Genijalno drugačiji

On je miljenik kazalištaraca i filmaša, a autizam ga nije spriječio da briljira u glavnoj ulozi

U Predstavi Aut, koja je nedavno osvojila nagradu na festivalu Mali Marulić, glavnu ulogu tumači Matej Španović koji je oduševio gledatelje svih generacija.

U Zagrebu gotovo da nema glumca ili kazališnog redatelja koji ne poznaje Mateja Španovića, filmofila, kazališnog entuzijasta, a sada i glavnog glumca nešto drugačije predstave, Aut. Matej je osoba s poremećajem iz spektra autizma koja barata nevjerojatnim podacima iz svijeta umjetnosti, a prije nekoliko je godina počeo redovno posjećivati kazališne predstave i glumačke ispite na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je sklopio važna prijateljstva, a time i ostvario svoj san - da postane glumac.

Naime, jednoga ga je dana prijatelj Paško Vukasović, koji je došao na ideju da režira predstavu na temu autizma, pozvao da odigra glavnu ulogu, a nakon svega nekoliko mjeseci uslijedilo je važno priznanje na festivalu Mali Marulić, nagrada Zdenka Mišura za najveći kazališni izazov.

image

Paško i Matej prijatelji su već šest godina.

BORIS KOVACEV/CROPIX

"Ideja o ovoj predstavi mi je sinula kada sam naletio na knjigu Neobičan događaj sa psom u noći, u kojoj protagonist, koji je osoba iz spektra autizma, pripovijeda iz vlastite vizure, što čitatelju omogućuje da shvati kako život izgleda iz njihovih očiju. Naravno, odmah sam znao tko bi tumačio ulogu tog dječaka, a Matej je bio oduševljen", prisjeća se Paško Vukasović, redatelj predstave Aut.

image

Iako Matej ne može razumjeti brojeve ili računice, problema s tekstom nije bilo, jer je on, kako Paško kaže 'pravi genijalac'.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Osim Mateja, u predstavi igraju glumci Iva Šimić i Luka Bulović, Matejevi prijatelji koji su ga potaknuli i vodili od početaka rada na predstavi. Iako Matej ne može razumjeti brojeve ili računice, problema s tekstom nije bilo, jer je on, kako Paško kaže "pravi genijalac". Naime, ovaj dvadesetsedmogodišnji glumac zna citirati svaki film koji je pogledao, a filmsko i kazališno znanje koristi odlazeći na kvizove, pa je tako i tekst za predstavu naučio kao od šale.

image

Luka Bulović, Matej Španović i Iva Šimić.

MIRKO CVJETKO

A da je Matej prava faca među kazalištarcima i filmašima, dokazao je kada su mu na premijeru u kazalište Mala scena došli redatelji Andrija Mardešić i Jakov Nola, glumci Roko Sikavica, Marija Škaričić i Goran Navojec, koji mu je udijelio nekoliko savjeta za buduće izvedbe.

Čitajte i: Odlična ideja za malene filmofile: Riječko kino organizira filmske radionice u Dječjoj kući

"Proces je bio lak i zabavan jer se Iva, Luka, Paško i ja poznajemo od prije, a tekst smo nekoliko puta prilagođavali. Mnogi me pitaju mogu li se poistovjetiti s likom koji tumačim - protagonist ima samo 11 godina, ja sam ga razumio i nekako se jesam djelomično pronašao u njemu, ali ta priča nije moja priča. Zapravo, najveća sličnost nam je zajednički idol, Sherlock Holmes", govori Matej.

image

Matej barata nevjerojatnim podacima iz svijeta umjetnosti.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Iako je do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno kako će Matej podnijeti tremu prilikom svog prvog nastupa pred publikom, premijera predstave prošla je sjajno.

"Na samom početku Matej je, očekivano, bio pod tremom, ali ono što je bilo posebno zadivljujuće je način na koji se snalazio. Zapravo, svaki put kad nešto i ne krene po planu, on to svojim šarmom nevjerojatno zakamuflira, a da publika i ne primijeti", govori nam Paško kojeg je prva festivalska nagrada iznenadila. No, isto se ne može reći za Mateja koji nam je kazao: "Imao sam osjećaj da ćemo je osvojit!"

image

Zahvaljujući prijateljima koji su ga vodili kroz prve glumačke korake, Mateju je proces rada na ulozi bio izuzetno jednostavan i zabavan.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Ipak, Španović je učio od najboljih, a samo neki od njegovih prijatelja su glumci Goran Bogdan i Filip Juričić. Najčešće ćete ga sresti u društvu kazalištaraca i filmaša s kojima odlazi na atraktivne kazališne premijere. Stoga, iako utjelovljuje glavnog lika predstave Aut, za kazališnog se miljenika Mateja Španovića doista ne može reći da je out.

Linker
25. travanj 2024 14:17