Uspon indijanske političarke

Nekada je ova samohrana majka iz domorodačkog plemena prodavala umake na stražnjem sjedištu automobila, a danas je ministrica

Prije ulaska u politiku pripremala je domaće umake koje je, kćeri Somah na stražnjem sjedalu automobila prodavala uzduž i poprijeko Novog Meksika. Posao se sporo razvijao pa je bilo situacija kada je morala moliti pomoć za stanarinu i hranu

Pripadnica domorodačkog plemena Laguna Pueblo iz Novog Meksika, kongresnica Debra Haaland prva je Indijanka koja je postala ministrica unutarnjih poslova u povijesti Amerike. Njezini birači, preko 200 indijanskih plemena diljem SAD, nadjenuli su joj nadimak Deb pa joj se tako sada svi obraćaju, a koliko je popularna dokazuje kampanja što su je Indijanci pokrenuli prije glasanja o njezinom imenovanju u Senatu sredinom ožujka: zasuli su senatore pismima i mailovima kao jasna poruka koliko je podržavaju, piše BBC. Koliko je njezin izbor važan, pokazuje komentar jednog demokratskog zastupnika: tijesnu potvrdu kongresnice Haaland u Senatu opisao je kao zatvaranje punog kruga povijesti. Razlog je jednostavan: Ministarstvo unutarnjih poslova u Americi ne bavi se provedbom zakona nego upravlja saveznim prirodnim resursima i zemljištem, odlučuje kako će se koristiti čak 500 milijuna hektara savezne te plemenske zemlje i donosi odluke vezane za sudbinu oko 1,9 milijuna pripadnika autohtonih naroda, Indijanaca.

image
Debra Haaland život nije mazio
FOTOGRAFIJE: CNP/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA CNP/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Samohrana majka

Sada se nadzor nad tolikim resursima vratio u ruke onih kojima davno oduzet zahvaljujući šezdesetogodišnjoj političarki iz Novog Meksika, samohranoj majci koja još uvijek, kaže, otplaćuje studentski kredit zahvaljujući kojem je 2006., diplomirala pravo specijaliziravši se za indijanska pitanja. To joj nije prva akademska titula: 1994. obranila je diplomski iz engleskog jezika i književnosti na Sveučilištu Novi Meksiko, a četiri dana kasnije rodila je svoje jedino dijete, kćer Somah. Nikad nije pričala o ocu djevojčice: zna se da je riječ o propaloj studentskoj ljubavi, a odluka da sama podiže dijete bio je, kaže, njezin izbor. Kad je djevojčica imala dvije godine, Deb Haaland pokrenula je obrt: pripremala je umake od povrća. S kćerkom na stražnjem sjedalu vozila se Novim Meksikom prodajući svoje proizvode, no posao se sporo razvijao. Bilo je situacija kad se s djetetom morala privremeno useliti kod prijatelja jer nije mogla plaćati stanarinu, a jednom je zatražila da joj pomognu hranom. Kad je Somah krenula u školu, Debra Haaland ondje je volontirala ne bi li svojim radom otplatila školarinu. Kasnije se vratila na fakultet: upisala je pravo kako bi pomagala članovima svog plemena u borbi zadržati nadzor nad svojom zemljom.

image
Debra Haaland s kćeri i članovima obitelji
FOTOGRAFIJE: POOL/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA POOL/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Vojnička obitelj

Rođena je malom gradu Winslow u Arizoni, a njezini roditelji, otac norveškog podrijetla i majka Indijanka, služili su u vojsci: otac je bio marinac trideset godina dok je majka bila u mornarici. Debra je s tri sestre i bratom promijenila čak trinaest škola sve dok se njezina obitelj nije skrasila u Albuquerqueu, najvećem gradu Novog Meksika.

Sve Bidenove žene: Uz Kamalu Harris, u američku vladu po prvi put ušle transrodna osoba i Indijanka

U politiku je ušla kao volonterka i organizatorica predsjedničke kampanje na lokalnoj razini za Johna Kerryja 2004., a četiri godine kasnije za Baracka Obamu. Brzo se uspinjala u stranačkoj hijerarhiji, a razlog zbog kojeg je postala političarka koja obećava njezina je povezanost s indijanskom zajednicom. Primjerice, kad su se Indijanci 2016. pobunili protiv gradnje plinovoda na svojoj zemlji i podigli barikade, obilazila je prosvjednike i kuhala im u kampovima. Tada je, zacijelo, dobila nadimak teta Deb ali i vjernu sljedbu.

Rijedak talent

Nakon neuspješne kandidature za guvernerku Novog Meksika 2014., dobila je dvogodišnji mandat kao predsjednica Demokratske stranke u toj saveznoj državi, a četiri godine kasnije bila je jedna od dviju predstavnica američkih starosjedilaca koje su osvojile zastupnička mjesta u američkom Kongresu. Na izborima u studenom 2020. opet je izabrana u Kongres, a sad je postala prva Indijanka u saveznom kabinetu.

Rastanak je bio neminovan: Joe Biden i supruga Jill shrvani zbog nemilog incidenta u Bijeloj kući

- Potvrda ministrice Deb Haaland snažan je korak naprijed u misiji demokrata da unaprijede održivu budućnost čiste energije u Americi - rekla je demokratska predsjednica Zastupničkog doma, moćna Nancy Pelosi. Podrška kolegici je neupitna jer indijanska političarka ima talent koji mnogi demokrati nemaju. Naime, kao kongresnica pridobila je i dio republikanaca koji su joj pomogli progurati čak pet zakona važnih za autohtone narode. Kako je predsjednik Joe Biden jasno trasirao američki zaokret prema ekološki prihvatljivom gospodarstvu, utjecaj Deb Haaland nesumnjivo će rasti.

image
FOTOGRAFIJE: LEIGH VOGEL AFP
Linker
17. travanj 2024 07:59