THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA
ZLA KOB

Nakon teške nesreće holivudska zvijezda i aktivistica Ashley Judd - ponovno uči hodati

Glumica je stradala promatrajući zajednicu patuljastih čimpanzi u kongoanskoj prašumi, kamo je otputovala sa svojim partnerom, švicarskim znanstvenikom. Pred njom je sad dug i ozbiljan oporavak.

Glumica je stradala promatrajući zajednicu patuljastih čimpanzi u kongoanskoj prašumi, kamo je otputovala sa svojim partnerom, švicarskim znanstvenikom. Pred njom je sad dug i ozbiljan oporavak.

- Trebat će neko vrijeme da živci zacijele i potkoljenične kosti lijeve noge zarastu, ali sam sada potpuno sigurna da ću ponovno hodati. Uz pomoć štaka već sam napravila prve korake i sigurno ću morati na intenzivnu fizioterapiju, ali zahvaljujući snazi volje te čudima medicinske znanosti preda mnom su još dug put i mnoga putovanja - kaže holivudska glumica Ashley Judd (52), koja se oporavlja od teških ozljeda zadobivenih u kongoanskoj prašumi sredinom veljače. Nakon dva tjedna peripetija od afričke divljine, bolnice u južnoafričkom Johannesburgu, pa sve do kompliciranog ambulantnog transporta u američku bolnicu gdje joj je tim vrhunskih kirurga na kraju spasio nogu - njezina je priča dobila sretan završetak.

Zvijezda filmova "Dvostruka opasnost", "Kolekcionar", "Vrućina"... u drugu najveću tropsku kišnu prašumu na svijetu otputovala je kako bi sa čovjekom svog života, švicarskim antropologom dr. Martinom Surbeckom šest tjedana promatrala zajednicu patuljastih čimpanzi, čije ponašanje, navike i običaje on već godinama proučava i stručno opisuje.

U dr. Surbecku slavna filmašica je pronašla savršenog partnera, jer je i sama strastvena aktivistica - za prava žena, ugroženih skupina, ekološka pitanja te protiv gladi u svijetu, a posljednjih godina mnogo vremena posvećuje i zaštiti ugroženih vrsta, te njihovih staništa diljem svijeta.

Sa svojim dragim dva puta godišnje četiri do šest tjedana boravi u Kongu, gdje on radi, a ona volontira u istraživačkom kampu Kokolopori. Kako tamošnje šume već jako dobro poznaje, nije joj bilo na kraj pameti da bi joj ovogodišnji posjet za Valentinovo mogao doći glave. Nesreća se dogodila usred šume kad je popravljala svjetiljku na kacigi i spotaknula se o palo stablo. Kako joj je stopalo ostalo zarobljeno zadobila je višestruki prijelom potkoljenične kosti zbog čega se od bolova - onesvijestila. Kad je došla k sebi kongoanski vodič u njezinoj pratnji ju je oslobodio i posjeo na zemlju, a u tom je položaju pet sati čekala dolazak svog spasiteljskog tima.

Jedan od spasitelja joj je poravnao kosti kako bi joj imobilizirao nogu za trosatni transport u platnenoj nosiljci do najbliže ceste, a za to vrijeme glumica je urlala od bolova i grizla štap koji su joj gurnuli među zube.

Nakon tri sata hoda po izazovnom šumskom terenu bez prave staze, na cesti su ih dočekala dvojica kolega motociklista. Ashley Judd je sjela leđima priljubljena za svog vozača, a nogu je u vodoravnom položaju održavao njegov prijatelj - držeći je za petu. Kasno navečer nakon šest sati putovanja po blatnjavom putu usred sezone kiša stigli su do kampa, u kojem je izmučena glumica - prenoćila, a sutradan su je terenskim vozilom prebacili do najbliže zračne luke, te dvomotorcem transportirali u bolnicu Sunninghill u Johannesburgu.

- Bila sam u očajnom stanju, nogu više nisam osjećala, liječnici mi u njoj više nisu mogli napipati puls, a zbog gubitka krvi trebala mi je transfuzija. No, napokon sam bila u rukama stručnjaka, koji su mi po pravilima struke sanirali rane, pripremili me za operaciju i spasili mi život - rekla je glumica, koju je u Južnoafričkoj Republici posjetio otac Micheal Charles Ciminella. On je, primivši kćerinu poruku da joj je život u opasnosti, bez razmišljanja sjeo u zrakoplov i doletio k njoj iz Sjedinjenih Država.

Nogu su joj u Americi kirurzi operirali osam sati

No, niti tu nije bio kraj drami, jer je glumičina noga idućih dana počela oticati i trnuti, pa je njezin tim odlučio kako je krajnje vrijeme za povratak u Ameriku, gdje joj je je nakon četiri leta ambulantnim zrakoplovom u ukupnom trajanju od 22 sata - bila zakazana nova operacija.

- Nakon osam sati na operacijskom stolu napokon su mi rekli da je sve sretno prošlo i da mogu zahvaliti svojim anđelima čuvarima koji su me pratili na tom putu. Tko zna što bi se dogodilo da nije bilo njihove pomoći - izjavila je UN-ova ambasadorica dobre volje, koja se tom prilikom sjetila i drugih, manje privilegiranih od nje. Mnogi ljudi u svijetu, pa i u SAD-u, naime, još uvijek nemaju zdravstveno osiguranje niti dostupnu medicinsku pomoć koju si mogu priuštiti, pa taj osjećaj straha i napuštenosti dok je čekala pomoć u kongoanskoj prašumi, slavna glumica dijeli sa svima njima, svojom braćom i sestrama - kako ih je nazvala.

Linker
26. travanj 2024 14:04