Getty Images
Život bez greške u koracima

Najveći svih vremena! Trauma očevog ubojstva skoro ga je koštala svega, no Jordan se nikad nije predao

Sedamnaest godina nakon povlačenja s terena Michael Jordan ponovno je u fokusu javnosti - zbog iznimnog gledanog biografskog dokumentarca "Posljednji ples", ali i kao četvrti najimućniji Afroamerikanac koji je donirao 100 milijuna dolara za borbu protiv rasizma.

Otkako je na Netflixu premijerno prikazan dokumentarni serijal "Posljednji ples" (The Last Dance), koji u 10 jednosatnih epizoda govori o fascinantnoj karijeri Michaela Jordana (57), legendarni košarkaš i, po mnogima, najveći sportaš u povijesti SAD-a ponovno je u fokusu svjetske javnosti. Jordan, koji je od 1984. do 1998. predvodio momčad Chicago Bullsa i s njom osvojio čak šest naslova prvaka NBA, najjače košarkaške lige na svijetu, uz to je i dvaput osvajao olimpijsko zlato - 1984. u Los Angelesu te 1992. u Barceloni, kad je reprezentacija SAD-a u finalnoj utakmici svladala Hrvatsku. U NBA-u je deset puta bio najbolji strijelac lige, pet puta je proglašen najboljim igračem, a devet puta zaslužio je mjesto u najboljoj obrambenoj petorki. Svoje sposobnosti Jordan je znao i unovčiti te je postao prvi košarkaški milijarder u američkoj povijesti sporta.

Čudesni igrač Chicago Bullsa s brojem 23 na leđima bio je mamac i za televizijsku publiku - prijenosi NBA utakmica tada su imali rekordnu gledanost, što se nije ponovilo otkako je Jordan otišao u sportsku mirovinu.

U njegovim najplodnijim godinama treneri suparničkih momčadi pokušavali su razviti strategiju kako da ga zaustave, pa su ga čuvala po dvojica ili čak trojica protivničkih igrača, ali uglavnom ništa nije pomagalo - Michael Jordan na terenu je jednostavno bio nezaustavljiv, a publika ga je obožavala. Zahvaljujući svojim košarkaškim čarolijama ovacije je dobivao i na gostovanjima.

April 24, 1998 - Chicago, IL, USA - From left, Dennis Rodman, Scottie Pippen, Michael Jordan, Ron Harper and Toni Kukoc were big parts of Bulls teams that won three straight NBA titles from 1996 to 1998. Jordan and Pippen were members of the first ''three-peat'' team, which won titles from 1991 to 1993.,Image: 217373559, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Nuccio Dinuzzo / Zuma Press / Profimedia
Nuccio Dinuzzo / Zuma Press / Pr
Legendarna petorka Chicago Bullsa 1998. - Dennis Rodman, Scottie Pippen, Michael Jordan, Ron Harper i Toni Kukoč

U “Posljednjem plesu” o njemu govori - i to pohvalno - čak 105 sugovornika, među kojima su i njegov bivši suigrač Toni Kukoč, bivši američki predsjednik Barack Obama te pjevač i glumac Justin Timberlake. Od članova obitelji u filmu se pojavljuju njegova majka Doloris, stariji brat Ronnie, umirovljeni dočasnik Američkog ratnog zrakoplovstva, te odrasli sinovi Jeffrey i Michael iz njegova prvog braka s Juanitom Vanoy. S četiri go­­dine starijom menadžericom ima i kćer Jasmine, a njihov razvod 2006. okončan je nagodbom o raspodjeli bračne imovine - bivšoj supruzi isplatio je čak 168 milijuna dolara. Jordan je danas u drugom braku, s Yvette Prieto (41), manekenkom kubanskog podrijetla, s kojom ima šestogodišnje blizanke Victoriju i Ysabel, a žive na luksuznom imanju u Jupiteru na Floridi.

Michael i Yvette žive na velebnom imanju u Jupiteru na Floridi.

Posebne simpatije javnosti Jordan je stekao lanjskog svibnja kad je objavljeno da je postao djed.

Jordanova kći Jasmine je u braku s američkim košarkašem Rakeemom Christmasom, igračem turskog Ormanspora, dobila sina i dala mu ime po svom slavnom ocu - Michael. Još veće odu­ševljenje izazvao je prije desetak dana, kad je objavljeno da će njegova privatna zaklada u idućih deset godina donirati čak stotinu milijuna dolara za borbu protiv rastuće rasne nejednakosti i rasizma u Americi. Na tu odluku Jordana je potaknula brutalnost policajaca u Minneapolisu i smrt Afroamerikanca Georgea Floyda - što je izazvalo najmasovnije i najdulje prosvjede u novijoj američkoj povijesti.

15 FEB 1994:  MICHAEL JORDAN MAKES A THROW DURING HIS FIRST OUTDOOR PUBLIC WORKOUT WITH THE CHICAGO WHITE SOX AT ED SMITH STADIUM IN SARASOTA, FLORIDA. Mandatory Credit: Al Bello  /Allsport
Getty Images
Kratko vrijeme igrao je baseball za Chicago White Socks.

- Sad je dosta! Duboko sam tužan, povrijeđen i ljut zbog svega što se događa. Oko sebe vidim i osjećam patnju, bijes i frustraciju, a podupirem sve koji se bore protiv ukorijenjenog rasizma i nasilja prema ljudima druge boje kože - izjavio je Michael Jordan, za kojeg je taj astronomski iznos samo djelić bogatstva stečenog u protekla tri i pol desetljeća. S imovinom čija se vrijednost procjenjuje na 2,1 milijardu dolara Michael Jordan četvrti je na listi najimućnijih Afroamerikanaca: više od njega zaradili su samo investicijski bankar Robert F. Smith, poduzetnik David Steward te voditeljica Oprah Winfrey.

Mamac za lopove

Većina njegova bogatstva dolazi od ugovora s kompanijom Nike, zahvaljujući kojem je od 1984. do danas zaradio više od 1,3 milijarde dolara. Nike je, naime, sredinom 80-ih pokrenuo Air Jordan (AJ), svoj najpoznatiji brend sportske obuće i odjeće, prepoznatljiv po silueti legendarnog košarkaša spremnog za zakucavanje - u najvišoj točki skoka s loptom podignutom u lijevoj ruci. Perjanica brenda su visoke košarkaške tenisice, čiji će se 35. model na tržištu pojaviti ove jeseni, a njihova prodaja s godinama i dalje raste. Lani je Nike na svojoj zlatnoj koki samo u jednom kvartalu ostvario više od milijardu dolara zarade, a za Jordanovim tenisicama poludjeli su i kolekcionari. Sredinom svibnja, primjerice, prvi par iz 1984., izrađen po mjeri za slavnog košarkaša (Jordan na lijevoj nozi nosi broj 47, a na desnoj 48), na internetskoj aukciji kuće Sotheby’s postigao je cijenu od čak 560 tisuća dolara.

Ferrari Press Agency
Jordan  1
Ref 11755
18/05/20
See Ferrari text
 Picture must credit: Sotheby’s

A pair of basketball legend Michael Jordan’s Nike Air Jordan 1s from 1985 have sold for 0,000 USD/ €517,330 Euros  in an online auction – a new world auction record for any pair of sneakers.The final price for the game-worn, autographed pair  surpassed the  previous record set for a  pair of Nike 1972  Moon Shoes, which went  for 7,500  USD / €404,160 Euros in July 2019. The Air 1s had a presale estimate of up to 0,000 USD / €138,570 Euros for the Sotheby’s sale.A bidding war which drove the value up by 0,000 within the final twenty minutes of the sale.Bidders ,ranging from age 19 to over 50, participated across four continents.They were sold by US-based sneaker collector  Jordan Geller who had originally obtained them for his shoe museum named ShoeZeum,.The pair was sold coinciding with the final episode of a popular ESPN US sp[orts channel documentary ‘The Last Dance’, spotlighting Jordan’s legendary career with NBA team the Chicago Bulls.The Vintage Originals from 1985 are in the Chicago Bulls white, black and red - the Air Jordan 1 that Michael Jordan wore the most often on the court. 

OPS:The autographed Jordan Air 1 shoes sold at auction

Picture supplied by Ferrari,Image: 520255604, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sotheby's / Ferrari / Profimedia
Sotheby's / Ferrari / Profimedia

Jordanove tenisice izrađene po mjeri 1984. - lijeva broj 47, a desna 48 - nedavno su prodane na aukciji za 560 tisuća dolara.

Iznimna omiljenost tog sportskog brenda zadala je muke američkoj policiji u velikim gradovima u drugoj polovici 80-ih, kad je porasla stopa uličnog kriminala: tenisice Air Jordan postale su mamac za lopove koji su ih otimali prolaznicima.

Modni stručnjaci tvrde da su “jordanice” unijele boju na košarkaška igrališta, a danas su im zaštitna lica brojni slavni sportaši, poput slovenske NBA zvijezde Luke Dončića. Njihovom kultnom statusu među ljubiteljima američke rap glazbe pridonijeli su Travis Scott, Eminem i Drake, koji su sudjelovali u kreaciji vlastitih modela.

19 Dec 1998:  Michael Jordan in action during the Lexus Challenge Citrus Course at La Quinta Country Club in La Quinta, California. Mandatory Credit: Jonathan Ferrey  /Allsport
Getty Images
Danas kralj košarke uživa u golfu.

Michael Jordan rođen je 17. veljače u njujorškom Brooklynu, kao četvrto dijete Jamesa Raya Jordana, strojarskog tehničara, i Deloris Peoples, koja je radila kao službenica u banci. Sa starijom braćom Larryjem i Jamesom Ronniejem te sestrama Deloris i Roslyn odrastao je u Wilmingtonu - lučkom gradu na obali Atlantika u Sjevernoj Karolini. Njegovi roditelji upoznali su se i prohodali nakon završetka srednjoškolske košarkaške utakmice, a ljubav prema košarci prenijeli su na svoju djecu. U dvorištu su im napravili košarkaško igralište, na kojem su se smjela igrati i djeca iz susjedstva.

Puna kuća, igralište u dvorištu, baptistička crkva s druge strane ceste i ocean nekoliko kilometara od kuće - to je oblikovalo idilično djetinjstvo Michaela Jordana, koji je svaki slobodan trenutak provodio s loptom.

Premda je u gotovo svakoj utakmici bio najbolji strijelac pa je svima bilo jasno o kakvom je sportskom talentu riječ, otac je za sina planirao karijeru - u baseballu. U ranim tinejdžerskim godinama, naime, činilo se da Michael neće dovoljno narasti da se pod obručem može nositi sa snažnim dvometrašima. No, na kraju je potegnuo do 198 centimetara visine, što je bilo dovoljno za poziciju beka u sastavu Sveučilišta Sjeverne Karoline, koji je predvodio. Uz briljantnu igru 1984. je stigao do NBA lige, koja je san svakog košarkaša, ali i do diplome profesora geografije.

Kad je potpisao prvi profesionalni ugovor s Chicago Bullsima, bio je u vezi s modelom i glumicom Robin Givens, koja je nakon Jordana prohodala s Bradom Pittom, a potom se udala za boksača Mikea Tysona.

Za Jordana se, pak, šuškalo da je imao aferu s pjevačicom Janet Jackson, prije nego što je upoznao buduću suprugu Juanitu Vanoy, menadžericu u ugostiteljstvu. Zaprosio ju je na Silvestrovo 1987., u prosincu 1988. rodio im se sin Jeffrey, a vjenčali su se ujesen iduće godine u Las Vegasu. U zimu 1990. dobili su sina Marcusa Jamesa, a dvije godine kasnije i kćer Jasmine. Peteročlana obitelj živjela je u vili s bazenom te vlastitim košarkaškim i teniskim igralištem u elitnoj četvrti Highland Park u Chicagu.

S majkom Deloris i ocem Jamesom Rayem Jordanom, koji su osim njega imali još četvero djece.

Smrt oca navela ga je na razmišljanja o povlačenju iz košarke

Činilo se da im život ne može biti bolji, pogotovo kad je Jordan s Bullsima od 1991. do 1993. tri puta zaredom osvojio titulu NBA prvaka, a onda se sve promijenilo. U ljeto 1993., točnije 23. srpnja, na odmaralištu autoceste u Lumbertonu u Sjevernoj Karolini ubijen je njegov otac James R. Jordan. Dvojica tinejdžera, Daniel Green i Larry Martin, usmrtili su ga zbog njegova luksuznog automobila Lexus i tijelo mu bacili u obližnju močvaru - te je pronađeno tek jedanaest dana kasnije. Nakon uhićenja osuđeni su na doživotne zatvorske kazne.

Premda je u autobiografiji “Iz ljubavi prema igri” (1998.) napisao da je o povlačenju s košarkaškog terena razmišljao od ljeta 1992., kad je razonodu od natjecateljskog stresa i slave počeo tražiti za kockarskim stolom, sigurno je kako je očeva smrt pridonijela Jordanovoj odluci. Objavio ju je 6. listopada 1993., obrazloživši je iscrpljenošću i zasićenjem. Novi šok i nevjericu među obožavateljima izazvala je njegova iduća odluka u veljači 1993., kad se doznalo kako je Jordan potpisao ugovor s niželigaškim baseball klubom Chicago White Sox.

Želim ispuniti san svoga oca, koji je htio da postanem igrač baseballa

Bio je dobar igrač, no svima je bilo jasno da se u tom sportu neće proslaviti. Istodobno se pokazalo da su Chicago Bullsi bez Jordana samo sjena donedavnih šampiona, pa je sve vodilo povratku najboljeg igrača među koševe. Uslijedila je najkraća objava za medije - “Vraćam se”, a Jordanova povratnička utakmica protiv Indiana Pacersa proglašena je jednim od sportskih događaja godine u Americi. Pod Jordanovim vodstvom Bullsi su se već u sezoni 1995./96. vratili na stazu uspjeha i slave te su ponovno tri puta zaredom osvajali NBA prsten.

U danima najveće slave, pak, na kušnji se našao njegov brak s Juanitom. Premda je bio galantan muž, obasipao je darovima i dragocjenostima te joj s gostovanja slao bukete, američki tabloidi počeli su pratiti svaki njihov korak - te se doznalo da je Juanita angažirala privatnu detektivsku agenciju da istraži Jordanove ljubavne afere. Nije bila tajna da je kao najveća košarkaška zvijezda na svijetu zapeo za oko brojnim djevojkama, koje su bile spremne učiniti sve da s njim provedu noć.

4/14/00 New York City  Essence Awards 2000 at Radio City Music Hall.  Honoree Michael Jordan with wife Juanita.      Photo by Evan Agostini/ImageDirect
Getty Images
Prvi put se oženio za četiri godine stariju Juanitu Vanoy, kojoj je nakon razvoda pripalo 168 milijuna dolara.

Košarkaše je inače pratio glas seksualno nezasitnih osvajača.

Igrač LA Lakersa James Worthy, primjerice, uhićen je u Houstonu jer je u hotelsku sobu naručio dvije dame iz eskort servisa koji je policija kontrolirala, pa su mu na vrata umjesto kraljica noći pokucale detektivke. Njegov klupski kolega i Jordanov prijatelj, legendarni Magic Johnson, u jednoj od svojih brojnih seksualnih afera zarazio se, pak, HIV-om. U takvom okruženju, stalno po hotelima i na putovanjima s momčadi, bilo je nemoguće povjerovati da najpoželjniji od svih može ostati - svetac.

Da braku Michaela i Juanite Jordan definitivno dolazi kraj postalo je jasno u zimu 2001., kad su razlike među njima postale nepomirljive te su od suda zatražili da odustane od uobičajenih pokušaja mirenja. Ubrzo su se ipak sami pomirili, što je samo produljilo trenutak konačnog rastanka. Prema sudskoj odluci od 29. prosinca 2006., Juaniti je pripalo skrbništvo nad djecom te polovica bračne stečevine, u iznosu od čak 168 milijuna dolara.

Iz prvog braka ima troje već odrasle djece - sinove Jeffreyja i Marcusa te kćer Jasmine, koja mu je nedavno podarila unuka.

U međuvremenu je Michael Jordan i nakon drugog povlačenja s terena - ovaj put u trajanju od dvije i pol godine - ponovno zaigrao profesionalnu košarku. Svoj posljednji profesionalni ugovor potpisao je s klubom Washington Wizards, u kojem je odigrao dvije sezone. Kako je svima bilo jasno da mu je 2003. oproštajna godina, gledatelji su ga slavili i s njim se opraštali diljem Amerike. Posebno emotivan bio je rastanak u čikaškoj dvorani United Centar, gdje su mu navijači priredili petominutne ovacije. Dobio je i spomenik ispred dvorane, a njegov dres s brojem 23 zauvijek je umirovljen i nakon Jordana nitko ga više ne može nositi. Posljednju utakmicu, pak, odigrao je 13. travnja 2003. u Philadelphiji: dvadeset tisuća gledatelja, igrači, suci i tehničko osoblje s terena su ga ispratili trominutnim ovacijama.

Skrasio se u drugom braku

U sportskoj mirovini posvetio se sportskom menadžmentu i igranju golfa - nastupao je na turnirima slavnih te motociklističkim utrkama tima koji je osnovao. Ipak, bez košarke nije išlo pa je u ljeto 2006. kupio udio u NBA momčadi Charlotte Hornetsa, čiji je većinski vlasnik postao 2010. Tako se ponovno upisao u sportske anale kao prvi bivši igrač u povijesti lige koji posjeduje svoj klub.

LAS VEGAS, NV - MARCH 30:  Charlotte Bobcats owner Michael Jordan (R) and his fiancee model Yvette Prieto arrive at the 11th annual Michael Jordan Celebrity Invitational gala at the Aria Resort & Casino at CityCenter March 30, 2011 in Las Vegas, Nevada.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images for MJCI)
Danas je u braku s Yvette Prieto, manekenkom kubanskom porijekla, s kojom ima šestogodišnje blizanke.

Istodobno se i privatno skrasio u drugom braku: nakon brojnih afera s modelima, glumicama, Playboyevim zečicama, seks kolumnisticama i zabavljačicama, sreću je pronašao uz 16 godina mlađu manekenku kubanskog podrijetla Yvette Prieto, koja je prije njega bila u vezi sa španjolskim pjevačem Julijem Iglesiasom Jr. Prieto je bila muza američkog dizajnera Alexandera Wanga, a Jordana je upoznala u diskoteci na Floridi 2008. Ubrzo su počeli živjeti zajedno i zaručili se za Božić 2011. Za vjenčanu haljinu mlada je odabrala kreaciju australske modne kuće J’Aton Couture, izrađenu od svile i čipke, a na njihovoj svadbi dvije tisuće uzvanika plesalo je uz nastupe Ushera i Robina Thickea.

S kćerima Ysabel i Victorijom, rođenima 11. veljače 2014., žive na imanju od 1,5 hektara u sklopu golf-kluba The Bear’s u Jupiteru na Floridi. Njihov dom ima čak 11 spavaćih soba, a cijelo jedno kućno krilo namijenjeno je sportskim aktivnostima i vježbanju, dok u dvorištu imaju svoje privatno baseball igralište. Uz to su i veliki filantropi, čija humanitarna zaklada pomaže brojnim organizacijama koje skrbe o bolesnoj djeci te o stradalnicima u elementarnim nepogodama diljem Sjedinjenih Država. No, nijedna donacija dosad ne može se usporediti sa stotinu milijuna dolara, koliko su nedavno namijenili za suzbijanje rasnih i društvenih nepravdi u svojoj domovini.

Zlatna koka

Prije nego što je 1984. postao zaštitno lice Nikea i njegova brenda Air Jordan, najbolji košarkaš svijeta utakmice je najradije igrao u tenisicama Adidas. Nosio ih je i na treninzima svoje sveučilišne momčadi North Carolina, premda su imali sponzorski ugovor s Converseom. Zbog toga se Jordan čak i u samoj završnici pregovora, nekoliko dana prije potpisivanja ugovora s Nikeom, posljednji put obratio čelnicima Adidasa, kojima nije padalo na pamet da mu ponude iste uvjete kao i Nike. Ostalo je povijest. Jordanov agent David Falk otkrio je kako je Nikeov originalni plan bio da se zarada od prodaje košarkaških tenisica u roku od četiri godine poveća za tri milijuna dolara, a već u prvoj godini Air Jordan uprihodio je 42 puta više - čak 126 milijuna dolara.

Posljednji ples u ladici

Dokumentarni serijal ‘Posljednji ples’ temelji se na ekskluzivnim snimkama Jordanove posljednje sezone u Chicago Bullsima 1997./98., a NBA-eva snimateljska ekipa momčad je pratila na putovanjima, hotelima, zrakoplovima, treninzima i utakmicama. Stotine sati materijala godinama su netaknute ležale u ladici, jer su producenti trebali Jordanovu dozvolu za upotrebu. Dobili su je preklani, a serijal je originalno trebao biti premijerno prikazan u lipnju, istodobno sa završnicom NBA lige. Zbog pandemije koronavirusa svjetska premijera pomaknuta je u raniji termin - sredinom travnja. Intervjui s Michaelom Jordanom prikazani u serijalu snimljeni su u unajmljenim kućama, jer slavni košarkaš snimateljsku ekipu nije želio na vlastitom imanju - da mu ne naruše privatnost.

Ovu, ali i niz ostalih inspirativnih priča pronađite u novom broju magazina Gloria! Svakom čitatelju darujemo i antibakterijske vlažne maramice!

Pročitajte i:

Životna priča legende! Obilježila ga je tragedija iz koje ga je izvukla žena kojoj je vjeran i danas

'Crna pantera' oca nikad nije upoznala, a zbog traumatičnog djetinjstva postala je nasilna

Feljton kraljice rocka: Borila se s bulimijom i anoreksijom, a poslije svake trudnoće i s depresijom

Baš nije imala sreće s muškarcima: Razvodila se tri puta, ali nikad nije odustala od ljubavi

Odrasla je bez oca, Oprah ju je predstavila svijetu, a suprug joj je dugo vremena bio odbojan

Diane Keaton: Sjajna glumica u vječitoj potrazi za ljubavi s vječnom grižnjom savjesti

Linker
20. travanj 2024 12:37