Kralj i kraljica s djelatnim članovima kraljevske obitelji: vojvoda od Kenta, vojvotkinja i vojvoda od Gloucestera, viceadmiral Sir Tim Laurence, princeza Anne, princ i princeza od Walesa, vojvotkinja od Edinburgha, princeza Alexandra, lady Ogilvy, vojvoda od Edinburgha

 HUGO BURNAND/ROYAL HOUSEHOLD 2023/PA WIRE/AVALON/PROFIMEDIA
KRALJEV IZBOR

Neočekivani izbor: Službeni portret otkriva koja žena će biti Charlesova desna ruka

Prvi službeni portret kraljevskog para s djelatnim članovima kraljevske obitelji otkriva tko će imati najvažniju ulogu u oblikovanju novog lica monarhije.

Prvi službeni portret kraljevskog para s djelatnim članovima kraljevske obitelji otkriva osobe od najvećeg povjeranja novookrunjenog kralja Charlesa III. koje će imati najvažniju ulogu u oblikovanju novog lica monarhije.

image

Kralj Charles III. i kraljica Camilla

HUGO BURNAND AFP

Uz kraljevski par na slici ih desetero, a među njima su vojvoda od Kenta, vojvotkinja i vojvoda od Gloucestera, viceadmiral Sir Tim Laurence, princeza Anne, princ i princeza od Walesa, vojvotkinja od Edinburgha, princeza Alexandra, lady Ogilvy, te vojvoda od Edinburgha. Njihov raspored na slici je podjednako važan i znakovit, pa su mnogi primijetili da je s kraljeve desne strane, na fotografiji pozicionirana njegova mlađa sestra, princeza Anne, dok su prestolonasljednik princ William i njegova supruga Kate, princeza od Walesa smješteni uz kraljicu Camillu.

image

Prvi službeni portret okrunjenog vladara kralja Charlesa III.

UPI/UPI/PROFIMEDIA

Po općem mišljenju princeza Anne je osoba od najvećeg kraljevog povjerenja, potpuno mu je odana i krajnje lojalna, a uz to je i velika radnica, pa je definitivno i zaslužila kraljev odabir za njegovu najvažniju pomoćnicu ili desnu ruku. Mnogi upozoravaju da su na slici samo četiri osobe mlađe od 70 godina, a među njima nije princea Anne koja će 15. kolovoza proslaviti 73. rođendan.

image

Princeza Anne na svečanosti krunidbe svog brata, kralja Charlesa III.

TOBY MELVILLE AFP

Ona je već nekoliko godina za redom najzaposlenija članica britanske kraljevske obitelji. Samo je lani pd 1. siječnja do 31. prosinca 2022. odradila 214 službenih i protokolarnih dužnosti, dok je njezin stariji brat, kralj Charles III. u istoj kalendarskoj godini na rasporedu imao njih 181. Princezin nećak princ William odradio je pak 126 dužnosti, a njegova supruga Kate, princeza od Walesa, njih 90. Isto tako princeza Anne je jedna od najomiljenijih članica kraljevske obitelji, a ima i vojni čin pukovnice kraljevske vojske, te je počasna zapovjednica konjičkog regimenta, te Osmog kanadskog husarskog regimenta.

image

Princeza Anne je pukovnica i zapovjednica konjičkog regimenta

JONATHAN BRADY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Anne Elizabeth Alice Louise rođena je 15. kolovoza 1950. kao drugo dijete i jedina kći kraljice Elizabete II. i princa Philipa. Njezino vjenčanje s Markom Phillipsom, časnikom britanske vojske kojeg je upoznala na jahačkim natjecanjim, održano je u Westminsterskoj opatiji 15. studenog 1973. i bilo je svojedobno najgledanije televizijsko kraljevsko vjenčanje, a sprvim suprugom podigla ke sina Petera Phillipsa i kćer Zaru Tindall, koji su joj podarili četvero unučadi.

image

Kralj Charles III. na tronu

HUGO BURNAND AFP

Svog drugog supruga Timothyja Laurencea upoznala je kad je on postao osobni asistent njezine majke 1986. Javnost je za vezu saznala nakon što su njihova privatna pisma ukradena i objavljena u medijima, a vjenčali su se 13. prosinca 1992. u Škotskoj, nedaleko kraljičinog dvorca Balmoral. Crkveno vjenačanje nije dolazilo u obzir, jer to razvedenima, čiji su bivši supružnici živi - to nije dopušteno. Osim toga bila je europska prvakinja u jahanju 1971., te se diči titulom prve članice kraljevske obitelji koja se natjecala na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu, a preživjela je i pokušaj otmice. S takvim iskustvom imat će što reći svome bratu i kralju kojem se zavjetovala da će mu vjerno služiti.

Linker
10. travanj 2024 10:45