Tom Dubravec/ CROPIX
OMILJENI DODATAK

Mister Bijeli Šal: Ćiri je bio svetinja, a uzor mu je bio legendarni holivudski zavodnik

Trener svih trenera svoj je najveći sportski uspjeh, osvajanje titule s Dinamom 1982., proslavio s bijelim šalom oko vrata, a taj je detalj nastavio nositi i kasnije kao amajliju.

Trener svih trenera svoj je najveći sportski uspjeh, osvajanje titule s Dinamom 1982., proslavio s bijelim šalom oko vrata, a taj je detalj nastavio nositi i kasnije kao amajliju.

Povodom četerdesete obljetnice osvajanja naslova prvaka s Dinamom, što je trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević smatrao svojim najvećim sportskim uspjehom, klub je u prodaju lani pustio repliku Ćirinog bijelog šala, koji mu je tada bio zaštitni znak. A može se nabaviti u Dinamovom web shopu po cijeni od 23,76 eura.

image

Bijeli šal bio mu je zaštitni znak

BERISLAVA PICEK/CROPIX CROPIX

Upravo je taj Ćirin modni detalj ostao trajni podsjetnik na Dinamovu titulu, a trener svih trenera mnogo je puta ispričao kako je njime, baš kao i svojim oratorskim nadahnućima i motivacijskim sposobnostima, uz taktičke finese, trgnuo momčad iz letargije i doveo je do pehara koji se u Maksimiru dugo čekao.

image

Ćiro Blažević i Rudi Belin 1982.

Ćiro je Dinamo preuzeo u prosincu 1980. godine na 14. mjestu, tu sezonu završili su na petom mjestu, a iduća sezona završila je trijumfalno - naslovom prvaka.

"Bijeli šal nosio sam stalno otkako sam se preselio u Švicarsku. Bio sam zadivljen holivudskim glumcem Charlesom Boyerom, koji se proslavio ulogama uglađenih europskih zavodnika i džentelmena u holivudskim klasicima 1930-ih i 1940-ih. On je nosio bijeli šal pa sam samome sebi rekao da ću ga i ja nositi kad budem stariji. I nosio sam ga i u Švicarskoj, jednako tako i u Rijeci, ali ga je tamo jedva itko zamijetio. Kad sam s njim došao u Zagreb doživio je veliku promociju zahvaljujući Ivi Tomiću, velikom radio reporteru. On me titulirao kao “Mister Bijeli Šal” i stalno je ponavljao da nam taj šal donosi pobjede i sreću. Čak je u jednom prijenosu izmislio da ga je papa posvetio, što je bilo u Tomićevu duhu jer nije birao sredstva da postigne efekt. A njegovi prijenosi su se slušali, jer tada nije bilo direktnih prijenosa utakmica na televiziji, nego se sve pratilo na radiju", izjavio je Ćiro Blažević.

image

Glumci Charles Boyer i Rita Hayworth u filmu ‘Priče s Manhattana‘ 1942.

20TH CENTURY FOX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

A prilikom našeg posljednjeg susreta na Maksimiru u rujnu lanjske godine Ćiru smo upitali gdje danas drži original.

"Na posebnom, sigurnom mjestu uz još nekoliko svetinja, najvažnijih predmeta koji su obilježili moj život: među njima su dva kaputa, nekoliko satova i druge sitnice...", izjavio je legendarni Ćiro.

image

Bijeli šal nosio je i kao trener NK Zagreba

DAMIR KRAJAC/CROPIX
Linker
03. svibanj 2024 12:42