komentar

Potpomognuta oplodnja nije poput čarobnog štapića: Jennifer Aniston to najbolje zna!

Zašto bismo svi trebali nešto naučiti iz glumičine iskrene ispovijesti o borbi s neplodnošću?

Mišljenje da je izvantjelesna oplodnja jednostavan postupak lišen emocionalnog aspekta često je potkrijepljeno primjerima bogatih i slavnih žena koje ostvaruju majčinstvo putem IVF-a, čak i nakon četrdesete. Tako se obmanjuje obične žene koje su uvjerene: ako je upalilo njima, zašto ne bi i meni?

Pomognuta oplodnja često je percipirana kao ništa više nego alternativni način ostvarivanja trudnoće. No, bogate i poznate žene koje su postale majke uz pomoć izvantjelesne oplodnje u boljoj su financijskoj poziciji od ostalih žena. U Hrvatskoj u prosjeku cijena pomognute oplodnje košta između 15 i 20 tisuća kuna, ovisno o lijekovima i metodi oplodnje.

Prema podacima britanskog NHS-a, žena mlađa od 35 ima 32 posto šanse ostati trudna putem pomognute oplodnje, te će joj u prosjeku biti potrebna tri ciklusa IVF-a kako bi zanijela. Nadalje, stopa začeća rapidno opada s godinama: žene u dobi od 35 do 37 godina imaju 19 posto šanse za začeće i oko pet ciklusa IVF-a, prosječno devet ciklusa za žene između 40. i 42. godine i 11 posto šanse da zatrudne te 20 pokušaja za žene u dobi između 43. i 44. godine i tek pet posto šansi da postanu majke.

Prema našem Zakonu, Hrvatice imaju pravo na besplatnu pomognutu oplodnju do 42. godine, što uključuje četiri stimulirana ciklusa i dva u prirodnom ciklusu.

Ako žena prvi put krene u postupak s 42 godine, a statistički je potrebno oko devet ciklusa IVF-a, znači da će u prosjeku morati izdvojiti oko 180 tisuća kuna.

image

Jennifer Aniston u intervjuu za Allure priznala je da je napravila sve da dobije dijete.

HAHN LIONEL/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

‘Jadna Jen‘

I upravo zbog toga bismo trebale biti zahvalne bogatoj i slavnoj Jennifer Aniston koja je prošli tjedan u razgovoru za Allure priznala da je učinila sve, uključujući i novčane izdatke, ne bi li postala majka, te da ju je neuspjeh gotovo slomio. Glumica se u intervjuu osvrnula na nadimak ‘Jadna Jen‘ kojoj su joj nadjenuli američki mediji.

Poor Jen je bila kovanica ženskih magazina, a dva su razloga zašto su je sažalijevali. Prvi jer nije ostala u braku s Bradom Pittom, koji ju je ostavio zbog Angeline Jolie, te drugi, jer nije rodila. A svi znamo da ženin život "ne može" biti potpun ako se nije ostvarila kao majka: to je neprirodno, jer je stavila karijeru ispred obitelji, ili tragično jer ne može imati dijete.

Zanemarimo brojne nagrade, svjetsku slavu, talent, filantropiju, humanitarni rad - Jadna Jen je ostala jadna, njezin privilegirani život je isprazan, pogotovo nakon što ni u drugom braku nije uspjela roditi. Takav medijski tretman trajao je desetljećima, jedna naslovnica za drugom. Aniston je bila clickbait prije nego što je clickbait izmišljen, a njezini jajnici su postali opće dobro.

image

Jennifer Aniston sve je ove godine na ‘tapeti‘ javnosti.

LIONEL HAHN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Bio je to veoma izazovan put za mene, pokušaji da dobijem dijete", rekla je Jennifer Aniston (52) u razgovoru za Allure. "Sve te godine nagađanja... Bilo je teško. Išla sam na IVF, pila sam razne kineske čajeve, što god vam padne na pamet, to sam isprobala. U tom trenutku bih dala sve da mi je netko savjetovao da smrznem jajne stanice. Kad pokušavate zatrudnjeti ne razmišljate o tome. I danas sam tu gdje jesam, moje vrijeme je prošlo", izjavila je.

Ono što ju je jako povrijedilo bio je narativ da je sebična i da joj je karijera bila najvažnija.

"Ne daj bože da je žena uspješna i nema dijete. I to da me je suprug ostavio jer nisam htjela roditi. To su bile užasne laži. U ovom trenutku nemam više što skrivati", ispričala je holivudska glumica.

Cijela industrija koja se vrti oko začeća često daje lažnu nadu ljudima, pa ako čitamo između redaka - spominjanje kineskih čajeva i štošta drugoga - jasno je da se Jennifer Aniston susrela sa sličnim stvarima kao i ostale žene. Tuga što nije dobila dijete sada je zamijenjena olakšanjem, jer je nakon godina borbe s neplodnošću shvatila da više nema smisla pokušavati.

image

Jennifer Aniston daje smisao akutnoj emocionalnoj patnji.

IMEH AKPANUDOSEN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Žene koje prolaze postupak pomognute oplodnje često se identificiraju s onime što nisu - majke - suprotno od svih divnih stvari koje već jesu, što se na putu do toliko željenog majčinstva često izgubi. Govoreći iskreno o tome, Aniston daje smisao akutnoj emocionalnoj patnji - da svi neuspjesi iz ciklusa u ciklus utječu na ženin osjećaj sebstva.

Glumica također donosi i nadu.

"Prolazila sam kroz prilično gadna sranja, i da to nisam doživjela nikada ne bih shvatila tko sam. Zato osjećam zahvalnost prema svim usranim stvarima koje su mi se desile. Osjećam se kao da se budim iz zimskog sna", rekla je. U pedesetim se napokon vratila sebi. To je možda drukčiji kraj od onog kojem se nadala, ali svejedno je sretan.

Linker
28. ožujak 2024 14:24