TNS/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
odluka suda

Nema milosti za njega: Omiljeni pjevač najljepših balada u zatvoru će ostati do kraja života

Američki pjevač R. Kelly u Chicagu je osuđen na novu zatvorsku kaznu, pa će iza rešetaka, kako sada stvari stoje, provesti 31 godinu.

Američki pjevač R. Kelly u Chicagu je osuđen na novu zatvorsku kaznu, pa će iza rešetaka, kako sada stvari stoje, provesti 31 godinu.

Stigle su nove loše vijesti za 56-godišnjeg pjevača R. Kellyja, omiljenog pjevača najljepših R&B balada i višestrukog dobitnika najvećih glazbenih nagrada. Federalni sudac u Chicagu osudio ga je na 20 godina zatvora u slučaju optužbe za seksualne zločine protiv maloljetnica, a 19 godina te kazne odslužit će simultano s prethodnom kaznom od 30 godina iza rešetaka koju je donio federalni sud u New Yorku, što znači da mu se ukupna zatvorska kazna povećava za godinu dana i sada iznosi 31 godinu.

"Priroda zločina optuženog je zastrašujuća", izjavio je sudac uoči izricanja presude nakon suđenja koje je trajalo pet tjedana. Protiv R. Kellyja svjedočile su žene koje je pjevač seksualno iskorištavao dok su bile maloljetne, a porotnici su vidjeli i video zlostavljanja tinejdžerke, Kellyjevog kumčeta, koja je posvjedočila da je sustavno zlostavljana od devedesetih. "Vjerovala sam da Robert to radi zato što me voli. A sada znam da me zauvijek oštetio", napisala je u izjavi koja je pročitana na ročištu.

image

R. Kelly u Las Vegasu 2013.

Ova presuda se tumači kao još jedna u nizu velikih pobjeda pokreta #MeToo, nakon pada brojnih velikih imena američkog show biznisa, uključujući svojedobno najmoćnijeg holivudskog producenta Harveyja Weinsteina i komičara Billa Cosbyja.

Svi oni su iskoristili svoju moć i slavu za iskorištavanje maloljetnica, a povijest njihovih zločina je iznimno duga. Kellyja je 1996. tada maloljetna djevojka prva prijavila policiji za silovanje, a taj slučaj tada nije sudski procesuiran. Nove optužbe pojavile su se 2002. kad se pred sudom morao braniti za umiješanost u pedofilski skandal. Na teret mu se, između ostalog, stavljao odnos s 14-godišnjakinjom te distribuiranje dječje pornografije, no američko pravosuđe ga je tada oslobodilo krivnje zbog nedostatka materijalnih dokaza.

image

R. Kelly i Lady Gaga na dodjeli American Music Awards 2013.

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Od tada pa do danas njegovo se ime permanentno vezivalo uz razne seksualne prijestupe, a BBC je o tome snimio dokumentarac pod naslovom "R Kelly: Sex, Girls & Videotapes" u kojem ga je njegova bivša djevojka Kitti Jones prikazala kao seksualnog grabežljivca, a svoj život opisala kao seksualnu tamnicu.

U njemu je protiv Kellyja svjedočio i njegov bivši menadžer Rocky Biven koji je bio na pjevačevom tajnom vjenčanju s pokojnom R&B pjevačicom Aaliyah 1994. Mladenka je bila 15-godišnjakinja. Kako se Kelly svega dvije godine kasnije oženio s glumicom i koreografkinjom Andreom Danyell tada su mnogi pomislili da je riječ o glasinama i neutemeljenim naklapanjima. Tim više, što je Kelly na početku karijere bio miljenik javnosti i živi dokaz mogućnosti ostvarenja "američkog sna”.

image

U Miamiju na Floridi je nastupio 2015.

MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Glazbenik iz Chicaga odrastao je, naime, u siromašnoj obitelji s četvero djece koje je podigla samohrana majka. Proslavio se kao 25-godišnjak kad je s bendom Public Announcement objavio vrlo uspješan album, a u 34 godine solo karijere svojih petnaest studijskih albuma prodao je u nakladi višoj od 50 milijuna primjeraka. Njegov najveći hit "I Believe I Can Fly" bio je glazbeni lajtmotiv filma "Space Jam" iz 1996. s legendarnim košarkašem Michaelom Jordanom u glavnoj ulozi.

U svojim memoarima 2012. napisao je kako je kao dijete i sam bio seksualno zlostavljan, jer ga je od njegove osme do četrnaeste godine majčina prijateljica višekratno prisilila na seks, a tvrdio je da su ga iskorištavali i neki članovi obitelji. No, umjesto da poučen vlastitim iskustvom stane u obranu drugih žrtava, R. Kelly je primijenio isti, pa čak i gori obrazac ponašanja.

Linker
26. travanj 2024 13:37