Getty Images
pokrenut opoziv

Na čelu obračuna s Donaldom Trumpom: Tko je Nancy Pelosi, najmoćnija žena u Washingtonu

Iako je u politiku ušla tek s 47 godina, trenutačno najmoćnija žena u Washingtonu - od koje je s razlogom strepio čak i Donald Trump - svoj je poziv usporedila s majčinstvom koje ju je zahvaljujući odgoju petero djece naučilo da bude organizirana i fleksibilna.

Većina u američkom Zastupničkom domu Kongresa glasala je za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa pod optužbom da je zlouporabio svoje ovlasti i da je opstruirao kongresnu istragu. Povijesno glasovanje provedeno je nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrati predsjednika nazvali prijetnjom američkoj demokraciji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Poncije Pilat osigurao Isusu više prava nego zastupnički dom predsjedniku.

Zastupnički dom je izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da "iskopa" prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu, ali i drugu točku za ometanje istage Kongresa. Nakon ove odluke, idući mjesec se nastavlja postupak suđenjem u Senatu, ali se ne očekuje da će predsjednik na kraju biti opozvan jer tamo većinu imaju republikanci.

Trump, koji je u trenutku glasovanja bio sa svojim simpatizerima u Michiganu odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u rujnu pokrenula predsjednica parlamenta Nancy Pelosi "lovom na vještice". Upravo je ona imala ključnu ulogu u njegovom opozivu te je 5. prosinca cijelu proceduru požurila kada je zatražila da se pripremi formalna optužnica protiv Trumpa.

WASHINGTON, DC - DECEMBER 18: Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) delivers remarks alongside Chairman Jerry Nadler, House Committee on the Judiciary (D-NY) and Chairman Eliot Engel, House Foreign Affairs Committee (D-NY), following the House of Representatives vote to impeach President Donald Trump on December 18, 2019 in Washington, DC. On Wednesday evening, the U.S. House of Representatives voted 230 to 197 and 229 to 198 to impeach President Trump on two articles of impeachment charging him with abuse of power and obstruction of Congress. (Photo by Sarah Silbiger/Getty Images)
Getty Images
Nakon glasanja za opoziv

- Njegovi prijestupi udaraju u samo srce našeg ustava - naglasila je tada Pelosi. - Predsjednik nam ne ostavlja drugog izbora nego da djelujemo, jer još jednom pokušava korumpirati izbore u svoju korist.

Kad su je novinari poslije pitali mrzi li Trumpa, gnjevno je odgovorila upirući prstom u nebo: - Nemojte se zafrkavati sa mnom optužujući me za mržnju. Nikoga ja ne mrzim. Odgojena sam kao katolkinja; u katoličkoj se kući ne mrzi nikoga na svijetu. I dalje se molim za predsjednika.

Trenutačno najmoćnija žena u Washingtonu, pa time i na planetu, kojoj je sudbina namijenila da predvodi epski obračun s jednim od najkontroverznijih američkih predsjednika, rođena je 26. ožujka 1940. u Baltimoreu, u obitelji talijanskih korijena. Odrastala je uz petero starije braće. Njezin otac Thomas D’Alesandro bio je istaknuti član Demokratske stranke, gradonačelnik i kongresnik, a Nancy mu je kao djevojčica pomagala voditi evidenciju o ljudima koji su mu dugovali političke usluge.

Sedmogodišnja Nancy 1947. uz oca tek izabranog za gradonačelnika Baltimorea

S 12 godina prvi je put nazočila nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, a u siječnju 1961., kad joj je bilo 20 godina, plesala je na inauguracijskom balu Johna F. Kennedyja. Iako se zahvaljujući ocu stalno kretala u visokim političkim krugovima i raznim aktivnostima volonterski potpomagala Demokratsku stranku, profesionalna političarka postala je tek u 47. godini.

Pelosi 1961. na inauguracijskom balu Johna F. Kennedyja

Pošto je završila studij političkih znanosti, 1963. udala se za bankara Paula Franka Pelosija, svog prvog i jedinog supruga, s kojim ima petero djece i devetero unučadi. Od 1969. žive u San Franciscu. Dok je Paul radio i zarađivao, Nancy se brinula o njihovoj djeci i kućanstvu.

- Kad podižete petero djece rođene u razmaku od šest godina, to vas nauči da budete organizirani, fleksibilni i sposobni predviđati događaje - objasnila je u jednom intervjuu sličnosti između majčinstva i politike. Svađe među djecom rješavala je citirajući svog oca: “Ako zadaješ udarce, moraš ih znati i primati”.

Kad je njezina najmlađa kći Alexandra završila srednju školu, kućanica Pelosi odvažila se okrenuti novi list u životu i kandidirati se za mjesto u Kongresu. U sedam tjedana organizirala je u svojoj kući 100 političkih domjenaka, regrutirala 4000 volontera i prikupila milijun dolara za predizbornu kampanju. Također je unajmila učitelja govorništva te analizirala snimke svojih nastupa, jer ništa nije htjela prepustiti slučaju. U srpnju 1987. demokratkinja iz San Francisca Nancy Pelosi postala je nova članica američkog Kongresa. Budući da je izuzetno talentirana za prikupljanje političkih donacija i novih članova, zna slušati, dobro pregovara i vješta je u sklapanju konsenzusa, brzo je napredovala u redovima svoje stranke. Među prvima se zalagala za prava LGBT zajednice i žrtava AIDS-a, kad te teme u Americi nisu bile osobito popularne. Dok je predsjednik bio George W. Bush, jako se protivila ratu s Irakom. Za starijeg Busha javno je govorila da je mamlaz, a nije birala riječi ni kad je opisivala karakterne osobine njegova sina.

Prije 29 godina u Kongres je dovela Elizabeth Taylor kako bi zajedno podržale borbu protiv AIDS-a

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa prvi put je postala 2007. i ušla u povijest kao prva žena na toj funkciji. U prvih 100 sati svog novog mandata izborila se za povećanje minimalne satnice, ukinula je mnoge porezne olakšice naftnim kompanijama i uvela nova pravila o lobiranju. Potom je progurala zakon da homoseksualci smiju služiti u američkim oružanim snagama.

United States Representative Nancy Pelosi (Democrat of the 8th District of California) welcomes children to the podium to see the gavel after she was sworn-in as the Speaker of the United States House of Representatives in the Capitol
Swearing in of Nancy Pelosi, the the first woman Speaker of the House of Representatives, Washington DC, America - 04 Jan 2007, Image: 225211513, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ron Sachs / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ron Sachs / Shutterstock Editori
Kad je 2007. prvi put postala predsjednica Zastupničkog doma, na polaganje zakletve dovela je svoju unučad i njihove prijatelje

Kad je na vlast došao Obama, uvjerila ga je da unatoč svim poteškoćama provede zdravstvenu reformu, koju Trump žarko želi ukinuti. Postavila je i zakonske okvire za reformu bankarskog sustava, koji je 2008. izazvao globalnu gospodarsku krizu. Otkako je Trump zaposjeo Bijelu kuću, Pelosi se isprofilirala kao glavna kritičarka njegove politike, a početkom 2019. drugi je put izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa. Obećala je da će se zalagati za jeftinije lijekove, veće nadnice, strožu kontrolu vatrenog oružja te borbu protiv korupcije.

(191205) -- WASHINGTON, Dec. 5, 2019 (Xinhua) -- U.S. House Speaker Nancy Pelosi speaks during a press conference on Capitol Hill in Washington D.C., the United States, on Dec. 5, 2019. Nancy Pelosi has greenlighted the drafting of articles of impeachment against President Donald Trump, as the White House braces for a Senate trial. (Photo by Ting Shen/Xinhua) - Ting Shen -//CHINENOUVELLE_09410007/1912060955/Credit:CHINE NOUVELLE/SIPA/1912061002, Image: 486656816, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia
CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Pr
Nancy Pelosi vodila je cijelu dramu oko opoziva predsjednika Trumpa

Kad se tek zavrtjela priča o opozivu Donalda Trumpa, bila je protiv pokretanja istrage o njegovim muljanjima jer “to bi podijelilo naciju, a on toga nije vrijedan”. U međuvremenu je promijenila mišljenje te pola godine prije svog 80. rođendana postala oštrica koplja što Trumpu prijeti nečasnim izgonom iz Bijele kuće. Promišljena, studiozna i metodična gospođa Pelosi već je dosta puta dokazala da joj ne treba puno vremena kako bi pokrenula velike promjene jer malo spava, svega četiri sata, radi i po 18 sati dnevno te ne troši dragocjeno vrijeme na ispijanje kava. Štoviše, kavu uopće ne pije, draži su joj vruća voda s limunom, zeleni čaj i sok od grejpa. Za doručak najčešće jede kalorijski bombastičan New York Super Fudge Chunk: čokoladni sladoled s komadićima crne i bijele čokolade, pekan orasima, lješnjacima i bademima. Teška je čokoholičarka i jedan ormarić u njezinu uredu na Kapitolu uvijek je pun raznih čokolada. U stankama između sastanaka voli rješavati križaljke u novinama. Na televiziji, kaže, gleda isključivo sport. Nije od žena koje vole shopping, zapravo ga mrzi, i rado prepušta mužu da joj kupuje odjeću.

Premda nije bogata kao Donald Trump, Nancy Pelosi je imućna političarka. Ona i suprug raspolažu imovinom vrijednom oko 29 milijuna dolara. Među ostalim, posjeduju dva vinograda u vinorodnoj regiji Napa Valley, kompleks komercijalnih nekretnina u San Franciscu te dionice u kompanijama Apple, Disney, Comcast i Facebook. Samozatajni biznismen Paul Pelosi, osnivač i predsjednik investicijske kompanije Financial Leasing Services, uz ostalo je i vlasnik Sacramento Mountain Lionsa, kluba koji se natječe u profesionalnoj ligi američkog nogometa.

Speaker of the United States House of Representatives Nancy Pelosi and her husband Paul Pelosi arrive for the Time 100 Gala celebrating Time magazine's 100 most influential people in the world in New York, U.S., April 23, 2019. Picture taken April 23, 2019. REUTERS/Andrew Kelly - RC123CC299E0
REUTERS
Supružnici Nancy i Paul Pelosi u braku su od 1963.

Od Nancyna talenta za gomilanje novca najviše je profitirala Demokratska stranka: njezin ured kaže da je od 2002. prikupila priloga u vrijednosti od 728,3 milijuna dolara. Među njezine vrline valja ubrojiti i činjenicu da u 32 godine bavljenja politikom nije bila upetljana ni u jedan skandal. Unatoč tome, republikanci na čelu s Trumpom ne biraju sredstva kako bi je ocrnili. Lani su, primjerice, u 135.600 plaćenih oglasa kongresnicu Pelosi spomenuli u potpuno negativnom kontekstu.

U.S. President Donald Trump shakes hands with Speaker of the House Nancy Pelosi as they both attend the 38th Annual National Peace Officers Memorial Service on Capitol Hill in Washington, U.S., May 15, 2019. REUTERS/Carlos Barria - RC1599ADED00
REUTERS
Srdačna antipatija između Nancy Pelosi i Donalda Trumpa s njegove je strane brzo prerasla u otvoreno neprijateljstvo. Nancy pak kaže da Trumpa ne mrzi, već se svakodnevno moli za njega i njegovu obitelj

- Ne znam nikoga na svijetu tko ima deblju kožu od nje - kaže jedna bivša Nancyna suradnica. - Zaista je nije briga što joj grubo podmeću, važno joj je jedino što misle njezini birači. Puno drži do lojalnosti i jedinstva unutar stranke te dugo pamti ako je netko od njezinih prevesla i strpljivo čeka trenutak da mu to vrati. Voli citirati Abrahama Lincolna, Martina Luthera Kinga i američki ustav, no katkad se zaboravi pa citira samu sebe. Napokon, u respektabilnim je godinama, no dok većina njezinih vršnjakinja debelo uživa u mirovini, Nancy Pelosi sav je svoj politički kapital stavila na kocku i stala u prve redove krajnje neizvjesne bitke za opoziv Donalda Trumpa - u Zastupničkom domu joj je to uspjelo jer većinu imaju demokrati, ali očekuje se da Senat neće izglasati opoziv jer su većina republikanci. Bez obzira na ishod te bitke, kongresnicu Pelosi povijest će pamtiti kao uzor neustrašivosti i nepokolebljivosti u obrani ideala demokracije.

Linker
20. travanj 2024 02:03