Mural u Zadru 1

 PROMO
MOTIVI ZADRA

Ovo je mural o kojem svi pričaju posljednjih dana

Na zadarskoj Voštarnici, prošlog vikenda osvanuo je mural koji je oduševio mnoge. Topla narančasto-plava kompozicija povezuje Zadru dobro poznate motive: morske orgulje, pozdrav suncu i cvijet maraske.

Na zadarskoj Voštarnici, prošlog vikenda osvanuo je mural koji je oduševio mnoge. Topla narančasto-plava kompozicija povezuje Zadru dobro poznate motive: morske orgulje, pozdrav suncu i cvijet maraske.

Mnoge Zadrane i turiste, prošlog vikenda je iznenadio mural koji se proteže preko četiri kata stambene zgrade na zadarskoj Voštarnici, točnije u Ulici bana Josipa Jelačića. Topla narančasto-plava povezuje Zadru dobro poznate motive: morske orgulje, pozdrav suncu i cvijet maraske, a radom dominiraju dlanovi-valovi s rijetkom sposobnošću da promatraču ili slučajnom prolazniku u trenutku ožive cijelu scenu.

Pratitelji ulične umjetnosti zbog specifičnog stila su mogli na prvu prepoznati i da iza novog zadarskog murala stoji jedna od naših najaktivnijih i najradišnijih autorica, Dalmatinka Tea Jurišić iz kolektiva Graffiti na Gradele. Tea je prošli vjetroviti tjedan provela u Zadru te, uz pohvale i navijanje stanara, u četiri dana stvorila novo ulično remek-djelo. Mural je nastao u suradnji s telekomom Iskonom, koji se umjesto klasičnih oglasnih plakata ovaj put odlučio na nešto trajniji format koji će uljepšati vizuru gradske četvrti.

image

Mural u Zadru u Ulici bana Josipa Jelačića.

PROMO

Sloboda autorima!

„Tein rad pratimo već dugo, a s nogu nas je oborio njezin Adio trafikonte rad na Bijeloj kući u Bolu, koji kao da je prikaz stanja svijesti jednog Iskonovca. Teini radovi imaju poseban lokalni šarm, sposobnost da u sekundi raznježe gledatelja i zato uopće nije bilo teško dati joj punu slobodu, tzv. autorstvo u nastanku

zajedničkog murala u Zadru. Jako smo ponosni na suradnju, a posebno na činjenicu da su i Zadrani oduševljeni poklonom-iznenađenjem“, objasnio je Iskonov direktor marketinga Gordan Glušac.

„Zadar je prelijep, pa motive za samu skicu uopće nije bilo teško odabrati - na svakom koraku ima nešto divno i prepoznatljivo. Odabrala sam one koji me na prvu pomisao asociraju na Zadar. Ponudila sam svoju autorsku interpretaciju i skica je odobrena „iz prve“, a ono što me posebice veseli je apsolutno pozitivna reakcija stanara i susjeda. Rekla bih da je ovo sjajan način obogaćivanja života u lokalnoj zajednici i povezivanja s njom.“, dodala je Tea Jurišić.

image

Hrabru Teu bodrili su i susjedi

PROMO

Iskon city takeover najavio novu suradnju u Osijeku

Tijekom otkrivanja murala Zadar je bio pun pozitivnom energijom. Na više mjesta u okolici murala organizirane su besplatne radionice, pop kulturni kviz, servis bicikala, čak i škola fokusa za zadarske ljubimce. Djeca su u više termina učila crtati grafite s Krešimirom Golubićem, također članom Graffiti na Gradele kolektiva, a u Zadar je radi besplatnih programa doputovala i poznata škola izrade biljnih terarija Đardin te se pridružila lokalnim umjetnicima u prostoru craft pivovare Brlog. „I city takeover je prošao sjajno, sve su se radionice popunile do posljednjeg mjesta, vjerujemo da to nije samo radi poklona – torbi s Teinom ilustracijom.“, zaključuju u Iskonu dok Marko Boko iz Graffita na Gradele priprema teren za novi zajednički takeover, ovoga puta u Osijeku:

image

Tea se borila i s vjetrom za vrijeme oslikavanja

PROMO

„Nakon sjajnog iskustva s oslikavanjem u Zadru veselimo se novoj avanturi s Iskonom, a na redu su istok Hrvatske i Osijek. U Osijek se uvijek rado vraćamo, a sve što mogu reći je da pripremamo novo iznenađenje s oslikavanjem još jednog murala, koji će svojim bojama uveseliti i obogatiti lokalnu zajednicu. Putem ovakvih projekata zaista bolje upoznajemo svaki kraj Hrvatske i nailazimo na genijalna iskustva sa stanarima i susjedima, što bude i dodatna motivacija u svemu onome što radimo - a što je i sama svrha ovakvih umjetničkih intervencija u javnom prostoru.“

Dok se čeka novo genijalno djelo u Osijeku, u videu pogledajte kako je točno nastao Tein zadarski mural.

Linker
14. srpanj 2024 10:52