Kate Moss

 PROFIMEDIA
Kate Moss

Njezinih prvih 50: Zarađivala je milijune, a život i karijeru skoro je uništila zbog ovisnosti

Najpopularnija britanska manekenka Kate Moss ponašala se kao rock-zvijezda - neobuzdano je tulumarila i voljela jednako divlje frajere - sve dok je nisu uplašile prerane smrti prijateljica sličnog životnog stila pa je od kraljice heroinskog chica postala majstorica zena i meditacije.

Najpopularnija britanska manekenka Kate Moss ponašala se kao rock-zvijezda - neobuzdano je tulumarila i voljela jednako divlje frajere - sve dok je nisu uplašile prerane smrti prijateljica sličnog životnog stila pa je od kraljice heroinskog chica postala majstorica zena i meditacije.

"Za jednu divlju djevojku prilično se pristojno ponaša", rekao je jednom gitarist Rolling Stonesa Keith Richards za britansku manekenku Kate Moss, a to je ovih dana točnije nego ikada prije. Predvodnica estetike heroinskog chica, svojedobno etiketirana kao "Kokainska Kate" i "The Tank" (spremnik) - jer je, kažu, mogla spremiti u sebe goleme količine votke - 16. siječnja proslavila je 50. rođendan i sada je priča o njoj podosta drukčija. "Pedeseti rođendan? Ne, to nije točno. Ne mogu vjerovati u to, mora da je neka zabuna. Zar zaista imam pedeset godina? Ne osjećam se tako", rekla je nedavno.

Kate Moss, priznaje to i sama, zaista se više ne ponaša kao u mladosti. Kad se proslavila, živjela je u Highgateu, sjeverno od Londona, u kući u kojoj se od 1816. pjesnik Samuel Taylor Coleridge liječio od ovisnosti o opijumu. Kad se skoro dva stoljeća kasnije u njegov nekadašnji dom uselila Kate Moss, to je postalo središte bučnih zabava, zbog čega su se susjedi često žalili, a nekad i zvali policiju. Ali ti su dani iza nje: već nekoliko godina živi u staroj, obnovljenoj kući u ruralnom dijelu grofovije Oxfordshire, u blizini mjestašca Little Farrington sa 63 stanovnika, u kojem meditira uz svjetlost svijeća. Umjesto bocama votke, okružena je kristalima čiju energiju obnavlja izlažući ih svjetlosti punog mjeseca.

"Najdraži su mi melanit, za koji se vjeruje da pomaže izdržljivosti i dugovječnosti, te ružičasti kvarc koji predstavlja ljubav i empatiju", kazala je Kate Moss, koja se i sama za ljetnih noći voli izlagati mjesečini u miru svoga velikoga vrta. Prakticira jogu, transcendentalnu meditaciju i pilates te često pliva na skrivenim, divljim riječnim plažama za koje znaju samo mještani, a navečer se uspavljuje uz televizijsku seriju "Frasier".

Taj novi put prema unutarnjem miru nije povezan samo s njezinim godinama. Drukčije je o svom životu počela razmišljati nakon što su 2018. umrle njene bliske prijateljice Annabelle Neilson, muza modnog dizajnera Alexandera McQueena, te glumica i model Anita Pallenberg, koja je svojedobno bila u vezi s Keithom Richardsom. Obje su živjele kao da sutra ne postoji i umrle prerano.

image

S make-up artisticom Charlotte Tilbury tijekom proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete

AVPICS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"I dalje se volim zabavljati, povremeno na užas svoje kćeri zapalim cigaretu, priuštim si gazirana pića... No, počela sam se više brinuti za sebe. Prije sam se sunčala bez zaštitne kreme, nisam vodila računa o koži, provodila sam besane noći, neredovito jela... Sada težim nekoj unutarnjoj ravnoteži, a to želim projicirati i kroz svoju liniju za njegu i wellness Cosmoss, koja je na neki način odraz moje osobne promjene. Imam preparate i rituale na koje se mogu osloniti, koji mi hrane dušu i donose mi mir i sreću, a jedan od njih je na primjer čaj od hibiskusa, kadulje i đumbira, uz koji uvijek započinjem svoj dan", objasnila je Kate.

Voli i kuhati, osobito ako joj dođe 21-godišnja kći Lila, koja je krenula njenim stopama i radi za njenu agenciju, ali živi u New Yorku. Kad se sprema za povratak u Englesku, obavezno majci poruči da prije slijetanja stavi pile u pećnicu. "To mi je najdraže jelo, osobito kad ga mama pripremi", rekla je Lila, koja kod kuće voli uroniti u majčinu garderobu, ispunjenu brendiranom odjećom svih godišta.

image

Zajednički izlazak Kate i Lile Moss na lanjskoj Met Gali

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Kao tinejdžerica o njoj je imala drukčije mišljenje. Kad je krenula u srednju školu pa su joj svi govorili "vau, tvoja je mama Kate Moss", nije joj bilo jasno zašto im je to tako posebno. "Smatrala sam je starom, dosadnom i nemarnom jer je po kući stalno hodala u trenirci", prisjetila se Lila. Tada još, naravno, nije bila svjesna da je njena majka supermodel, jedna od najtraženijih i najbolje plaćenih manekenki na svijetu, miljenica dizajnera i umjetnika, modna ikona i "it" djevojka čije je lice objavljeno na stotinama naslovnica magazina diljem svijeta.

Rođena 1974. u Croydonu, tada učmalom i dosadnom predgrađu Londona, Kate Moss je kći djelatnika turističke agencije Petera Mossa i šankerice Linde Shepherd, koji su poslije kćeri dobili sina Nicholasa. U ranim tinejdžerskim godinama ništa nije upućivalo na to da će Kate ostvariti bilo kakvu karijeru, a najmanje postati supermodel. Bila je sramežljiva, mršava djevojka koju nitko nije ni primjećivao, no sve se promijenilo kad je imala 13 godina. Roditelji su joj se razveli, njezin mlađi brat otišao je živjeti s ocem, a ona je ostala s majkom u Croydonu.

SESTRA NA ONLYFANSU

Lottie Moss, kći Kateina oca iz drugog braka, bila joj je djeveruša na vjenčanju s Hinceom. Kate joj je poslije pomogla i u karijeri modela i manekenke, no danas više ne razgovara s njom. Najviše joj zamjera što je lani na društvenim mrežama pisala kako se liječi od ovisnosti o drogama i objavljivala svoje seksualno provokativne fotografije na OnlyFansu. No, u dobrim je odnosima s bratom Nickom, koji se nikada nije htio šlepati za njenom slavom, nego je izgradio vlastiti život te je godinama imao kombi iz kojeg je prodavao vijetnamska jela.

Razvod joj je teško pao, okružila se lošim muškim društvom, počela je pušiti i ostajati navečer dokasna vani. A onda se dogodilo čudo. Otprilike godinu dana nakon razvoda otišla je s ocem i Nickom na odmor na Bahame, a pri povratku ju je na aerodromu JFK u New Yorku primijetio agent engleske modne agencije Storm i ponudio joj probno snimanje.

"Nisam nikada maštala o tome da ću postati manekenka jer sam premršava i preniska. Nadala sam se da ću jednog dana moći raditi u turističkoj agenciji poput moga oca jer sam voljela putovati", rekla je poslije. Roditelji nisu bili oduševljeni, no majka je popustila, odvela ju je u London u ured agencije Storm i rekla joj: "Kćeri, ako nastaviš s ovim, morat ćeš sama ići vlakom. Za mene je ovo prevelika gužva. Ne želim se cijeli dan vucarati po Londonu i navečer te voziti kući."

image

Kate i Lucian Freud, koji je naslikao njen portret 2005.

PHOTOSHOT/AVALON/PROFIMEDIA
image

Portret je prodan za gotovo četiri milijuna funta

JIM WATSON/AFP/PROFIMEDIA

Prva probna snimanja bila su uspješna pa je Kate, visoka 167 centimetara, brzo počela dobivati angažmane za snimanja. Prvi je bio za reklamu za piling za lice, objavljenu u tinejdžerskom magazinu - za nju je odbila 150 funta. Mlada Kate Moss počela je redovito odlaziti iz Croydona na audicije u London i u vlaku se presvlačiti iz školske uniforme te se probijati u svijetu koji joj je još uvijek bio potpuno stran. Bio je to tek nagovještaj onoga što joj se dogodilo dvije godine kasnije. Fotografkinja Corinne Day snimila ju je za editorijal "The 3rd Summer of Love" za The Face, tada najutjecajniji lifestyle magazin u Velikoj Britaniji, promovirajući je kao novo, grunge lice, u potpunoj suprotnosti s tada prevladavajućim trendom visokih supermodela kao što su Linda Evangelista, Elle MacPherson, Cindy Crawford i Claudia Schiffer.

MUZA UMJETNIKA

Kao modna ikona Kate Moss je privukla i pažnju umjetnika. Britanski slikar Lucian Freud, unuk osnivača psihoanalize Sigmunda Freuda, naslikao je nagu Kate Moss, a taj je portret 2005. prodan anonimnom kupcu za 3,93 milijuna
funta. Tijekom nekoliko tjedana dok mu je pozirala, Kate Moss se sprijateljila s gotovo pola stoljeća starijim umjetnikom, kojeg je posjetila kad se nekoliko godina prije svoje smrti 2011. oporavljao od neke ozljede, a fotografu koji je bio prisutan pozirala je s Freudom u krevetu. Njen je portret napravio i umjetnik Chuck Close, a kipar Marc Quinn izradio je dvije njezine statue, Sfingu izlivenu u bronci i Sirenu od 18-karatnog zlata, tešku 50 kilograma i vrijednu gotovo tri milijuna dolara.

U to ju je doba zapazio tada još neetablirani mladi dizajner John Galliano i angažirao je za svoju prvu londonsku modnu reviju, nakon koje se napila šampanjca i cijelu noć povraćala. Uslijedilo je snimanje reklame za traperice pa sve prestižniji poslovi. Uskoro se život Kate Moss pretvorio u kovitlac snimanja, zabava, opijanja... Istina, mnogi su ustali protiv heroinskog chica, kakav je, smatrali su, upravo ona promovirala u svijetu mode. Optuživali su je da je anoreksična, da je loš uzor mladim djevojkama, protiv nje je progovorio čak i tadašnji američki predsjednik Bill Clinton.

image

U kreaciji Thierryja Muglera na Tjednu mode u Parizu 1995.

VICTOR VIRGILE/GETTY IMAGES

"Nekoliko godina ranije vucarala sam se po Croydonu, a sada sam imala apartman u pariškom Ritzu, dok je u sobi do moje spavala Naomi Campbell. Stalno smo odlazile na zabave jer nije bilo snimanja ili revije poslije kojih nas netko ne bi pozvao na tulum. Zna se da je tamo najveći grijeh izgledati umorno, pa smo posezali za svim što nam je bilo dostupno da izgledamo svježe. A kada bih jurila sa snimanja na snimanje, nikada nije bilo vremena da nešto solidno pojedem", ispričala je o tom razdoblju Kate Moss, koja je u godinama najveće slave znala triput tjedno letjeti preko Atlantika, tako da ponekad nije ni znala gdje se nalazi kad bi se ujutro probudila u nekom luksuznom hotelu u Londonu, Parizu, Miamiju ili New Yorku.

image

Devedesetih se intenzivno družila s Naomi Campbell

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK/EDITORIAL/PROFIMEDIA

Početkom devedesetih imala je i prvu ozbiljniju vezu, s američkim modelom i fotografom Marijem Sorrentijem, pa se uselila kod njegove obitelji u New Yorku. U to je doba snimala i za Calvina Kleina, za čiju je reklamu polunaga pozirala s Markyjem Markom, mladim hip-hoperom koji je kasnije izgradio glumačku karijeru pod svojim pravim imenom Mark Wahlberg. Za tu je kampanju dobila 100.000 dolara, a kako se ona pokazala jako uspješnom, Klein ju je nešto kasnije angažirao i da bude zaštitno lice njegova mirisa "Obsession" te joj za taj angažman isplatio deset puta veći honorar. Nedugo potom prekinula je vezu sa Sorrentijem, no nije dugo bila sama: 1994. je upoznala glumca Johnnyja Deppa s kojim je i prohodala.

image

Kate i glumac Johnny Depp bili su omiljeni zvjezdani par devedesetih

PHIL LOFTUS/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

On je tada bio mladi, neiživljeni holivudski buntovnik koji je razbijao hotelske sobe, bez prestanka se opijao i drogirao, stalno bio u središtu nekog skandala. S njim je izdržala četiri godine, a kad ju je ostavio, činilo joj se da će joj srce puknuti od boli. No, tada je u njen život ušao Jefferson Hack, izdavač magazina Dazed And Confused, uz kojeg je pomislila da će se smiriti i naći sigurnost. S njim je 2002. dobila kćer Lilu, ali veza nije dugo trajala. Prekinuli su 2004., a Kate se pobrinula da dobije potpuno skrbništvo nad kćeri.

image

Svoju jedinicu dobila je u vezi s izdavačem Jeffersonom Hackom

SHUTTERSTOCK

Nakon što je snimljena kako šmrče kokain, modni brendovi poput H&M-a i Chanela otkazali su Kate Moss brojne unosne ugovore. Jedino je Dior ostao uz nju, dok je Alexander McQueen na svojoj reviji nosio majicu s natpisom "Volimo te, Kate", a najgore joj je bilo što se počelo govorkati da bi joj trebalo oduzeti skrbništvo nad Lilom. Nije joj pomoglo ni što je te godine prohodala s rockerom Peteom Dohertyjem, kojem droga također nije bila strana.

image

Lice Chanelove kampanje za miris Coco Madmoiselle 2005.

© LES ARTS DéCORATIFS, PARIS/EAN THOLANCE/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA

Kad je vidjela da je vrag odnio šalu, Kate je brzo reagirala: otišla je u kliniku za odvikavanje u Ameriku, iz koje se vratila u siječnju 2006., kada ju je londonska policija pozvala na obavijesni razgovor u vezi s konzumacijom kokaina. Pristala je, odgovorila na sva pitanja, ali ništa nije priznala, a pet mjeseci kasnije policija je potvrdila da je odustala od kaznenog progona te je mogla nastaviti karijeru. Činilo se i da je njena veza preživjela sva ta dramatična zbivanja jer je u travnju 2007. objavila da ju je Doherty zaprosio.

image

Kratko je bila zaručena za poročnog glazbenika Petea Dohertyja

ANNA BARCLAY/SHUTTERSTOCK

Samo tri mjeseca poslije prekinula je vezu s njim. U novu vezu s Jamiejem Hinceom, gitaristom grupe The Kills, upustila se nekoliko godina poslije. On ju je i zaprosio, s prstenom koji je kupio njenim novcem jer on tada još nije zarađivao dovoljno, a vjenčali su se 1. srpnja 2011. U to se doba već i profesionalno potpuno oporavila od skandala koji joj je umalo zauvijek uništio karijeru: 2012. je prema listi magazina Forbes bila druga najbolje plaćena manekenka i model na svijetu, s godišnjom zaradom od 9,2 milijuna dolara, a ispred nje je bila samo Gisele Bündchen. Sljedeće je godine dobila još jednu satisfakciju - na dodjeli Britanskih modnih nagrada osvojila je priznanje za sveukupni doprinos modi u proteklih 25 godina.

image

Za rockera Jamieja Hincea udala se 2011., a kći Lila ju je pratila s buketićem cvijeća

ROLAND HOSKINS/ANL/SHUTTERSTOCK

Do tada je već razgranala svoje poslove. I dalje je pozirala i snimala modne kampanje, no uz to je dizajnirala za Top Shop, osnovala vlastitu modnu agenciju, pokrenula brend Cosmoss, glumila u videospotovima Georgea Michaela, bendova Oasis i The White Stripes, pojavila se u malim ulogama u nekoliko ne baš naročito uspješnih filmova...

A otkako se 2016. razvela od Hincea, bez skandala i otrovnih tračeva u medijima, okrenula je novi list i u ljubavi. Posljednjih godina najčešće je viđaju u društvu Nikolaija von Bismarcka, fotografa 13 godina mlađeg od nje, s kojim je neko vrijeme bila u stalnoj vezi. Nije doduše s njim sve vrijeme, no potkraj prošle godine ponovno su snimljeni zajedno u šetnji Londonom. Moguće je da joj s novim unutarnjim mirom i spokojem za koji tvrdi da ih je pronašla u životu u Cotswoldsu i ne treba stalna veza da bi bila sretna. Bilo kako bilo, na početku pedesetih Kate Moss može biti itekako zadovoljna onim što je dosad proživjela.

image

Posljednjih godina bliska je s 13 godina mlađim fotografom Nikolaijem von Bismarckom

ZABULON LAURENT/ABACA/SHUTTERSTOCK
Linker
26. travanj 2024 09:33