Povratak otpisanih

Opijati, zlostavljanje, tjeskoba: Omiljene glumice vraćaju se na filmska platna unatoč životnim nedaćama

Devedesete su bile njihove godine, a onda su glumice Juliette Lewis, Christina Ricci i Melanie Lynskey pale u zaborav, sve dok se nisu pojavile u hit-seriji ‘Yellowjackets’ i pokazale da itekako vrijede.

Kaa je švicarski student medicine Johannes Hofer u 17. stoljeću skovao termin “nostalgija”, sigurno nije ni sanjao da će u budućnosti upravo taj termin biti zaslužan za revitaliziranje holivudskih karijera. Na krilima sjećanja na prošlost, brojne su zvijezde dobile priliku vratiti se na vrh, a posljednje među njima su glumice koje su najveće dane slave proživjele u devedesetima - Juliette Lewis (48), Christina Ricci (41) i Melanie Lynskey (44). Obožavatelji se sjećaju devedesetih i koliko je neustrašiva Juliette bila u “Rođenim ubojicama”, Christina divno čudnovata u “Obitelji Adams”, ali i kako je Melanie bila ravnopravna Kate Winslet u hitu “Nebeska stvorenja”.

Sve tri su nastavile glumiti i nakon svojih tinejdžerskih uspjeha, često dobivajući hvalospjeve kritike, no rijetko dosežući staru popularnost.

“Yellowjackets”, serijal o kojem se trenutno najviše piše, to je promijenio smjestivši ih u fiktivni svijet u kojem se sve vrti oko povratka kući i boli. Showtimeov hit-serijal neobična je priča o srednjoškolskoj ženskoj nogometnoj ekipi iz malog američkog grada čiji se avion na letu na državno prvenstvo 1996. sruši u divljini. Gledatelji paralelno prate pokušaj djevojaka i njihova trenera da prežive daleko od civilizacije te odrasle verzije preživjelih, koje se 25 godina poslije pokušavaju suočiti s traumatičnom epizodom iz svojega života.

image

Juliette Lewis dugo se borila s ovisnošću o alkoholu i drogama.

DAVID LIVINGSTON GETTY IMAGES


Odmah je pristala

"Scenarij za pilot-epizodu bio je nešto najbolje što sam pročitala u dugo, dugo vremena. Toliko iznenađujući i intrigantan. Melanie je već bila dobila ulogu, a kada su spomenuli da žele angažirati i Christinu, odmah sam pristala", prisjetila se Lewis kako je dobila ulogu u “Yellowjackets”.

Producenti su mudro odabrali da će tinejdžerice glumiti relativno nepoznate djevojke, dok su njihove četvrt stoljeća starije likove povjerili zvijezdama iz devedesetih.

"Nikada ne očekujem golemi uspjeh. Naučila sam se ne imati velika očekivanja. Zato mi je ovo sve jako čudno. Nikada nisam glumila u serijalu koji je izazvao toliko reakcija", iskreno govori Lynskey, novozelandska glumica koju publika jako dobro poznaje. Viđali su je kao Rose u humorističnom serijalu “Dva i pol muškarca”, a nedavno i u manjoj ulozi u filmu “Ne gledaj gore”, no jako rijetko kao glavnu glumicu.

Uz uspješnu kombinaciju drame, humora, horora i nadnaravnih elemenata, “Yellowjackets” je svoju popularnost stekao i zgodnim podsjećanjem na devedesete. Pogotovo kroz glazbene hitove iz tog razdoblja. Salt’n’Pepa, Offspring i Dinosaur Jr. samo su neki od bendova čije su pjesme poslužile kao glazbena kulisa u seriji.

"U jednoj od ključnih scena mlade glumice moraju pjevati Sealovu pjesmu “Kiss From a Rose”. Čitajući scenarij, sjećam se da sam pomislila kako je grozno što će morati učiti tu srcedrapajuću pjesmu, a kada sam došla na set, začudila sam se da je ionako svi znaju", osvrnula se Ricci na utjecaj devedesetih koji se osjeti i u današnjoj pop kulturi.

Kao i njihovi likovi, koji su u tinejdžerskim godinama preživjeli veliku tragediju, sve tri glumice kroz svoj su se život borile s brojnim nedaćama.

image

Christina Ricci nakon godina zlostavljanja u braku pronašla je novog muškarca.

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


Novi početak

Velik uspjeh u ranoj dobi često na osobu stavi veliki teret koji je nemoguće izdržati pa se pomoć potraži u zavodljivoj utjesi opijata. Nakon holivudskog uspjeha i romanse s Bradom Pittom, Juliette Lewis se godinama borila s ovisnošću o marihuani i kokainu. Ricci je pak prolazila kroz pakao anoreksije, a kada je mislila da je sigurnu luku pronašla u filmašu Jamesu Heerdegenu, s kojim se vjenčala 2013., ispalo je da je on fizički i emotivni nasilnik. Lynskey nije odgovor tražila na dnu čaše, ali se također borila s poremećajem prehrane i tjeskobom, pokušavajući shvatiti zašto njezin talent nije dovoljan, već su svi od nje htjeli da bude nešto drugo - mršavija, viša...

"Cijelo vrijeme osjećala sam da sjedim na klupi dok ljudi prolaze pokraj mene uzbuđeni što će vidjeti nekog ljepšeg", priznala je novozelandska glumica, koja je prije tri godine dobila prvu kćer u braku s glumcem Johnom Ritterom.

Uz novi početak osiguran uspjehom serijala “Yellowjackets”, glumice su ponosne što ovaj put mogu ispravljati i određene nepravde iz devedesetih. Dok su tada bile premlade i nedovoljno iskusne da se suprotstave moćnijima, danas su svjesne svoje snage i utjecaja.

image

Melanie Lynskey otvoreno govori o svojoj debljini i ne dopušta da joj izgled utječe na karijeru.

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Gagina ‘mala škola glume‘: Zbog njezine scene u kadi glasoviti redatelj umalo je doživio infarkt


Već je najavljena i druga sezona

Tako i Lynskey nije htjela dopustiti da je uvrijede zbog njezina izgleda, što bi prije četvrt stoljeća bilo shvaćeno kao nedužna šala. Kad joj je pomoćnik produkcije predložio da počne vježbati kako bi bolje izgledala u sceni seksa, nije se samo ona pobunila, već su uz nju stale sve kolegice, a Lewis je čak napisala gnjevno pismo glavnom producentu.

"Bilo mi je izuzetno važno da se moj lik osjeća dobro u svojoj koži. Da drugi ne komentiraju njezin izgled, da joj se ne daju haljine u kojima bi morala izgledati seksi... Htjela sam da je gledateljice vide i pomisle kako je slična njima, a nitko joj ne govori da je debela", kazala je Lynskey, podsjetivši da ni u devedesetima, kada su takve uvrede bile redovite, nije sve bilo sjajno.

Novu slavu stečenu zahvaljujući serijalu glumice ne misle tako lako ispustiti. Nakon što je publika odlično prihvatila njihovu priču, već je odobreno snimanje druge sezone “Yellowjackets”, a producenti najavljuju da bi ukupno htjeli snimiti čak pet sezona. Sasvim dovoljno da zvijezde devedesetih i u novom desetljeću nastave svijetliti.

Linker
19. travanj 2024 18:14