COTTONBRO/PEXELS
Svjetlosna terapija

Nije samo za ljepšu kožu: Crvena svjetlost može pomoći i u otapanju masnih naslaga

Pod utjecajem crvene svjetlosti ubrzava se metabolizam, troše se masnoće, izgrađuje mišićna masa. Premda je takvo djelovanje ograničeno, ipak može pridonijeti postizanju zdravije težine.

Pod utjecajem crvene svjetlosti ubrzava se metabolizam, troše se masnoće, izgrađuje mišićna masa. Premda je takvo djelovanje ograničeno, ipak može pridonijeti postizanju zdravije težine.

Svjetlosna terapija uobičajena je u medicini i tretmanima ljepote, a s izumom LED (light-emitting diode) maski koje su brzo stekle veliku popularnost, nije više rezervirana za ordinacije i salone, nego je postala i dostupan kućni tretman ljepote. Kod ove se terapije koža izlaže različitim svjetlosnim valnim duljinama koje prodiru duboko u kožu i tako na nju utječu. Što je valna duljina veća, to će svjetlost dublje prodirati (najpliće ide ljubičasta, a najdublje crvena svjetlost).

Svako svjetlo djeluje drugačije

Terapija svjetlom prikladna je za sve tipove i tonove kože. Općenito utječe na bolji izgled kože, no u tretmanima se koriste različita svjetla, jer svaka boja djeluje drugačije. Primjerice, plavo LED svjetlo potiče proces koji uništava štetne bakterije pa je dobro kod akni, ekcema i rozaceje; jantarno obnavlja kožu i smanjuje oticanje; blisko infracrveno ublažava crvenilo i hiperpigmentacije te ubrzava zacjeljivanje, dok crveno svjetlo stimulira obnovu stanica i punjenje njihovih skladišta energijom. Zbog takvog učinka, crveno svjetlo može pomoći i u borbi protiv masnih naslaga, i kod debljine i kod tvrdokornih "džepova" masnoća koji se opiru zdravoj prehrani i vježbanju. Kako do toga dolazi?

image

Utjecaj crvenog svjetla ide puno dublje od kože

MICROGEN IMAGES /SCIENCEPHOTO/ PROFIMEDIA

Posebne uloge crvenog svjetla

Terapija crvenim svjetlom izravno kroz kožu isporučuje crveno svjetlo niske snage koje stanice potom apsorbiraju, što u njima pokreće pojačanu proizvodnju adenozin trifosfata (ATP), a to je glavno stanično skladište energije. Kad nema dovoljno ATP-a stanica ne može normalno funkcionirati, no kada su njegove razine više ona funkcionira bolje, što potiče odvijanje prirodnih procesa u tijelu – smanjuje se upala, potiče cirkulacija krvi, pojačava proizvodnja kolagena, stimulira obnavljanje oštećenih stanica i ublažava učinak oksidativnog stresa.

Crveno svjetlo k tome djeluje i na posebne stanice u kojima se pohranjuje mast, adipocite. Kada su mu adipociti izloženi, pokazuju studije, počinju oslobađati trigliceride (oblik masnoća), što vodi do postupnog smanjenja volumena masnih naslaga, čime se definiraju linije tijela.

image

Svjetlosne terapije odgovaraju svim tipovima i tonovima kože

ADRIENN/PEXELS

Naravno, u skidanju viška masnoća ne možemo se osloniti samo na crveno svjetlo, njegov je učinak ograničen. Tretmani crvenim svjetlom stoga mogu biti dio programa koji se temelji na pravilnoj prehrani i redovnom vježbanju, a koliko bi se tko trebao izlagati crvenom svjetlu najbolje je doznati u razgovoru s liječnikom.

Regulira apetit, gradi mišiće

Recimo ovdje ipak da crveno svjetlo ubrzava metabolizam jer potiče sagorijevanje više glukoze, a zanimljivo je i to što može utjecati na osjećaj gladi. To je moguće zato što crveno svjetlo dijelom kontrolira leptin i grelin, hormone koji reguliraju apetit, pa može pridonijeti njihovoj uravnoteženoj aktivnosti. Leptin je hormon koji prvenstveno izlučuju masne stanice – kad u tijelu postoji višak masnoća, izlučuje se više tog hormona, što smanjuje apetit. S druge je strane hormon grelin, koji se najviše stvara u želucu. Odgovoran je za subjektivan osjećaj gladi i zadatak mu je pojačati apetit.

Nadalje, tretmani crvenim svjetlom mogu voditi do povećanja mišićne mase, a kao što znamo, mišići bolje sagorijevaju kalorije i troše više energije nego masno tkivo, otprilike trostruko više. Prema tome, izgradnja više mišića potaknut će metabolizam na jače sagorijevanje masnoća, što svakako pomaže u gubljenju prekomjerne težine.

image

Crveno svjetlo poboljšava spavanje, a uredno spavanje utječe na smanjenje težine

KAMPUS PRODUCTION/PEXELS

Mršaviji smo kad bolje spavamo

Dobrobitima crvenog svjetla tu nije kraj, ono može povoljno djelovati i na raspoloženje, budući da podiže razine serotonina, tzv. hormona sreće. Izložite li se crvenom svjetlu u večernjim satima, ono može pozitivno utjecati na spavanje, s obzirom na to da podiže razinu melatonina, hormona koji sudjeluje u kontroli ciklusa spavanja i budnosti. To je važno za gubitak kilograma, jer poznato je da je nedostatak sna povezan s brojnim zdravstvenim teškoćama, uključujući debljanje. Uzroci nesanice su različiti, no vodećim se smatra kronični stres koji može poticati debljanje stimulirajući proizvodnju hormona kortizola (između ostaloga, sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina) i istodobno ometajući živčani sustav u reguliranju metaboličkih procesa. Prema tome, bolji će san s vremenom pridonijeti i smanjivanju prekomjerne težine.

Općenito se profesionalni tretmani svjetlom smatraju vrlo sigurnima, no ipak se mogu javiti neke nuspojave, poput glavobolje, umora oka, poremećaja spavanja. Glavna kontraindikacija su bolesti koje zahvaćaju mrežnicu, lupus i rak kože, kao i uzimanje lijekova koji podižu fotoosjetljivost.

Linker
18. svibanj 2024 17:26