DARKO TOMAŠ/CROPIX
Simpatična Filipinka

Pobjednica "Supertalenta" progovorila o životu u Hrvatskoj: "Najviše me iznenadio snijeg"

Chriztel Renae Aceveda, trinaestogodišnja pobjednica nedavno završenog showa na Novoj TV, u tri godine - otkako je došla u Hrvatsku s rodnih Filipina - izvježbala je glas te naučila jezik, kao i mnoge međimurske popevke koje izvodi s posebnim emocijama.

Chriztel Renae Aceveda, trinaestogodišnja pobjednica nedavno završenog showa na Novoj TV, u tri godine - otkako je došla u Hrvatsku s rodnih Filipina - izvježbala je glas te naučila jezik, kao i mnoge međimurske popevke koje izvodi s posebnim emocijama.

Kad je prije tri godine zamijenila rodni Angeles City na Filipinima za Brezovac pokraj Svetog Martina na Muri u Međimurju, 13-godišnja Chriztel Renae Aceveda nije ni sanjala da će jednog dana postati zvijezda u Hrvatskoj. A to se dogodilo nakon što je nedavno svojim glasom, emocijama i pojavom osvojila i suce i publiku te postala pobjednica popularnog showa "Supertalent" na Novoj TV. Prijavili su je roditelji, Carla i Rajmund Petermanec, a nakon nekoliko dana iz produkcije showa su im javili da je primljena u natjecanje. Chriztel je s majkom odabrala i vježbala pjesmu, a iako je već nastupala na raznim priredbama i natjecanjima, bilo ju je pomalo strah pred televizijskim kamerama.

image

Chriztel živi u Međimurju s mamom Carlom i očuhom Rajmundom Petermanecem

DARKO TOMAŠ/CROPIX

"No, kad sam izašla na pozornicu i zapjevala, sva je trema nestala u tren. Kasnije sam jedva čekala zapjevati na velikoj pozornici. Sviđaju mi se i članovi žirija, svi su lijepo komentirali moj nastup, bili su dragi, a sviđa mi se i kako se Maja Šuput odijeva jer svaki put nosi nešto drukčije i posebno", rekla je Chriztel.

Već na prvom nastupu oduševila je i suce i publiku, a u finalu, na kojem je otpjevala "The Prayer", pjesmu koju u originalu izvode Celine Dion i Andrea Bocelli, opet je sve oborila s nogu i kući se vratila kao pobjednica. Poslije te pobjede ne može se ni prošetati Varaždinom, a da je svako malo netko ne zaustavi, čestita joj, zamoli za zajednički selfie i zaželi joj sreću.

A sreća je očito prati još otkako se kao devetogodišnja djevojčica s majkom otputila na dalek put, prevalila više od 16.000 kilometara i došla u zemlju za koju prije jedva da je i čula. Njena majka Carla je, naime, preko interneta upoznala Međimurca Rajmunda Petermanca, koji ih je prvi put posjetio na Filipinima, gdje je planula ljubav pa su se u Angeles Cityju vjenčali i odlučili za zajednički život u Hrvatskoj. Carla je dala otkaz u srednjoj školi u kojoj je radila kao profesorica i s djetetom krenula u nepoznato.

image

Chriztel Renae Aceveda, 13- godišnja filipinska djevojčica, pobjednica je "Supertalent" showa u pjevanju

DARKO TOMAŠ/CROPIX

"Kad mi je mama rekla da ćemo živjeti u Hrvatskoj, počela sam čitati o njoj, učiti neke osnovne hrvatske riječi, gledala sam fotografije... Kad smo polijetali, imala sam osjećaj kao da sam u raketi, a kad smo se spuštali, kao da se spuštam niz tobogan", ispričala je 13-godišnjakinja koja je u Hrvatsku došla ujesen i zaprepastila se kad je vidjela drveće bez lišća - jer na Filipinima je priroda stalno zelena.

Sad se, naravno, priviknula i, dapače, sviđa joj se što postoje četiri godišnja doba. Brezovac, u kojem sad živi, malo je, ali lijepo selo, stekla je prijatelje, pohađa osnovnu školu, uči pjevati... Kad je došla, prvo je učila jezik tako da može razgovarati i pratiti nastavu, a u tome joj je najviše pomogla učiteljica Anđelka Klemenčić, mada su se ispočetka teško sporazumijevale.

"Ja nisam znala hrvatski, a ona ne govori engleski, no pomogla sam si crtežima, prevodila si riječi s hrvatskog na engleski, pa onda na tagalog, drugi službeni jezik na Filipinima. Nakon nekoliko mjeseci počela sam slagati rečenice i krenula u školu gdje su mi svi poželjeli dobrodošlicu ", objasnila je Chriztel o svojim prvim dojmovima o novom životu u Hrvatskoj.

image

U Hrvatskoj ju je najviše zaprepastio snijeg

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Najviše ju je, doduše, zaprepastio snijeg, očekivala je da će biti mekan, ali ne i leden. No, napravila je svog prvog snjegovića, grudala se s prijateljima i uživala u zimskim radostima. Uskoro je počela i pjevati, i to međimurske pjesme koje je čula u školi. Još je na Filipinima s majkom voljela pjevati karaoke, što je tamo omiljena zabava, uglavnom pjesme njoj najdražih pjevačica kao što su Celine Dion, Whitney Huston i Mariah Carey. Ovdje je pak u školi naučila pjesmu "Raca plava po Dravi".

A kad ju je učiteljica glazbenog čula kako pjeva, skoro je pala sa stolca od zaprepaštenja koliko je emotivno izvela tu međimursku pjesmu. "Dok sam je pjevala, prisjetila sam se Filipina i obitelji, a te su se moje emocije očito svidjele i drugima", kazala je.

Učiteljica ju je poslije snimila da i drugi mogu vidjeti koliko je talentirana njena učenica, pa su na njenu adresu počeli stizati pozivi za nastupe na festivalima, natjecanjima i priredbama u okolici. "U Hrvatskoj sam pred publikom prvi put nastupala na brodu na Muri, izvela sam staru međimursku pjesmu "Vuprem oči", uz pratnju klavira", rekla je pobjednica "Supertalenta".

Chriztel se sviđa i međimurska nošnja, osobito duge, živopisne haljine koje se šire kad se u njima zavrti, pa je u njima često i pjevala. A osim samostalnih nastupa, ona pjeva i s crkvenim zborom te zborom HKUD Sveti Martin na Muri, nastupa s mjesnim mažoretkinjama, a uza sve to pohađa glazbenu školu, gdje uči solo pjevanje, solfeggio i talijanski, a ima i svoj YouTube kanal.

image

Chriztel se sviđa i međimurska nošnja, osobito duge, živopisne haljine

DARKO TOMAŠ/CROPIX

U školi joj najbolje ide matematika, iz koje niže same petice, a sviđa joj se i likovni odgoj jer i inače voli umjetnost i dizajn, pa je kao mala znala od starih čarapa izrađivati haljine za svoje barbike. "Ona ima bogomdani talent. Sa svojom toplinom, glasom, uvijek nasmijana, u svakom pogledu posebna, ne može biti nezapažena gdje god da zapjeva. Jako puno ljudi lijepo pjeva i ima lijep glas, ali kod nje se odmah čuje velika ljubav prema pjevanju. I zato je dobro da je upisala glazbenu školu jer će u njoj dobiti osnove, tehniku, naučiti pravilno disanje... Bez obzira kojim će putem krenuti, dobro je znati pravilno pjevati", istaknula je o njoj mezzosopranistica Blanka Tkalčić, njena profesorica u glazbenoj školi u Varaždinu.

image

S mezzosopranisticom Blankom Tkalčić

DARKO TOMAS CROPIX

Naravno, Chriztel je još premlada da odabere svoj životni put, a kad je netko pita za planove, odgovara da želi učiti, obrazovati se i pjevati, pjevati, pjevati... U tome će joj, naravno, pomoći pobjeda u "Supertalentu", eksponiranost koju joj je taj nastup donio, pozivi za nove angažmane, pa je tako za blagdane u varaždinskoj katedrali pjevala "Silent Night" na misi na engleskom za strance. S pobjedom u "Supertalentu" dolazi i novčana nagrada, u iznosu od 30.000 eura, a roditelji kažu da će je iskoristiti za njezino daljnje obrazovanje.

Na život u Hrvatskoj, koju smatra svojom novom domovinom, potpuno se priviknula i zavoljela ga, no nekad se, priznaje, ipak zaželi filipinske hrane, poput lumpije, jela sličnog kineskim proljetnim rolicama, no to je lako riješiti jer je njena majka odlična kuharica, a nedostaje joj i baka Nelly, s kojom često komunicira preko interneta.

Linker
26. travanj 2024 15:02