MOŽE I BOLJE

Nije prorok u svom selu: Harry neće biti oduševljen reakcijom susjeda na njegovu knjigu

Vlasnica jedine knjižare u američkom gradu koji su princ Harry i Meghan Markle odabrali za svoj novi otkrila je kako ide prodaja ‘Rezerve‘.

Nitko nije prorok u svom selu kaže stara narodna izreka, a pogađa u sridu i što se tiče britanskog kraljevića Harryja i njegove autobiografske knjige "Rezerva". Memoari princa Harryja u kojima je otkrio mnoge sočne detalje iz svog života i odnosa među članovima obitelji u Buckinghamskoj palači apsolutni su globalni književni bestseller otkako su se pojavili u knjižarama 10. siječnja. To nikoga ne čudi, jer je riječ o eksplozivnom štivu koje je svjetska javnost dugo čekala, a zanimanju je pridonijela i odgoda objave zbog smrti kraljice Elizabete II. lanjskog rujna. Pa je tako samo u prvom tjednu prodaje sa skladišta i iz knjižara otišlo više od 3,2 milijuna primjeraka - od toga 1,6 milijuna primjeraka samo čitateljima iz Sjedinjenih Država, te čak 750 tisuća primjeraka čitateljima u Velikoj Britaniji.

image

Prvog tjedna prodano je više od tri milijuna primjeraka Harryjeve knjige

ALESSANDRO BREMEC/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

To prvi dio memoara princa Harryja svrstava u red najbrže prodavanih i najuspješnijih publicističkih djela ikad, te opravdava astronomsku svotu koju je odbjegli član britanske kraljevske obitelji primio kao predujam za svoje još nenapisano djelo.

Podsjetimo da su mnogi pali u nesvijest kad su čuli da je nakladnik, izdavačka kuća Penguin Random House autoru isplatio predujam od 18,4 milijuna funti, a sve što se događalo od 10. siječnja apsolutno je opravdalo egidu pod kojom se knjiga promovirala: "njegova priča, njegovim riječima".

image

Knjigu je promovirao u TV showu Stephena Colberta

CBS/FERRARI/PROFIMEDIA

Doduše svoje memoare nije sam napisao, nego je za to unajmio pisca iz sjene JR Moehringera, američkog novinara i publicista, dobitnika Pulitzerove nagrade 2000.

Kako god, dok se cijeli svijet bacio na čitanje obračuna princa Harryja s ocem, bratom i šogoricom, ali i ostalim članovima dvorske svite iz Buckinghamske palače koji su pridonijeli njegovu bijegu sa suprugom Meghan Markle u Sjedinjene Države zbog čega je za njih dvoje i njihovu djecu porušio sve prekoatlantske mostove, čini se da opću euforiju oko izlaska "Rezerve" ne dijele jedino Harryjevi i Meghanini susjedi u Montecitu.

image

Princa Harryja se može vidjeti kako po Montecitu šeće psa

NRP/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Grad u Kaliforniji koji se nalazi u okrugu Santa Barbare, a koji su Harry i Meghan izabrali za svoj novi dom u Sjedinjenim Državama prema popisu stanovništva iz 2020. godine imao je nešto više od osam tisuća stanovnika.

Mnogi od njih su poznati umjetnici, te pripadnici svjetskog showbiznisa poput Oprah Winfrey, Ariane Grande, Ellen DeGeneres, Jennifer Aniston... U gradiću posluje i jedna knjižara čija je vlasnica Mary Sheldon novinarima britanskog dnevnika Guardian otkrila kako je otpočetka prodaje u njezinoj knjižari Tecolete prodano svega trideset primjeraka Harryjeve knjige.

image

Njegova knjiga izazvala je nezapamćeno zanimanje posvuda, osim u Montecitu

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK

"Nije se stajalo u redu zbog nje, ne osjeća se nikakvo uzbuđenje u zraku zbog njezine objave. Imamo i nekoliko naručenih primjeraka, pa čekam da ih kupci osobno podignu u knjižari", izjavila je Sheldon koja je knjigu svog susjeda prelistala, ali ne još i pročitala.

"Autor si je očito uzeo dovoljno vremena da opširno opiše svoje ključne doživljaje, odrastanje i život na britanskom kraljevskom dvoru i to je profesionalno napravio. A naša knjižara je tu da njegovu knjigu ponudi svima koji je žele u svojoj biblioteci", kaže Sheldon.

Linker
18. travanj 2024 01:21