Koji kralj

Povijesna odluka: Charles III. s menija Buckinghamske palače izbacio francuski specijalitet!

Francuska delicija smatra se vrhunskim specijalitetom, ali odluku britanskog monarha pozdravljaju aktivsti u cijelom svijetu.

Foie gras vrhunski je francuski specijalitet od guščje jetre koji se priprema uglavnom za posebne svečane prilike, a tradicionalno se poslužuje za Božić i Novu Godinu. Iznimno je skup i smatra se jednim od najpoznatijih simbola francuske gastronomije i naslijeđa, ali se usprkos tome više neće posluživati na britanskom dvoru.

Aktivisti za zaštitu prava životinja u cijelom svijetu pozdravili su povijesnu odluku britanskog monarha, kralja Charlesa III kojom su pašteta od guščje i pačje jetre zauvijek prognani s menija u Buckingamskoj palači, ali i i svim ostalim rezidancija koje koriste članovi kraljevske obitelji.

image

Kralj je promijenio božićni jelovnik u Buckingamskoj palači

ISABEL INFANTES/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Glavni za razlog za to su stravični, okrutni uvjeti tovljenja životinja koje služe za dobivanje te vrhunske delicije. Zbog toga je tradicionalni pristup tovljenja gusaka i patki već zabranjen na području Velike Britanije, ali uvoz tog specijalteta iz drugih zemalja je još uvijek dopušten.

image

Kralj Charles i Camilla u posjetu Yorku početkom studenog

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Buckinghamska palača je potvrdila tu vijest udrugama za zaštitu prava životinja ističući da se kralj Charles već desetljećima bori za više standarde uzgoja životinja na farmama, a Elisa Allen, potpredsjednica nacionalne udruge za zaštitu prava životinja, se nada kako će se za monarhovom odlukom povesti i njegovi podanici. I poručuje da bi novi iskorak bio kad bi na krunidbi iduće godine kralj Charles plašt od hermelina zamijenio - umjetnim krznom.

To se vjerojatno neće dogoditi, a prave koristi od toga niti ne bi bilo, jer bi sadašnji plašt od hermelina ionako ostao pohranjen u monarhovoj garderobi. A novi sigurno neće naručiti.

image

Charlesovu odluku pozdravljaju aktivisti diljem svijeta

CHRIS RADBURN/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Kako god, pašteti od guščje i pačje jetre je na britanskom dvoru odzvonilo, a njen bogat i istančan okus koji teksturom podsjeća na maslac dvorjanima i njihovim gostima ostat će tek u lijepom sjećanju.

Linker
16. travanj 2024 14:06