ROĐEN ZA VELIKE STVARI

Nova zvijezda mami uzdahe: Joško Gvardiol nije samo jedan od najboljih, već i najzgodnijih mladih nogometaša

Dečko s Trešnjevke koji je na treninge i utakmice putovao tramvajem danas je standardni reprezentativac i najbolje plaćeni tinejdžer u povijesti hrvatskog nogometa.

Kad uoči Svjetskog prvenstva u Kataru iduće godine svjetski mediji počnu sastavljati liste najzgodnijih nogometaša, na njima će zasigurno visoko kotirati i 19-godišnji branič hrvatske reprezentacije Joško Gvardiol. Rođeni Zagrepčanin iz trešnjavačkog naselja Srednjaci koji će 23. siječnja proslaviti 20. rođendan javnost - pogotovo žensku, naime, ne oduševljava samo svojim izvedbama na nogometnom terenu, nego stilom i stasom - viskok je 185 centimetara, te dotjeranim izgledom kojem pridonosi pažljivo održavana frizura i brada koja mu po općem mišljenju savršeno pristaje.

Po ponašanju na terenu i stilu igre nogometne znalce, pak, podsjeća na zasad mnogo slavnijeg prezimenjaka Josepa Guardiolu, bivšeg španjolskog reprezentativca i genijalnog nogometnog stratega koji se u povijest upisao kao trofejni trener Barcelone, minhenskog Bayerna i engleskog Manchester Cityja, pa su mnogi uvjereni da je i prezime važan predznak o tome kakva je Joškova nogometna budućnost. Zbog toga su mu u Zagrebu, gradu u kojem je odrastao i voli ga najviše na svijetu, svojedobno prišili nadimak - Pep.

Zasad mu ide sjajno: kao igrač njemačkog kluba RB Leipzig u svega nekoliko mjeseci nakon transfera iz zagrebačkog Dinama treneru Jesseju Marschu, 48-godišnjem Amerikancu, koji je nakon tri sezone u salzburškom Red Bullu ljetos preuzeo vodstvo njemačkog prvoligaša Rasenball Leipziga, nametnuo se kao nezamjenjivi prvotimac, a dan uoči svog rođendana 7. studenog Marsch je svom igraču na klupskom twitter profilu objavio nevjerojatan hvalospjev: “Joško Gvardiol je nevjerojatan igrač koji stalno želi učiti. Nikad nisam vidio 19-godišnjaka s tolikim potencijalom”.

Da mu je samo nebo granica u obitelji skromnog sina ribara iz Novigrada znalo se još odavno: kao 15-godišnjaka u svojim su ga redovima htjeli talijanski velikani Inter i Milan, ali je on odlučio ostati u Dinamu, u čijoj je siniorskoj momdčadi debitirao prije dvije godine u pobjedi nad Goricom. Lani je postao najbolje plaćeni hrvatski nogometni tinejdžer svih vremena kad je s RB Leipzigom potpisao ugovor za 16 milijuna eura (u čijem su aneksu brojni mogući bonusi) i ostao još godinu dana na posudbi u Dinamovoj momčadi.

Joško Gvardiol treće je dijete u obitelji Tihomira Gvardiola, ribara iz Novigrada koji ulov iz svog kraja prodaje na središnjoj zagrebačkoj tržnici Dolac, te Sanje Gvardiol, zaposlenice veleprodajne tvrtke, koja je javnosti otkrila kako je njezin sin sjajno dijete koji je uvis potegao kao i njegov djed Zvonimir. Odrastao je uz starije sestre Lorenu (23), koje se uz pordaju u modnoj tvrtki MONA bavi i modelingom, te Franku (30), čije su sportske strasti - rukomet i odbojka na pijesku. Trenutačno je igračica drugoligaškog ženskog rukometnog kluba Udarnik iz Velike Gorice.

Joškova starija sestra Lorena također je u sportskim vodama (na Instagram fotografiji desno) te je početkom studenog proslavila rođendan.

Da nije profesionalni sportaš Joško bi, kako je izjavljivao, sigurno krenuo očevim putem i bavio se prodajom ribe. Njegov nogometni put započeo je u lokalnom klubu Trešnjevci, gdje su Dinamovi skauti zapazili njegov talent i 2010. ga pozvali da se pridruži selekciji podno tribina stadiona u Maksimiru.

Među prijateljima i kolegama Joško je poznat kao vrlo uporan i radišan mladić, a uz svakodnevne klupske treninge dodatno je brusio svoju vještinu na travnjaku pod nadzorom privatnog trenera. Uz mnoštvo sportskih obaveza nije zanemario školu i učenje, pa je u Leipzig otišao s diplomom vozača motornog vozila, četverogodišnjeg strukovnog programa zagrebačke Škole za cestovni promet.

S obzirom na svoje dalmatinske korijene iz Novigrada kraj Zadra svoje pobjede najradije proslavlja uz pjesme Mladena Grdovića, baš kao i kapetan naše nogometne reprezentacije 36-godišnji Luka Modrić. Među njima mu je jedna od najdražih ‘Za ljubav dao bih sve’, ali Joško dosad nikad nije progovorio kome je i zašto poklonio svoje srce.

Linker
24. travanj 2024 22:23