‘aleksićeva (m)učionica‘

Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio ‘sektu‘ i zavjet šutnje na zlostavljanje

Atmosfera straha bila je stalno prisutna u školi glume Miroslava Mike Aleksića. Verbalno, psihičko i seksualno zlostavljanje bilo je skriveno u najmračnije kutke duše i uma onih koji su prošli kroz torturu još kao maloljetne djevojčice.

"Aleksićeva (m)učionica". Tim riječima okarakterizirali su novinari tiskanog izdanja Blica zlostavljanje koje se tijekom niza godina događalo u školi glume Miroslava Mike Aleksića, koji je ovih dana priveden nakon što ga je više polaznica njegove škole optužilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je optužnicu za čak 15 kaznenih djela nakon što je šest djevojaka istupilo (jedna je i dalje maloljetna, op.a.) - osam kaznenih djela silovanja i sedam kaznenih djela nedozvoljenih spolnih radnji.

Miroslav Mika Aleksić sve je optužbe negirao, prema riječima njegovog odvjetnika, Aleksić ne može vjerovati što ga je snašlo i negira počinjenje djela. Dok istraga traje, ovaj donedavno cijenjeni Beograđanin bit će u pritvoru kako ne bi utjecao na svjedoke.

Redatelj, scenarist i pedagog danas ima 68 godina, a djevojčice je, prema dosadašnjim saznanjima, zlostavljao niz godina. Klupko dugogodišnjih sramotnih događanja bilo je zamršeno, tajno i zabačeno u najintimnije, mračne kutove umova djevojaka koje su šutjele - pred javnošću, svojim partnerima, prijateljima - i roditeljima. Sve dok nije istupila glumica Milena Radulović.

Pokrenula je lančanu reakciju kada je odlučila izgovoriti ove riječi: "Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se".

Nakon Milene, jeziva svjedočanstva dale su i ostale žrtve. Svjedočile su, između ostalog, da ih je Mika tjerao da piju 'hormon rasta', a seksualno ih zlostavljao govoreći da će tako u njima probuditi "vrhunske emocije neophodne svakoj glumici".

Sve dok nije istupila ova hrabra mlada žena, Miroslav Mika Aleksić uživao je u Beogradu i Srbiji ugled velikog pedagoga, pripadnika kulturne elite, moćnika nakon kojeg djeca koja su pohađala njegovu školu grade velike karijere. Računao je godinama na zavjet šutnje koje su, sramom i strahom natjerane, te djevojke održavale. Način na koji je funkcioniralo zlostavljanje u školi glume "Stvar srca" ledi krv u žilama.

Javni kredibilitet Mike Aleksića bio je toliki da su audicije bile masovne - roditelji su silno željeli da njihova djeca pohađaju prestižni studio.

Prijavljivalo se na stotine djece, a Aleksić je osobno birao njih sedam, osam. Najdarovitije je primao, razgovarao s roditeljima, a potom naglasio da je to zadnji put da se vide. Objašnjavao je da i najmlađa djeca mogu sama doći i donijeti mu novac za školarinu. Strogoća i pedagoške metode "nekih starih dana, kada je sve bilo bolje", donijele su mu ugled i moć među roditeljima. Ni slutili nisu što im djeca prolaze, no jasno je bilo mnogima izvana da je Aleksić stvorio svojevrsnu 'sektu' među onima koju su unutar njegovog sustava.

Tu se stvar ne zaustavlja. Nakon prolaženja kroz njegovu školu, polaznice i polaznici upisivali su Fakultet dramskih umjetnost, gdje je Aleksićeva supruga Biljana Mašić profesorica. Ovih dana ona nema komentara na cijelu situaciju, no redateljica Jana Maričić u javnom ju je istupu optužila da je maltretirala neke svoje studente, uglavnom one koji nisu prethodno pohađali Aleksićevu školu - kao svojevrsnu pripremu za FDU. Pritom, Maričić je izjavila da tom fakultetu također vladaju mito i seksualno iskorištavanje studentica. Prijatelji profesorice Biljane Mašić, pak, tvrde da pojma nije imala što se događa u studiju njezinog supruga i da je u potpunoj nevjerici.

Milena Radulović svojim je istupom napravila veliku stvar za sve djevojke svoje zemlje, ali i cijele regije.

Nije to napravila, rekla je, da bi dobila osobnu satisfakciju, već da bi se zaustavilo ono što se događa. Pozvala je žene sa sličnim iskustvima da ispričaju svoje priče: "Niste same, nijedna djevojčica, djevojka ili žena ne smije proživjeti, ili ne daj bože proživljava bilo što slično".

I vrlo brzo stigla je reakcija, otvorena je Facebook grupa "Nisam tražila". Pokrenule su je bivše studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu - Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović kako bi pomogle kolegicama koje su pretrpjele slična zlostavljanja. Svjedočanstva se samo nižu i govore o katastrofalnom modelu ponašanja muškaraca s kojima su žene prisiljene surađivati. Ističe se i užasno iskustvo s jednim hrvatskim filmskim redateljem.

Užasno iskustvo s hrvatskih redateljem: 'Nasrtao je i plazio ispred mene'

"Jedan hrvatski filmski redatelj govorio mi je u kafiću za šankom gnjusne stvari poput: 'A kako bi bilo da sad ti meni po*ušiš?' ili 'Hajde da se kre*nemo u WC-u', nasrćući na mene i plazeći ispred mene u mom najintimnijem prostoru. Nakon što sam mu rekla da je dosadan, odvratan i da me ne zanima, dao si je za pravo da me slijedi van kada sam otišla udahnuti zraka. I na ulazu u kafić pribio se na mene i bukvalno mi uvalio jezik u usta, nakon čega sam bila prisiljena odgurnuti ga od sebe. Glumica sam i zbog ovakvih ljudi i događaja sve više mi se gadi moj posao."

Milena Radulović je progovorila - hrabro, jasno i glasno. Svaka čast.

Linker
19. travanj 2024 11:41