čitajte i: NJEGOV ŽIVOT JE ROCK‘N‘ROLL! SLAVNI ROKER SLAVI 75. ROĐENDAN, A NJEGOVE KĆERI UPRAVO SU NAPUNILE ŠEST GODINA

Koji je vaš recept za sindrom suhih očiju od previše ekrana, što je naziv vašeg benda?

TV Eye je ime dobio po istoimenoj pjesmi Stoogesa, u kojoj je Iggy taj naziv koristio kao sleng za ženski pogled onome koga želi odvući u krevet. Vjerujem da nekome i od toga zasuze oči, no vjerujte mi da meni i mojim talibanima iz benda od pomisli na napaljene žene zasuzi nešto drugo. Ipak, djeco i odrasli nemojte previše buljiti u ekrane jer ćete imati suhe oči. Radije 4. lipnja dođite u Hard Place na koncert i garantiram vam da više nećete imati problema sa suhoćom, štoviše.

A lijek protiv mamurluka?

Puno vode i aspirin prije spavanja. A možete poslušati i Lemmyjev savjet da niti ne prestajete piti, pa ćete samim time izbjeći moguće neželjene posljedice mamurluka.

Linker
17. travanj 2024 17:05