Kraljica Elizabeta II. otkazala je sve planove i otišla u dvorac Windsor gdje će ostati do daljnjega.
 Getty Images
"Annus horribilis"

Najteža godina za kraljicu Elizabetu II.: Pamtit će je po Brexitu, rivalstvu svojih unuka i seksualnom skandalu koji je ozbiljno ugrozio monarhiju

Kraljica Elizabeta II. imala je turbulentnu godinu koju mnogi uspoređuju s 1992., godinom s čak dva razvoda u kraljevskoj obitelji i požarom u dvorcu Windsor. Iako bez razvoda, 2019. je obilježena pije svega Brexitom, rivalstvom između Williama i Harryja te seksualnom skandalu princa Andrewa koji je nanio ozbilnu štetu britanskoj monarhiji. Kraljica sa svime ovime na pameti trenutno priprema tradicionalni božićni govor te se postavlja pitanje hoće li se i kako osvrnuti na spomenute nemile događaje.

Kraljica Elizabeta II. imala je turbulentnu godinu koju mnogi uspoređuju s 1992., godinom s čak dva razvoda u kraljevskoj obitelji i požarom u dvorcu Windsor. Iako bez razvoda, 2019. je obilježena pije svega Brexitom, rivalstvom između Williama i Harryja te seksualnom skandalu princa Andrewa koji je nanio ozbilnu štetu britanskoj monarhiji. Kraljica sa svime ovime na pameti trenutno priprema tradicionalni božićni govor te se postavlja pitanje hoće li se i kako osvrnuti na spomenute nemile događaje.

Kao i svake godine, Kraljica Elizabeta II. ima puno posla s pripremama za Božić, koje uključuju i njezin božićni govor kojim će se obratiti javnosti. Ovu tradiciju pokrenuo je njezin djed kralj George V. i kraljica Elizabeta shvaća ga vrlo ozbiljno. Osim već uobičajene čestitke za Božić, očekuje se da će se kraljica osvrnuti na neke najvažnije događaje u njezinoj obitelji, ali i zemlji poput rođenja unuka Archieja, nedavne parlamentarne izbore zbog Brexita, kao i na zaruke princeze Beatrice.

No, britanska kraljevska obitelj 2019. će pamtiti i po ne tako lijepim stvarima koje su uzdrmale njezine temelje, od kojih je najviše odjeknuo seksualni skandal s princom Andrewom zbog kojeg je sin kraljice Elizabete morao odstupiti sa svih kraljevskih dužnosti i odseliti se iz Buckinghamske palače.

"Ne zna se što kraljica planira reći još nismo vidjeli govor. Još uvijek je u početnoj fazi, ali sigurno joj nije bilo lako napisati ga zbog svega što se dogodilo ili se događa", komentirao je kraljevski izvor za Vanity Fair.

Božić bez Harryja i Meghan

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 11: Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge, Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex attend a service marking the centenary of WW1 armistice at Westminster Abbey on November 11, 2018 in London, England. The armistice ending the First World War between the Allies and Germany was signed at Compiègne, France on eleventh hour of the eleventh day of the eleventh month - 11am on the 11th November 1918. This day is commemorated as Remembrance Day with special attention being paid for this years centenary.  (Photo by Paul Grover- WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

Osim Andrewa, kraljicu je uzrujala i netrpeljivost između njezinih unuka, princa Williama i princa Harryja, koji je priznao da mu odnos s bratom već neko vrijeme nije bajan. Zbog toga se čini da čak ni njihove supruge, Kate Middleton i Meghan Markle, nisu u najboljem odnosu. Iako nitko ne sumnja da će kraljica sve stoički izdržati i ne pokazati ranjivost, proslava Božića uz svečanu božićnu večeru u Buckinghamskoj palači možda neće biti vesela kao prije. Drukčijoj atmosferi definitivno će doprinijeti odsustvo Meghan i Harryja koji su Božić odlučili provesti u Los Angelesu kod Meghanine majke Dorie Ragland kako bi pobjegli od svih drama na britanskom dvoru.

Neki kraljevski izvori otkrili su da će Kate Middleton i princ William biti uz kraljicu, zajedno sa svim ostalima članovima njihove obitelji, dok će princ Andrew Božić provesti u Sandringhamu, gdje kraljica svake godine odlazi nakon božićne večere. Da podsjetimo, u emisiji "Newsnight" na BBC-u dao je ekskluzivni intervju o svojem kontroverznom prijateljstvu s osuđivanim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom te o optužbama da je spavao sa 17-godišnjom Virginijom Roberts. Ovaj potez vrlo je negativno odjeknuo u javnosti i u kraljevskoj obitelji pa je Andrew bio prisiljen odstupiti s kraljevskih dužnosti.

LONDON, ENGLAND - JUNE 08: (L-R) Camilla, Duchess of Cornwall Prince Charles, Prince of Wales, Queen Elizabeth II, Prince Andrew, Duke of York, Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex during Trooping The Colour, the Queen's annual birthday parade, on June 8, 2019 in London, England.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images

Osim toga, mnoge dobrotvorne organizacije s kojima je surađivao otkazale su daljnju suradnju, a kraljica Elizabeta otkazala je veliku proslavu njegovog 60. rođendana kojeg je trebao proslaviti 19. veljače. Unatoč sramoti i šteti koju je potencijalno mogao prouzročiti monarhiji, čini se da je kraljica stala uz svog unuka. Bez obzira ne to što neće biti na svečanoj večeri, očekuje se da će se Andrew ipak pridružiti obitelji na misi na božićno jutro.

Ova godina nije toliko grozna kao 1992.

Prema kraljičinoj biografkinji Sally Bedell Smith, Elizabeta je uspješno prebrodila još gore situacije i pokazala nevjerojatno vodstvo tijekom krize. "Skandal oko princa Andrewa duboko ju je uznemirio, a on će se bez sumnje suočiti s više problema u novoj godini, uključujući njegovo svjedočenje pod zakletvom. Kraljica, s princom Charlesom, princom Phillipom i princom Williamom, ponašala se odlučno kada se pokazalo da bi skandal mogao nanijeti ozbiljnu štetu monarhiji", rekla je Smith.

WINDSOR, UNITED KINGDOM - MAY 19: Queen Elizabeth II and  Prince Philip, Duke of Edinburgh attend the wedding of Prince Harry to Meghan Markle  at St George's Chapel at Windsor Castle on May 19, 2018 in Windsor, England. (Photo by Jonathan Brady - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

Iako neki tvrde da je 2019. kraljičina "annus horribilis", odnosno grozna godina, Smith vjeruje da se ne može usporediti s turbulentnom 1992. Ona je obilježena rastavom princa Charlesa i princeze Diane te princeze Anne i Marka Phillipsa, ali i skandala oko Sarah Ferguson (vojvotkinje od Yorka) koju su paparazzi uhvatili kako joj njezin prijatelj siše nožne prste. Da stvar bude još gora, u dvorcu Windsor izbio je požar, što je definitivno bila 'točka na i' godine za koju je Elizabeta poželjela da se nikada ne ponovi.

"Kraljica je sada voljena više nego ikad, što zapravo puno znači. Ova godina pamtit će se i po nekim divnim trenucima poput rođenja Archieja i kraljevskog vjenčanja Lady Gabrielle Windsor. Bila je to teška prijelazna godina s nekim teškim 'ranama' koje su si pripadnici kraljevske obitelji sami zadali, tu prije svega mislim na Sussexe. Nadam se da će odmor u Americi iskoristiti za razmišljanje kako mogu najbolje služiti monarhiji. Sve u svemu, monarhija je u dobrom stanju", zaključila je Smith.

Linker
02. svibanj 2024 16:05