ženska strana poslovnog svijeta

Otkrivamo tko su najmoćnije Hrvatice poslovnog svijeta! Donosimo online izdanje magazina ‘Ženska snaga hrvatskog biznisa‘

Glorijin izbor najuspješnijih žena Hrvatske, koji je nastao u suradnji s Finom, nije samo prigodno isticanje onih koje su uspjele probiti famozni stakleni strop i izboriti se za sebe, već i prilika da se kroz sve naše platforme pokrene otvorena rasprava o preprekama i izazovima s kojima se suočavaju žene u biznisu, jednako kao i o benefitima koje ostvaruju tvrtke koje vode žene.

Imaju li žene u Hrvatskoj doista ravnopravnu priliku voditi najveće i najuspješnije tvrtke? Kojom god metodologijom pokušali odgovoriti na to pitanje, odgovor će, nažalost, biti negativan.

Primjerice, prema posljednjem dostupnom Indexu rodne ravnopravnosti iz 2020., kod pozicija odlučivanja u ekonomiji, odnosno po broju žena u upravnim odborima kompanija, Hrvatska je na 13. mjestu u EU. Doduše, u odnosu na 2010., napredak je ostvaren – i to za 8 bodova, no i dalje se ne nalazimo u grupi država članica u kojima žene čine barem jednu trećinu članstva u upravnim odborima. Time je uspjeh sjajnih žena u hrvatskom biznisu još impresivniji i služi kao dobar nagovještaj novih vremena i pozitivnih trendova.

Linker
06. travanj 2024 21:27