strava i užas

Modni tajkun uhićen zbog gnjusnih zločina! Iskorištavao maloljetnice - neke su imale tek 14 godina

Sve je veći broj svjetskih tajkuna koji se nalaze pred sudom zbog optužbi da su trgovali ljudima, a sve u svrhu seksualnog iskorištavanja maloljetnica i mlađih punoljetnih žena. Zvučno ime - britanski princ Andrew - okosnica je koja se redovito ponavlja. Osim u slučaju Jefferyja Epsteina, sada se pojavljuje i u slučaju modnog tajkuna Petera J. Nygårda.

Neuredan, sjedokosi muškarac kojeg su čuvari reda početkom tjedna smjestili u pritvor u Winnipegu, najvećem gradu pokrajine Manitoba u središnjem dijelu Kanade, izgledao je izgubljeno, kao da ne vjeruje da je uhićen na temelju američke federalne optužnice i suočen sa zahtjevom za izručenje. Bio je to modni tajkun Peter J. Nygård (79), osnivač multinacionalne modne tvrtke Nygård International sa 170 trgovina u Sjevernoj Americi i oko 1500 uposlenika, a tereti ga se za trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, reketarenje i druge zločine u koje je bilo uključeno više desetaka žena, među njima i maloljetnice. Kako se osobno bogatstvo nekadašnjeg playboya procjenjuje na 700 milijuna dolara, sud u Winnipegu odbio je zahtjev njegovog odvjetnika Jaya Probera za puštanje uz jamčevinu, o čemu će naknadno odlučiti 13. siječnja.

Sumnja se da milijunaš izmiče pravdi već 25 godina, a zlostavljanja su se događala u SAD-u, u Kanadi te u njegovoj vili u ekskluzivnoj enklavi Lyford Cay na sjeverozapadu otoka New Providence, na Bahamima.

Britanski Daily Mail procjenjuje da je od 1995. do danas iskorištavao 57 žena a deset je već podnijelo kolektivnu tužbu zbog silovanja. Kanadski mediji izvješćuju kako posrnuli mogul navodno ima bazu podataka s više od 7.500 maloljetnih djevojaka i žena, dok je New York Times još u veljači ove godine pisao o upadu agenata FBI-ja na njegov posjed u Los Angelesu te u ured njegove kompanije u New Yorku - nakon čega je mogul podnio ostavku na čelnu poziciju u svojoj kompaniji, a nedugo potom proglašen je stečaj. Naime, tvrtka je već neko vrijeme borila s financijskim problemima, a skandal zbog istrage američkih vlasti ubrzao je neminovan kraj.

image
Posrnuli tajkun iskorištavao je siromašne djevojčice i žene.
MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Problem je u tome što je poduzetnik godinama koristio utjecaj i moć kompanije kako bi pronašao lakovjerne žrtve obećavajući im manekensku karijeru.

Prisiljavao je podređene pronalaziti mu financijski ovisne žene i maloljetnice i pomoći mu prokrijumčariti ih na njegov velebni posjed na Bahamima od 150.000 četvornih metara, uređenog po uzoru na hramove drevnih Maja - gdje je organizirao "zabave za maženje" za probrano muško društvo. Među žrtvama bile su, navodno i tri četrnaestogodišnjakinje te 15-godišnjakinja koja ne želi izaći u javnost, no kanadski mediji izvješćuju da je podigla tužbu protiv tajkuna zbog silovanja i osobito gnjusnog iživljavanja. U tužbi se nalazi frapantan detalj da je milijunaš navodno podmićivao vlasti na Bahamima da ne istražuju što se zbiva na njegovim partyjima. S druge strane, oprez lokalnih vlasti ne iznenađuje jer su se popisu Nygårdovih gostiju u Lyford Cayju nalazili i Sean Connery te Robert DeNiro, čiji je ugled iskorišten kako bi se lokalna policija držala podalje od imanja. Jer, tko bi povjerovao u iskaze zlostavljanih žena i poduzeo korake protiv milijunašu koji se druži s filmskim zvijezdama?

Protiv Nygårda u konačnici se na noge digao njegov moćni susjed

Na sreću, prepredeni zlostavljač naišao je na dostojnog protivnika, jednako imućnog i moćnog američkog financijaša Louisa Bacona, vlasnika susjednog imanja na Bahamima koji se počeo raspitivati što se događa na zabavama, ponukan bukom što je u sitne sate dopirala sa suprotne, Nygårdove strane lagune. Kad uljudne molbe nisu pomogle, Bacon je iziritiran Nygårdovom bahatošću odlučio istjerati stvari na čistac. Dodatni motiv bio mu je navodni imovinski spor s nemogućim susjedom. Budući da je odvjetnik Petera J. Nygårda nakon nedavnog uhićenja izrijekom spomenuo Bacon kao krivca „hangare” koja se stuštila na njegovog klijenta, nije isključeno da je doista pomogao američkim vlastima tijekom istrage.

image
Jeffrey Epstein izvršio je samoubojstvo u strogo čuvanoj kaznionici na Manhattanu.
STEPHANIE KEITH/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Priča o posrnulom modnom mogulu upadljivo nalikuje na slučaj osuđenog seksualnog predatora Jeffreya Epsteina na čijem su se privatnom karipskom otoku Little St. James održavale orgije s maloljetnicama. Kad je sredinom 2019. uhićen i činilo se da će odgovarati za nedjela, njegove žrtve na kraju su ostale bez moralne i pravne zadovoljštine jer je milijarder u kolovozu 2019. počinio samoubojstvo u strogo čuvanoj kaznionici na njujorškom Manhattanu, iako se nalazio pod stalnim nadzorom čuvara. Kako god bilo, saznanja američkih vlasti o pedofilskim zabavama moćnika koja su dovela do Epsteinovog uhićenja zacijelo uključuju još neke donedavno nedodirljive zlostavljače, pa je Peter J. Nygård naposljetku dolijao.

Epsteina i Nygårda povezuje princ Andrew

Posrnulog modnog tajkuna i Jeffreya Epsteina povezuje zajednički znanac, britanski princ Andrew, čije je druženje s Epsteinom u New Yorku u proljeće 2001. nanijelo neviđenu sramotu kraljevskoj obitelji. U međuvremenu se pokazalo kako se princ 12. travnja 2001. iz New Yorka zaputio na milijarderov posjed na Floridi, odatle je njegovim privatnim zrakoplovom dan kasnije sletio na njegov privatni otok Little St. James gdje je, sumnja se, treći put spavao s maloljetnom Virginiom Roberts. Ono što u mučnoj priči o moćnim seksualnim zlostavljačima upada u oči posjet je princa Andrewa Nygårdovom posjedu na Lyford Cayju, Bahami. Dogodio se prije 20 godina, a pratile su ga sad već bivša supruga Sarah Ferguson i njihove kćeri, princeze Eugenie i Beatrice.

image
Princ Andrew ovih dana se suočava s činjenicom da mu se ime spominje u još jednoj pedofilskoj aferi.
SHUTTERSTOCK

O posjetu svjedoči fotografija para na Nygårdovom imanju, bio je vrlo kratak – jedva je trajao dva sata – visoki gosti samo su se prošetali posjedom ne ulazeći u vilu – te vratili u rezidenciju na Bahamima gdje su bili na godišnjem odmoru. Britanska javnost sad se s pravom pita odakle princu toliko nepoželjnih prijatelja, kako ih je upoznao i kako je moguće da ih, unatoč sigurnosnim službama čiji je zadatak spriječiti takva druženja, iz dana u dan sve više sramoti? Odgovora koji im je princ dužan dati, još uvijek nema.

Linker
19. travanj 2024 14:38