Lindsey Vonn objavila memoare

Novi uzlet lijepe šampionke: Život joj je uništio samopouzdanje, a partneri su je ‘odveli‘ u depresiju

Usprkos borbi za mentalno zdravlje, što je otkrila u svojoj drugoj knjizi ‘Rise: My Story‘, pobjednički niz nastavlja na poslovnom planu: radi na kozmetičkoj liniji za žene u ekstremnim sportovima, jer smatra da i postojana maskara utire put do pobjedničkog postolja.

Nekadašnjoj američkoj šampionki Lindsey Vonn (37) utrke Svjetskog kupa bile su tema o kojoj nije htjela pričati. Nije mogla pratiti ni televizijske prijenose natjecanja otkako se 2019. povukla s natjecanja. Trudila se biti srcem uz nekadašnje kolegice i nova lica u američkoj reprezentaciji, no bol što nije s njima na snijegu i ljutnja na sebe i na životne okolnosti zbog kojih je morala napustiti skijanje - jednostavno su nadvladali najuspješniju skijašicu svih vremena. Pekao ju je pridjev "bivša" koji je prati otkako je, ovjenčana broncom u spustu na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, odlučila prestati.

image

Lindsey Vonn snimljena 2015. kad je osvojila zlato u Super G-ju.

CANADIAN PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Trebalo joj je vremena prihvatiti nezgodnu riječ dok na kraju nije shvatila da ona ne znači ništa loše. Došao je na red na nju da kao jedina žena s 82 pobjede u povijesti Svjetskog prvenstva - više od nje ima samo Šveđanin Ingemar Stenmark (nanizao ih je 86) - svojim nasljednicama osvijetli put do medalja. Prihvatila je novu ulogu savjetnice i uzora budućih šampionki: sve što im je mislila ispričati, ispisala u nedavno objavljenim memoarima, "Rise: My Story" u izdanju "Dey Street Books".

U knjizi je otkrila što je sve morala pregrmjeti i protiv čega se morala boriti ne bi li osvojila tri medalje s Olimpijskih igara, 137 puta u karijeri popela se na pobjedničko postolje, osvojila 20 kristalnih Globusa (jedan više od Stenmarka) i dva svjetska zlata. Otkrila je šokantno i naličje priče o sebi, dugogodišnju borbu s depresijom.

Sharon Stone skijanja

- Imala sam oko 17 ili 18 godina. Jedna od cimerica s kojima sam tada stanovala prolazila je kroz sličnu situaciju. Kad sam shvatila da se mijenjam, izbjegavam ljude, ne želim ustati iz kreveta - prestala sam odlaziti i u teretanu, a oduvijek se ponosim radnom etikom - otišla sam liječniku ponukana njenim primjerom. Nadala sam se da će isključiti depresiju, no dogodilo se suprotno. Dao mi je smjernice kako nastaviti dalje. Prepisao mi je lijekove. To mi je definitivno pomoglo da prebrodim najteže trenutke i pružalo mi podršku kroz cijele karijeru. Što reći, od tada do danas mnogo sam naučila o depresiji - ispričala je Jonathanu Capehartu, televizijskom voditelju i autoru "The Washington Posta" u razgovoru na njihovoj online platformi povodom objave memoara. Mnogi su zatečeni otkrićem u njenoj drugoj knjizi (njen literarni prvijenac, fitness priručnik "Strong Is The New Beautiful" izdavačke kuće "Barnes & Noble", objavljen je 2016.).

image

Lindsey Vonn

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraj još jedne velike ljubavi: Zajedno su prošli najveće životne izazove, a uskoro su trebali proslaviti 19 godina veze!

Malo kome je jasno što je jednu od najljepših sportašica čiji je nadimak bio i Sharon Stone svjetskog skijanja koja je u gotovo dva desetljeća karijere prema procjeni američkih medija, od nagrada, sponzorskih ugovora i reklama zaradila gotovo 12 milijuna dolara, nagnalo boriti se za mentalno zdravlje.

Čini se da je problem bio u tome što je u osjetljivoj, tinejdžerskoj dobi na juniorskim utrkama dobila epitet "spore" skijašice, što ju je izjedalo. Kasnije se otkrilo da je prebrzo izrasla na svoju današnju visinu od 178 centimetara: Vonn je od jedanaeste godine bila za pola glave ili glavu viša od vršnjakinja, što je privremeno utjecalo na njezin stil skijanja. Još jedan događaj utjecao je na urušavanje njezinog samopouzdanja: 2003. razveli su joj se roditelji, Anna i Alan Kildow, odvjetnik i bivši skijaški trkač koji ju je u ranom djetinjstvu zainteresirao za sport.

image

Lindsey Vonn, Karin Kildow, Reed Kildow i Laura Kildow
Schwarzenegger

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Impulzivni brak

Doduše, objavili su kako se trude da se posljedice njihove odluke ne lome preko leđa njihove djece: Lindsey je, naime, odrasla sa sestrama Karin i Laurom te s braćom Reedom i Dylanom. Ali razvod nikad ne prolazi bezbolno, posebno kod Lindsey. Naime, vjeruje se da ju je upravo razlaz roditelja nagnao na impulzivan brak kad je stvarala karijeru i očekivalo se da će se posvetiti isključivo skijanju. Skijašica se, naime, 2007. udala za devet godina starijeg profesionalnog trkača alpskog skijanja, Thomasa Vonna. On joj je postao trener i menadžer, što je razbjesnilo njenog oca jer je on do tada vodio glavnu riječ tijekom sklapanja sponzorskih ugovora. Nisu razgovarali čak šest godina, sve dok otac nije popustio i pristao se pomiriti.

Kasnije se pokazalo da je tata bio u pravu: Thomas Vonn više je bio zaljubljen u njezin talent i korist koju mu je donosio, nego u nju - zbog čega su se već 2011. rastali.

Čitajte i: Devet dama koje su zaprosile muževe: ‘Shvatila sam da on neće napraviti ono što želim i izgovoriti to na takav način‘

image

Tiger Woods i Lindsey Vonn

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Brak je službeno okončan 2013. Njezin suprug, čije prezime i danas nosi, vjerojatno nije otišao praznih ruku, no skijašica nije otkrila koliko mu je isplatila. Još je formalno bila u braku s Vonnom kad je na jednom dobrotvornom događaju upoznala fatalnog, devet godina starijeg golfera Tigera Woodsa (46). Činjenica da hoda s notornim ovisnikom o seksu koji je bivšu suprugu, švedski model Elin Nordegren, besramno prevario sa 120 žena (među njima i s kćerkom njihovih susjeda), nije ju obeshrabrila. Što su je prijatelji više odgovarali od izlazaka s tada najboljim golferom na svijetu, to joj je bio draži. Koliko je poznato, Woods se tijekom njihove dvogodišnje romanse trudio izaći na kraj sa svojom ovisnošću ili je, tko zna, postao oprezniji? Kako je veza sa serijskim preljubnikom svojevrsna igra živaca jer s takvim nikad ne zna na čemu je, nikoga nije začudilo kad su 2015. prekinuli. Kao škakljiv podsjetnik na tu vezu, prilikom hakerskih napada na računala i mobitele slavnih 2017., u javnost su dospjele i njihove obnažene fotografije, što je više uzrujalo golfera (prijetio je tužbama medijima koji su ih objavili) nego nju.

Novi život

Od tada do danas, Lindsey Vonn nakratko se koncentrirala na trenera američkog nogometa, Kenana Smitha (40), a potom se zaljubila u hokejaša na ledu, Pernell-Karl Sylvester Subbana (32). Za njega se 2019., nakon što ga je nakon godinu dana veze zaprosila - i zaručila. Činilo se da će on biti muškarac čiji će ego moći podnijeti njezin snažan karakter, potrebu da vodi igru i briljantna postignuća, ali ni robustan hokejaš nije izdržao pritisak premda su 2020. (iste godine kad su prekinuli), zajedno kupili gotovo 7 milijuna dolara vrijedan dom na Beverly Hillsu.

image

Pernell-Karl Sylvester i Lyndsey Vonn 2019. na MTV Video Music Video Awards.

SOPA IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA

Poučena iskustvom da su sve njezine veze za koje je javnost doznala, propale, bivša skijašica već dvije godine skriva svoj ljubavni status. Da li je sa sportaša prešla na novu kategoriju ljubavnika, nije otkrila. No zato je danas uspješna voditeljica emisije "The Pack" na Amazonu (radi se o reality showu nalik na "Opstanak" kojem sudjeluje dvanaest natjecatelja sa svojim psima) te pokretačica vlastite produkcijske kuće, bez oklijevanja otkrila kako se nosi s izazovima mentalnog zdravlja.

image

Lindsey Vonn 2016. je izdala svoju prvu knjigu pod naslovom 'Strong Is the New Beautiful'

CINDY BARRYMORE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Lijepa i na stazi

- Dobro se osjećam. O depresiji više ne razmišljam kao o problemu. Za mene je poticaj brinuti se o sebi svaki dan. Vodim dnevnik, imam psihoterapeuta, dr. Amanda Gonzalesa, (zovem ga dr. Mondo), trudim se da se dospijem u "mračnu mjesto" gdje se više nikad ne želim naći - rekla je dodajući da je znala biti "čudna" dok se natjecala. Primjerice, nije bilo šanse izaći na start utrke a da prije toga na sofi nije poslagala što će odjenuti tako da sve boje budu usklađene. Uz to je bila i jako pedantna, pa je, našalivši se na svoj račun, rekla da bi zbog te njene navike netko danas morao reći da se borila s nekom vrstom opsesivno-kompulzivnog poremećaja... Dakako, to nije istina. Samo se trudila izgledati najbolje što može dok na stazi davala najbolje od sebe, što je osnovna potreba žena koje drže do sebe. Korak dalje u ulaganju u svoj izgled, bit će njezina make-up linija za žene u ekstremnim sportovima, na čemu radi posljednjih mjeseci. Smatra da i postojana maskara čini šampionku. Budući da sve čega se prihvati odradi najbolje što može, zacijelo će i novi poslovni pothvat lijepe Amerikanke biti uspješan.

Linker
16. travanj 2024 22:35