Kreativom protiv tabua

Mlada dizajnerica Petra osmislila genijalnu društvenu igru o menstruaciji, a mogu je igrati i muškarci

Tri mjeseca Petra Salarić provela je u Indiji i otkrila što je to što utječe na stvaranje predrasuda i tabuizaciju kakva je u mnogim društvima čak i - menstruacija, najnormalnija i najobičnija pojava u zdravom ženskom tijelu.

Prosječna osoba rijetko dizajnom smatra nešto drugo doli mode ili arhitekture. Nismo svjesni toga da sve što ikad primimo u ruke - od paketića žvakaćih guma, preko glačala i usisivača, sve do automobila koje vozimo - ima zaslužnog dizajnera. Zna to dobro mlada dizajnerica Petra Salarić (26), koja je u Zagrebu završila preddiplomski studij dizajna, a u nizozemskom se Delftu specijalizirala za dizajn za interakcije.

Povod našeg razgovora bio je njezin prvi veći iskorak u tom polju, dizajniranje igre koja pomaže razbiti tabue vezane za menstruaciju.

Detaljnije o tome kako je nastala ideja za ovu igru, kako zaigrati i čemu nas uči - pogledajte u videu.

Petra se tako priključila dizajnerima koji svojim idejama, istraživanjima i na kraju konkretnim proizvodima pokušava poboljšati kvalitetu ljudskih života.

Ona se zaputila u Indiju, u kojoj je provela tri mjeseca i otkrila što zapravo utječe na stvaranje predrasuda i tabuizaciju te da su najbolji lijek za demistifikaciju tabua - igra i humor.

POGLEDAJTE VIDEO

Linker
15. travanj 2024 18:43