BOYER DAVID/ABACA/SHUTTERSTOCK
ŽIVOTNA PRIČA

Od djevojčice koju nisu primili u zbor do kritički hvaljenog albuma: Ovo je novi početak za slavnu pjevačicu

Nedavno objavljeni album kolumbijske pjevačice dobiva pohvale kritike i publike: na njemu se hrabro obračunala s bivšim partnerom, nogometašem Gerardom Piqueom, zbog kojeg je svoju karijeru stavila u drugi plan - a on ju je prevario s mlađom.

Nedavno objavljeni album kolumbijske pjevačice dobiva pohvale kritike i publike: na njemu se hrabro obračunala s bivšim partnerom, nogometašem Gerardom Piqueom, zbog kojeg je svoju karijeru stavila u drugi plan - a on ju je prevario s mlađom.

Najmračnije razdoblje mog života sada je iza mene - poručuje Shakira sa svojim novim albumom "Las mujeres ya no lloran" (Žene više ne plaču). Proteklih godina doživjela je toliko udaraca da joj je to dovoljno za cijeli život: nogometna zvijezda Gerard Pique, s kojim je provela više od deset godina, prevario ju je i ostavio zbog mlađe, uz to je bila optužena za poreznu prevaru u Španjolskoj, gdje je s njim živjela. S novim albumom, koji je objavljen 22. ožujka, Shakira je obznanila da je iz svega izašla jača nego prije. A ima i poruku za svoga bivšeg, ne samo u nazivu albuma nego i u pjesmi "BZRP Music Session #53" - da je skupocjeni Rolex zamijenio jeftinim Casiom ili Ferrari Twingom, uspoređujući sebe i njegovu novu djevojku Claru Chiju Marti.

Rođena u obalnom gradu Barranquilli na karipskoj obali Kolumbije, Shakira je kći Williama Alberta Mebaraka Chadida, poduzetnika libanonskih korijena, koji je radio i kao novinar, učitelj i prodavač osiguranja. Njegovi su se roditelji iz domovine preselili u New York, a potom u Kolumbiju, gdje je odrastao, oženio se i u prvom braku dobio osmero djece. U drugom, s Nidijom del Carmen Ripoll Torrado, Kolumbijkom španjolskih, katalonskih i talijanskih korijena, dobio je pak samo Shakiru, koja je, iako je njihova jedinica, bila i ostala bliska sa svojom polubraćom i polusestrama.

Shakiri je bilo samo nekoliko godina kad je u libanonskom restoranu, u koji ju je otac katkad vodio, čula tradicionalni srednjoistočni bubanj doumbek, kojim se u arapskom folkloru prati trbušni ples, a ta joj se glazba živo urezala u sjećanje. Kasnije ju je baka Libanonka naučila osnove trbušnog plesa, što će Shakiri postati zaštitni znak na nastupima, kao i u videospotovima.

Prvu poemu "La rosa de cristal" napisala je sa samo četiri godine, a kad joj je bilo osam, skladala je i svoju prvu pjesmu "Tus gafas oscuras" (Tvoje tamne naočale) iza kojih je njezin otac godinama skrivao tugu zbog pogibije svog 19-godišnjeg sina, Shakirinog polubrata, u nesreći na motoru. No, u školi u Barranquilli nisu je primili u zbor jer je voditeljica smatrala da ima prejaki vibrato i rekla joj da "mekeće kao koza". Nije zbog toga prestala pjevati, dapače, u to su je doba, kako se širio glas o nadarenoj djevojčici snažnoga glasa, počeli pozivati na lokalne fešte i glazbena natjecanja. Glasine su došle i do predstavnika kolumbijske podružnice diskografske kuće Sony. Trinaestogodišnjakinja ga je toliko impresionirala da je njene snimke dao svojim šefovima i organizirao audiciju u hotelskom lobiju u Barranquilli. Nakon još jedne audicije, dogodilo se čudo - dobila je ugovor za snimanje tri albuma za jednog od svjetskih diskografskih giganata. Prvi album, "Magia", s baladama koje je pisala od svoje osme godine, sniman je samo tri mjeseca i objavljen je u lipnju 1991. Iako ga je Shakira promovirala u nekoliko gradova diljem Kolumbije, a o glazbenom čudu iz Barranquille pisale sve lokalne novine, album se slabo prodavao. Slična je sudbina zadesila i sljedeći, "Peligro", objavljen 1993., kao joj je bilo 15 godina. No, treći, "Piez descalzos" (Bosonoga) u latino pop stilu, snimljen 1995., koji je prvi put sama producirala, pokazao se kao pun pogodak diljem Latinske Amerike. Samo u njenoj domovini prodan je u više od milijun primjeraka, dostigao je platinastu tiražu u Ekvadoru, Venezueli, Peruu i drugdje, bio i na top listama u Njemačkoj i u SAD-u, a tijekom promotivne turneje na njezin koncert u Mexico Cityju došlo je više od deset tisuća obožavatelja.

image

Shakira u videu za pjesmu "La La La (Brazil 2014)" za Svjetsko prvenstvo

SUPPLIED BY LMK MEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA

Postalo je očito da je rođena nova latino zvijezda, pa je sljedeći korak bio iznimno važan za daljnju Shakirinu karijeru, koja je u međuvremenu uspjela završiti srednju školu. Umjesto da ekspresno objavi sljedeći album, mudro je pričekala - prvo je izbacila album s remiksevima starih pjesama, a potom uz podršku svoje diskografske kuće otišla u Miami, američko središte latino scene, gdje je dobila najbolje moguće mentore - američke glazbenike Gloriju i Emilija Estefana koji zajedno imaju nekoliko desetaka Grammyja. S vlastitim pjesmama, ali uz njihovo vodstvo i produkciju, snimila je "Dónde Están los Ladrones?" (Gdje su lopovi?) iz 1998., nadahnuta događajem koji joj je zamalo zaustavio karijeru - na aerodromu u Bogoti joj je nepoznati lopov, naime, ukrao kovčeg sa svim tekstovima za pjesme koje je pisala za novi album. Ipak, uspjela ih je rekonstruirati, na vrijeme snimiti i objaviti, a rezultat je bio fantastičan: album se odlično prodavao i njeno ime učinio poznatim diljem svijeta. "Dónde Están los Ladrones?" je promovirala na velikoj turneji po Južnoj i Sjevernoj Americi i u Španjolskoj, 2000. objavila "MTV Unplugged" snimljen na njenom koncertu u New Yorku, a onda počela raditi na svom prvom engleskom albumu.

U to vrijeme srce joj je osvojio Antonio de la Rúa, mladi odvjetnik iz Buenos Airesa, sin tadašnjeg argentinskog predsjedniika, kojeg je upoznala kad je u njegovoj domovini promovirala "MTV Unplugged". S njim je 2000. započela prvu ozbiljnu vezu u svom životu, izuzmemo li onu sa 17 godina starijim portorikanskim glumcem u telenovelama Osvaldom Riosom, s kojim je bila nekoliko mjeseci tijekom 1997. No, ova s De la Rúaom bilo je nešto posve drukčije i ozbiljnije. Mladom paru nije smetalo ni to što su zbog posla razdvojeni tisućama kilometara, pa se sastaju samo kad su oboje slobodni, a to nije bilo često. Ostali su zajedno deset godina, tijekom kojih je Antonio de la Rúa neko vrijeme bio i njezin menadžer i, barem je tako tvrdio, bio zaslužan za njezin proboj na svjetsko tržište. Shakira je, naime, albumom "Laundry Service" iz 2001. osvojila svijet, najviše zahvaljujući hitovima "Whenever, Wherever" i "Underneath Your Clothes", i postala megazvijezda. Zarazne melodije, vrući ritmovi, nastupi u oskudnoj odjeći uz zavodljivo izvijanje u trbušnom plesu postali su njezini zaštitni znakovi, vjerojatno najbolje sjedinjeni u velikom hitu "Hips Don‘t Lie", objavljenom na albumu "Oral Fixation Vol. 2" iz 2005.

Sljedećih nekoliko godina proživjela je kao u snu - turneje, milijuni dolara, svjetska slava... Nije, doduše, uvijek sve bilo sjajno. Morala je pažljivo balansirati između objavljivanja albuma na engleskom i na španjolskom jeziku, da ne izgubi publiku u Latinskoj Americi i zadrži onu u SAD-u i u Europi. U tome je bila i više nego uspješna, što se vidjelo i kad se 2010. birala pop-zvijezda koja će snimiti himnu svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Izbor je pao na Shakiru, koja je tako s pjesmom "Waka Waka (This Time for Africa)" dospjela u domove svuda po svijetu. Nogometni hit nije joj samo donio još veću eksponiranost, nego i važnu promjenu u privatnom životu.

Tada se njena veza s De la Rúom, već ionako načeta njihovom razdvojenošću i njenom planetarnom slavom, približavala kraju. Zasigurno je vezi odmoglo i to što je argentinski odvjetnik bio snimljen u društvu zgodne pomoćnice iz svog ureda, a mada je on demantirao da je s njom u vezi, čini se da je to bila kap koja je prelila čašu. Par je zajednički objavio da im se putevi razilaze, ali da ostaju dobri prijatelji - no ne zadugo. Dvije godine nakon što su krenuli odvojenim putevima odvjetnik je podignuo tužbu protiv bivše djevojke, tvrdeći da ga je kao svojeg menadžera zakinula za izdašne honorare te je od nje tražio odštetu od 250 milijuna dolara. Pravna bitka nije dugo trajala jer je sud već sljedeće godine odbacio njegovu tužbu kao neosnovanu.

image

Pjevačica Shakira s bivšim partnerom, Antoniom de la Ruom

MARTIN RODRIGUEZ/AFP/PROFIMEDIA MARTIN RODRIGUEZ/AFP/PROFIMEDIA

Prema njenim izjavama iz toga doba, čini se da je tužba bivšeg dečka nije previše uznemirila, jer je ionako već voljela drugog - Gerarda Piquéa, nogometaša Barcelone, kojeg je upoznala na snimanju promotivnog spota za pjesmu "Waka Waka (This Time for Africa)". Zbog njega se preselila u Barcelonu, u raskošnu vilu u elitnom kvartu - preko puta kuće koju je Piqué kupio svojoj majci - a iako je prvih nekoliko godina i dalje redovito snimala i nastupala diljem svijeta, morala je usporiti tempo, osobito nakon što je 2013. rodila sina Milana, a dvije godine kasnije Sashu. Između rođenja dva djeteta još je 2014. stigla objaviti album "Shakira", no otada je se češće moglo vidjeti kako s djecom gleda Gerardove utakmice nego u diskografskom studiju.

image

Shakira i Gerard sa sinom Milanom

FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

"Svjesno sam se žrtvovala zbog njegove karijere", rekla je kasnije. Paralelno su krenuli i problemi: otac joj je nezgodno pao i jedva preživio, vlasti u Španjolskoj pokrenule su tužbu protiv nje tvrdeći da je izbjegla plaćanje poreza i da je državi dužna milijune eura, a veza s Piqueom zapadala je u krizu.

image

Gerard Pique s djevojkom Clarom Chiom

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Zbog svega toga je posljednjih sedam godina, prije zadnjeg "Las mujeres ya no lloran", snimila samo jedan studijski, ne osobito uspješan album "El Dorado". Probleme s porezom je riješila tako da se izvansudski nagodila i platila pozamašnu svotu, mada i dalje tvrdi da španjolskoj državi ništa nije dugovala - dapače, poslije nagodbe je na porezne vlasti osula drvlje i kamenje, opisujući ih kao lovce u mutnom koji zabace udicu čim vide da je netko slavan kupio nekretninu u njihovoj zemlji. No, problemi u vezi su se i dalje gomilali, a postali su nepremostivi kad je Piqué 2022. uhvaćen u društvu mlade zaposlenice njegove izdavačke kuće Kosmos. Tek se poslije doznalo kako se zove - Clara Chia Marti. Izbila je velika afera, pa se nogometaš iselio iz kuće u kojoj je živio sa Shakirom i na Instagramu s njom objavio da više nisu zajedno, a onda s novom djevojkom pobjegao na odmor na hrvatskoj obali. Sljedećih nekoliko mjeseci bivši životni partneri natezali su se oko skrbništva nad sinovima. Čini se da su se oko toga uspjeli dogovoriti, ali daleko od toga da su zbog djece ostali u dobrim odnosima.

No, uspjela je povezati konce svoga života i uspješno se vratiti na glazbenu scenu, barem se tako može zaključiti po uglavnom pohvalnim kritikama novoga albuma. Sve u svemu, Shakira može biti zadovoljna svime što je postigla u karijeri ili barem zahvalna na svemu što joj je život pružio, kako joj i ime govori. Shakira, naime, na arapskom znači - zahvalna.

Linker
27. travanj 2024 05:50