MARKO TODOROV/CROPIX
Obiteljska tradicija

‘Moj suprug Mak je glavni chef u obitelji, a ja sam s kćerima zadužena za dekoracije‘

Nevena Rendeli Vejzović Uskrs tradicionalno slavi u Pirovcu, malom dalmatinskom mjestu iz kojeg potječe njezina majka, a ondje se za svečanim stolom okupi cijela obitelj. Pitali smo Nevenu koje je njezino omiljeno jelo i što je to ‘muško-žensko‘ što posebno razveseli njezine kćeri. Otkrila nam je kako izgleda njihovo slavlje.

Nevena Rendeli Vejzović Uskrs tradicionalno slavi u Pirovcu, malom dalmatinskom mjestu iz kojeg potječe njezina majka, a ondje se za svečanim stolom okupi cijela obitelj. Pitali smo Nevenu koje je njezino omiljeno jelo i što je to ‘muško-žensko‘ što posebno razveseli njezine kćeri. Otkrila nam je kako izgleda njihovo slavlje.

"Uskrsni blagdani su u našoj široj obitelji prilika da se svi okupimo u obiteljskoj kući u Pirovcu, odakle je porijeklom moja mama. Uz to me mjesto vežu divne uspomene iz djetinjstva i uvijek mu se rado vraćam. U Pirovcu nas dočekaju moji ujak i ujna koja je vrsna kuharica pa su naša uskrsna okupljanja uvijek gozba na kojoj je veselo i gužvovito - osim mene, supruga Maka i naše tri kćeri, dođe i moj brat s obitelji te naši roditelji."

image
MARKO TODOROV/CROPIX

U Neveninoj obitelji njeguju se lokalni dalmatinski običaji pa je glavna slastica na stolu ona koju od milja zovu 'muško - žensko'. Riječ je o uskrsnim slatkim pletenicama u koje se umetne jaje. Cure dobiju duguljastu pletenicu s jednim jajetom, a dečki vijenac s dva jajeta. "Moram priznati da ja nisam naslijedila gastro gene svoje mame pa sam više zadužena za dekoriranje - s kćerima Leom, Mare i Vitom bojim jaja i ukrašavam svečani stol", dodaje Nevena.

image

Nevena je s kćerima zadužena za ukrašavanje stola

MARKO TODOROV/CROPIX

"Veliki sam ljubitelj cvijeća pa u kući uvijek imam nekoliko vaza s proljetnicama poput narcisa, zumbula i mica-maca. To je ujedno i glavni uskrsni ukras u našem domu jer nisam fan kičastih blagdanskih dekoracija. Volim starinsko posuđe i fine porculanske komade s pričom koje - s obzirom na to da imamo troje male djece - iznosimo samo u posebnim prigodama.

Osim moje mame i ujne, sjajno kuha i moj suprug Mak. On je glavni kuhar u našoj kući, u čijim zdravim i ukusnim jelima uživamo. Ja sam pak pravi foodie, koji obožava jesti. Zato se veselim nadolazećem Weekend Food Festivalu koji će se od 5. do 8. svibnja održati u staroj tvornici duhana u Rovinju, na koji stiže i slavni chef Massimo Bottura!"

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Pletenica

1 kocka kvasca

2 dl mlijeka

1 žličica glatkog brašna

1 žličica šećera (u toplo mlijeko staviti kvasac, brašno i šećer te pustiti da se diže)

1/2 kg glatkog brašna

2 žumanjka

1 cijelo jaje

10 dag šećera

1 vanilin šećer

2 žlice likera od ruže

5 žlica ulja

5 dag maslaca

naribane kore 7 limuna i naranči (nešpricanih)

malo soli

Sve sastojke dobro izmiješati da se povežu. Izraditi tijesto. Pokriti ga i pustiti dva sata da se diže na toplom mjestu. Nakon toga izvaljati tijesto, napraviti tri loptice i iz svake loptice napraviti pletenicu za cure i vijenac za dečke. Pustiti još 10-ak minuta da se diže. Peći u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 20 minuta.

Linker
25. travanj 2024 23:23