Kraljica karipske džungle

Nevena Blanuša: Pobjednicu Survivora nisu zaustavili ni zdravstveni problemi koje je isprva krila

Magistra kineziologije Nevena Blanuša prva je pobjednica regionalnog showa ‘Survivor‘, a ženstvenu Zagrepčanku ličkih korijena na tom putu nisu zaustavili ni nesnosni vremenski uvjeti u Dominikanskoj Republici, ni fizički snažniji protivnik, ni zdravstveni problemi o kojima sada prvi put javno progovara.

Prvi put u povijesti regionalnog reality showa "Survivor", čiji sudionici moraju savladavati fizički i psihički zahtijevne izazove u divljini, pobjedu je odnijela - žena. I to naizgled krhka, 163 centimetara visoka Nevena Blanuša (28), koja zbog crvene kose i bijele puti nalikuje holivudskoj glumici Julianne Moore.

Profesionalna igračica hokeja na travi i magistra kineziologije, koja se obožava šminkati i lijepo odijevati, preživjela je skoro dva mjeseca u džungli Dominikanske Republike - u nehigijenskim uvjetima, s malo hrane i odjeće, trpeći nesnosnu vrućinu i vlagu te spavajući na drvenom podu ispod nestabilnog krova od palmina lišća.

Pritom ne samo da je ušla u finale, već je u njemu nadigrala najjačeg muškarca iz svoga plemena, kineziologa i kondicijskog trenera Gorana Špaletu (35). Bila je bolja u oba poligona koji su zahtijevali brzinu, ravnotežu, koncentraciju, snagu i preciznost.

image


Nevena Blanuša

BORIS KOVACEV, CROPIX

"Pobjedu doista nisam očekivala. U show sam ušla naknadno i zbog toga bila najugroženija u nominacijama za ispadanje, što nikome ne zamjeram jer bih vjerojatno i ja tako postupila. Upravo zato što se nisam vidjela u finalu, u svaku borbu sam ulazila opušteno i neopterećeno, ali sa srcem. Davala sam se 200 posto, no bila sam uvjerena da će pobijediti Goran, koji je to također zaslužio. Vjerujem da me do trijumfa dovelo upravo to što u svojoj želji za pobjedom nisam izgorjela", govori Nevena, koja je osvojila nagradu od 15 tisuća eura.

Dio tog iznosa dat će u humanitarne svrhe, a dio iskoristiti za daljnje obrazovanje i učenje stranih jezika, najvjerojatnije španjolskog. Apetit joj se još nije vratio pa i dalje ima oko 54 kilograma, osam manje nego prije ulaska u show Nove TV.

ČITAJTE I: Natjecateljice Survivora bacile oko na Marija Mlinarića: ‘Voditelj je stvarno...‘

Prijavila se sama, jer je još kao djevojčica maštala o natjecanju u "Survivoru", i ušla među 25 odabranih, u konkurenciji od nekoliko tisuća kandidata. Pritom, ne želeći od sebe raditi žrtvu, nikome nije rekla da ima zdravstvenih problema. Neveni su, naime, prije sedam godina na početku utakmice hokeja na travi popucali prednji križni ligament i meniskus na desnom koljenu. Iako joj je trener savjetovao da ne igra, ona je inzistirala da nastavi i tako je uspjela izdržati skoro do kraja, trpeći užasnu bol. Od igranja je morala pauzirati dvije godine.

Ubrzo nakon toga je uslijedio novi udarac: dijagnosticirano joj je suženje mokraćne cijevi pa nije mogla polagati praktične ispite na Kineziološkom fakultetu. Zbog toga i ozljede koljena njezin se studij protegnuo na skoro sedam godina.

"Ta mi je bolest bila urođena, no za nju sam saznala tek na trećoj godini faksa, kad sam tijekom plivanja počela dobivati infekcije. Najprije sam se liječila u Vinogradskoj bolnici, a onda sam operirana na Rebru. Sada mi je ostao još jedan bubrežni kamenac, no naučila sam živjeti s njim. Ne želim kukati, jer sam u bolnicama viđala ljude s mnogo većim problemima", ističe Nevena, koja je snagu volje pokazala i kad je u "Survivoru" dobila sunčanicu.

Odbila je ići u bolnicu na infuziju, a k sebi je došla nakon uzimanja elektrolita i bodrenja svoga tima.

image

Nevena Blanuša u Survivoru

PRESS

Nevena je i kao djevojčica bila neustrašiva, pa se odrastajući u Lici više igrala (i tukla) s dečkima. S petnaest godina je došla u Zagreb i upisala Hotelijersko-turističku školu, gdje joj je idol bila profesorica tjelesnog odgoja Gordana Bjelić. Iako Nevenini roditelji nisu sportaši - mama je njegovateljica, a tata radi na održavanju zgrada - ona je upravo tu vidjela svoju budućnost. Već je u prvom razredu srednje škole postala članica ženske seniorske momčadi Dinama, a prestala je igrati nakon upisa na Kineziološki fakultet. Ondje je pak postala članica ženskog kluba hokeja na travi, a ubrzo je zaigrala i za Mladost te hrvatsku reprezentaciju.

Čitajte i : Sve su preživjeli: Iza zvijezda Survivora teške su životne priče

"To je sport u kojem sam se našla. I to isključivo zbog ljubavi, jer u njemu nema zarade. Osvojile smo deset trofeja zaredom, a uskoro nas očekuju završnice hrvatskog prvenstva i kupa", kaže Nevena, koja živi s cimericom u unajmljenom stanu, gdje je društvo skoro svake večeri navijalo za nju. Neveni su posebno nedostajale nećakinje Sara (6) i Lara (3), kćeri njezina dvije godine mlađeg brata. Neve, kako su je prozvali u showu, vjeruje da će Lara zbog svoje hiperaktivnosti i energičnosti jednog dana također sudjelovati u "Survivoru".

"Ja sam svoj san ostvarila, a svojim primjerom i drugima želim dokazati da je to moguće ako vjeruješ u sebe. Pobjede u 'Survivoru' postajem svjesna tek sad kad dobivam nebrojeno mnogo poruka i poziva podrške, kad vidim koliko su ljudi sretni zbog mene. Lijepo zvuči kad mi kažu da sam prva žena s ovih prostora kojoj je to uspjelo, iako sam u showu bila sve samo ne ženstvena. Tijekom igara sam pojela toliko blata, i zaradila toliko ogrebotina i modrica, da sam više bila ko' neki dečkić", smije se Nevena Blanuša, dodajući kako nije u vezi, ali je zato nakon ovog iskustva naučila više voljeti sebe.

Linker
05. ožujak 2024 23:37