IVAN POSAVEC/ CROPIX
ODLAZAK LEGENDE

Posljednje godine života Jasmina Stavrosa: Posvetio se molitvi i obitelji

Jasmin Stavros nas je 2017. pustio u svoj dom u Kupeć Dolu, gdje se posvetio molitvi i zdravom životu: svaki dan je pedalirao i uživao u pogledu na zelene brežuljk. Prisjetili smo se koliko je volio svoj osamljenički život kod Jastrebarskog.

Jasmin Stavros nas je 2017. pustio u svoj dom u Kupeć Dolu, gdje se posvetio molitvi i zdravom životu: svaki dan je pedalirao i uživao u pogledu na zelene brežuljk. Prisjetili smo se koliko je volio svoj osamljenički život kod Jastrebarskog.

"Nema tih para zbog kojih bih promijenio osamljenički život u Kupeć Dolu kod Jastrebarskog za buku i vrevu Zagreba. Tu me svako jutro budi pjev ptičica, a pogled na obližnje brežuljke ispunjava me dubokim mirom. Satima mogu sjediti na terasi i gledati šumu, livade i vinograde oko kuće. To je moj mali komad raja na Zemlji", otkrio je 2017. pjevač Jasmin Stavros, koji se u Kupeć Dol, seoce s tridesetak stanovnika, sa suprugom Žarkom preselio iz zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci 2007. godine.

Kuću je otkrio slučajno: zamijetio ju je dok je automobil vozio automehaničaru na servis, a kad je doznao da je na prodaju, odmah je odlučio da će ju kupiti. Ta kuća bila mu je, kako je priznao, draža od njegove ka­­mene kuće s bazenom u Prigradici na Korčuli, gdje je nekoć s obitelji provodio po šest mjeseci godišnje.

image
IVAN POSAVEC/ CROPIX

U Kupeć Dolu, kako nam je tada otkrio, dani su mu bili potpuno ispunjeni. Rano mi ustajao, doručkovao pahuljice, pa zalijevao cvijeće i povrće. Posebno je pazio na ruže supruge Žarke, posađene oko kipa Majke Božje Međugorske ispred kuće. Darovao im ga je don Ivica Sinanović, a za Stavrosa i njegovu suprugu, koji su vrlo predani vjeri, to je bilo mjesto molitve i kontemplacije.

"Svaki dan više puta čitam Sveto pismo i molim krunicu, a na misu odlazim u obližnje selo Kotari", govorio je Stavros, koji je duh, osim kroz duhovne obnove na koje je odlazio, jačao i fizičkim aktivnostima. Tada je svaki dan prelazio i do 30 kilometara na električnom biciklu - koji bi na strmim putevima vozio na pogon, a na ravnim stazama pedalirao. Gotovo svakodnevno bi igrao tenis s prijateljima, a nakon toga bi se opuštao kod kuće u sauni. Uživao je i u vrtu u kojem su on i supruga imali voćke i različito povrće.

image
IVAN POSAVEC/ CROPIX

"Sve voće i povrće je organsko, a moja Žarka od njega pripravlja zimnicu. Ona obožava raditi u vrtu, a moj je posao nošenje punih košara. Njezin sok od bazge i marmelada od jabuke su odlični, a posebno mi je fin jabučni ocat, koji razblažim s vodom i pijem umjesto gemišta. Otkad sam prije četiri godine prestao piti alkohol - jer sam dotad popio dva olimpijska bazena i zaključio da je dosta - jabučni ocat se pokazao kao dobra zamjena. Samo u posebnim prigodama popijem decilitar šampanjca mog prijatelja, poznatog vinara Zvonimira Tomca", priznao je tada pjevač hita ”Vino nek se toči”.

image
IVAN POSAVEC/ CROPIX

I uspon na obližnji Japetić bio je dio Stav­­ro­sova koncepta zdravog života: ondje bi svakog proljeća brao medvjeđi luk, a najveći bi mu gušt bio grickati ga sirovog. Gledanje televizije smatrao je gubitkom vremena pa bi radije prošetao do izvora Svete Ja­­­ne. Vijesti nije gledao, pratio je jedino tenis, važne utakmice i program katoličke televizije Laudato, dok je glazbu slušao na ka­­­oličkom Radiju Ma­­­riji. Jasmin Stavros uživao je u Kupeć Dolu, gdje su ga susjedi lijepo prihvatili, a vjerovao je da je to zato što je uvijek vodio miran, skroman i ponizan život u duhu vjere.

Linker
27. travanj 2024 08:31