MARKO MISCEVIC CROPIX
INTERVJU

Nesvakidašnja navika: Dečki iz Buč Kesidija otkrili su nam tajnu iza prstena koje nose

Dvojica glazbenika pripremaju treći album i velike koncerte po cijeloj regiji, a otkrili su nam svoje planove i neke detalje iz privatnog života.

Dvojica glazbenika pripremaju treći album i velike koncerte po cijeloj regiji, a otkrili su nam svoje planove i neke detalje iz privatnog života.

Pred rock‘n‘roll duom iz Pančeva bio je velik zadatak. Nakon pet uzastopnih, rasprodanih koncerata u Zagrebu, članovi benda Buč Kesidi trebali su smisliti što dalje, a čini se da su uspjeli jer su karte za njihov koncert na Šalati 27. svibnja skoro rasprodane. Oni su u međuvremenu stvorili posebnu vezu sa Zagrebom i, kako kažu, često su tu.

"Potrudimo se dođi čak jednom mjesečno, kad god imamo priliku. Imamo jako puno prijatelja tu, sada je i promocija koncerta u pitanju. Često smo nas dvojica tu, a dolazimo i s direktorom fotografije Lukom Trajkovićem i redateljicom Vedranom Vukojević te tražimo nove lokacije za spot. Najvjerojatnije ćemo jedan od spotova snimati tu u Zagrebu", kazao je Zoran Zarubica na početku razgovora za Gloria.hr.

Bubnjar i pjevač polovica je "ljevorukog disko rock ‘n‘ roll elektro boy band dua iz Pančeva", kako su se momci nazvali na početku karijere. Sada najavljuju novu pjesmu "Skupi snagu" kao i treći album, kojeg će dijelom otkriti baš na zagrebačkim koncertima.

image

Buč Kesidi

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Sljedeći korak je Šalata, potrudit ćemo se napraviti još veću ludnicu od koncerata koje smo održali u Akademiji likovnih umjetnosti. Bit će sigurno sve veće, duže ćemo svirati, bit će novih pjesama, gostiju, kostima, scenografije, pirotehnike i svačega", dodao je Luka Racić, gitarist i pjevač benda.

Rujan 2021., kada su održali pet rasprodanih koncerata u dvorištu ALU u Zagrebu, pamtit će zauvijek. "Tih pet koncerata je ostavilo baš veliki dojam na nas, mi gotovo da smo živjeli tamo deset dana. Došli smo i ranije, zalomilo se sve. Upoznali smo jako puno ljudi, lijepo smo se provodili. Nakon što smo otišli, sjedili smo s booking agentom i pitali se što sad? Rekao nam je ili Dom sportova ili Šalata, a nama je to bilo odlično! Dok smo se vraćali kući bili smo u fazonu: sad je vrijeme da radimo nove pjesme", prisjetio se Zoran.

Njegov kolega dodaje da su svjesni činjenice da rade glazbu za široku publiku, ali i toga da su rock bend. "Ta muzika stvarno živi na bini drugačije, i ako si čuo sto puta pjesmu kod kuće, i dalje želiš doći na koncert i doživjeti sve to uživo", dodao je Luka.

Pjesme s trećeg albuma puštaju na kapaljku, a dok je njihov drugi album "Euforija" govorio o izlascima te na taj način činio jedan koncept, za ovaj kažu da će pjevati o intimnijim temama, dok će muzika biti više eksperimentalna. "U ‘Euforiji‘ su pjesme nastajale jedna po jedna, kad smo završili snimanje cijelog albuma i kad smo posložili pjesme ispalo je kao neki koncept, a pretpostavljamo da će tako biti i s ovim albumom. Tema neće biti baš izlasci, nego će biti više osobnih odnosa, intimnijih scena. Kao da smo suzili odnose na dvoje ljudi", objasnio je Luka Racić.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

U Zagreb su ovog puta došli promovirati novu pjesmu koja izlazi u subotu, kao i koncert na Šalati, na kojoj poslovično sviraju velika svjetska imena poput Placeba, Simple Mindsa ili Duran Durana. Nedavno su dečki imali koncerte u Ljubljani i Rijeci, dosta su svirali u Makedoniji, a i u Srbiji imaju rasprodane gaže. Otkrili su nam što se sve promijenilo od 2021. godine kada su jednostavno "eksplodirali".

"Promijenilo se to da možemo sebe nazvati regionalnim bendom. Meni je to baš zanimljivo gdje god da odemo stvarno se sluša i prati naša muzika. Prešli smo iz pančevačkog lokalnog benda na regiju, a u suštini što se tiče privatnih stvari nije se promijenilo ništa, jer nas dvojica smo i dalje dva momka iz Pančeva, kad se vratimo u naš grad nikog ne boli uvo za to što mi radimo", našalio se Zoran i dodao: "Svašta smo radili i dalje smo ostali Luka i Zoran koje svi znaju iz grada, sa žurki, sa kućnih žurki, šetnji pasa...".

image

Glazbenici su postali regionalna rock atrakcija

MARKO MISCEVIC CROPIX

Glazbenici su pravi obožavatelji pasa, bubnjar ih ima dva, a gitarist tri. "Ja imam Jukia, to je shiba inu, obiteljski pas. U nekom trenu nam je uskočila Malena, koja ga je pratila tijekom šetnje po ulicama, i nekako se samo uselila te našla kauč i mjesto gdje će ostati", otkrio je Zoran. Luka pak priča da su kod njegove obitelji tri psa, glavna je Maša, a druge dvije kujice su njene kćerke. "Ta dinamika je zanimljiva, uvijek se dvije udruže i stalno se neka politika odigrava - tko će spavati na krevetu, tko će dobiti koju hranu... Maša je pulin, ima nešto od pulina, jako je inteligentna i točno vidiš da shvaća i prati što pričaš", ispričao je Luka. I Zoran kaže da je njegov Juki vrlo inteligentan, ali radi samo ono što želi. "On doslovno ima karakter mačke, kažeš mu: ‘Bravo Juki!‘ A on samo pogleda kao da kaže: ‘Znam‘", dodao je Zoran.

Svaka faza njihova posla ima neke specifičnosti, zato kod njih kad su u Pančevu ne postoje tipični dani, čak ih i izbjegavaju - ili pišu glazbu, snimaju, rade spotove, nastupaju... "Priroda našeg posla je takva da stalno nešto radiš, stalno je zabavno, a nemaš osjećaj da radiš. Na primjer poslije turneje vratimo se u grad pa Luka i ja šetamo pse. Pričamo i zezamo se, zovemo producenta da dođe i on šeta svog bigla s Mašom i Jukijem. Gledamo filmove, jedemo kokice...", otkrio je Zarubica. Racić se ubacuje da su pozorno gledali i Doru i Sanremo, te da je sada počela sezona praćenja glazbenih natjecanja.

image

Bend je baziran u Pančevu

MARKO MISCEVIC CROPIX

"To je kao sezona u nekom sportu, pošto mene sport ne zanima. Mislim da mene nitko nije uspio navući na neki sport, ne mogu se investirati toliko", kazao je Luka, na što se njegov kolega odmah nadovezuje da ga on pokušava zagrijati za jedan sport. "Ja ga pokušavam navući na Formulu 1, ali mi ne ide uopće, Luku to ne zanima", otkrio je Zoran. Iako ga nije zainteresirao za automobilističke utrke, to mu je uspjelo za prestižni talijanski festival. Osim vrhunske produkcije koja je po njima na nivou same Eurovizije, oduševljeni su i kulturnim značenjem Sanrema.

"Koliko oni imaju kulturu jezika i muzike i to promoviraju kroz festival. Mislim da nije bila ni jedna pjesma na stranom jeziku, što mislim da je prelijepo i to mi kod nas fali. Dora je isto strava, nije koncipirana toliko kao natjecanje, nego kao da je show. Kod nas je to više natjecateljski nastrojeno, muzika je umjetnost i ne bi je trebalo raditi da pobijediš", kazao je Zoran Zarubica.

Hoćemo li ikad vidjeti Buč Kesidi na nekom takvom natjecanju - Beoviziji, Euroviziji? Tu ideju nisu ni odbacili ni potvrdili. "Nemamo natjecateljski duh tog tipa, no možda nam u nekom trenutku bude zabavno da radimo, i to možda za nekog drugog", kazao je Luka.

image

Zoran Zarubica

MARKO MISCEVIC CROPIX
image

Luka Racić

MARKO MISCEVIC CROPIX

I dok za utrku za najbolju pjesmu Europe nisu nešto sigurni, mladi glazbenici iz Pančeva svoju budućnost itekako imaju isplaniranu, barem što se njihova rada tiče, a to se ne srame reći. "Mi smo uvijek imali želju puniti arene, kad smo gledali sve koncerte bendova koje pratimo, od novih i starih bendova, oni su punili stadione. Znamo da treba doći do toga da ti na koncert dođe 20 tisuća ljudi. Osim toga možda bismo htjeli filmove snimati", započeo je Zoran, koji je diplomirao kazališnu režiju u klasi Egona Savina na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd. "Da, filmove mjuzikle, ili neki grandiozni komad u kazalištu sa songovima kao na Broadwayu", nadopunjava ga Luka, inače diplomirani elektrotehničar. To su veliki projekti koji zahtijevaju mnogo posla samo za sebe, a dečki su sada okupirani isključivo svojom glazbom, a kažu da su i dalje tek na početku karijere.

Iako o svojim planovima, hobijima i ljubimcima vrlo rado govore, jednog se pravila drže godinama - o ljubavnom statusu i jednog i drugog šute kao zaliveni. Isto je ostalo i nakon što se nedavno nagađalo u kojem je statusu odnos bubnjara Zorana i hrvatske pjevačice Nike Turković. Komentirati nije htio ni sada.

image

U Zagrebu nastupaju na Šalati, 27.5.

MARKO MISCEVIC CROPIX

Ono što prvo upada u oči, i prije njihove glazbe, pomno su osmišljeni outfiti. Blještave kreacije s puno šljokica, satena i sjaja oni nose u duetu. Otkrivaju da je za njihov izgleda zadužena Suna Kažić, jedna od najboljih kostimografkinja, koja ima iskustva i u kazalištu. "Naša jako dobra prijateljica, koju smo upoznali pri snimanja spota, pitala nas je hoćemo li raditi zajedno. Ona je divna osoba, tu se stvorila jedna divna suradnja i ljubav, ona je naša muza. Ako nam kaže da nosimo bilo što, mi to napravimo bez pitanja, nešto smo poput njenih lutki. Nosit ćemo i haljine i odijelo, što god", opisao je Zoran. "Sada smo u fazi da idemo sa Sunom i biramo materijale, dosta je toga šivano po mjeri po njenoj ideji", dodaje Luka.

image

Osmislili su zaštitne pečatnjake svog benda

MARKO MISCEVIC CROPIX
image

Prsten poklanjaju bliskim suradnicima

MARKO MISCEVIC CROPIX

Osim gotovo sličnih ili istih odijela, dečki imaju i dva potpuno ista prstena. "To je naše bendovsko pečatno prstenje, imamo ga mi i naši jako dobri suradnici, dobiju ga od benda za svoju službu. Bike Club prsten uvijek ide s nama, u paketu je s bendom", objašnjava Luka. Dizajn su napravili oni u suradnji s Innocent Diamond, a na pečatnjaku je prikazano oko u kojem je disko kugla, iz kojeg se šire munje. Da su dečki vrlo izbirljivi prema tome tko može dobiti prsten potvrdio je i njihov suradnik iz Zagreba, kako kaže da dijele jedan prsten godišnje, a on ga još nije dobio.

Linker
26. travanj 2024 00:22