Za Olivera

Povratak Meri Cetinić: Dive slomljenog srca

Prvi put nakon gubitka starijeg brata Ante, koji joj je otvorio svijet glazbe i preranog odlaska kćeri Ivane, pjevačica posebne boje glasa sinoć je nastupila u Veloj Luci.

Poslije nekoliko godina izbivanja, Meri Cetinić vratila se na glazbenu scenu emotivnim nastupom na koncertu u Veloj Luci, Oliveru u čast. Nedostajala je, vidjelo se to po poštovanju s kojim je dočekana, tišini koja se nadvila nad korčulansko mjesto kada je zapjevala pjesmu "Najlipše te jubi oni što te gubi". Na trenutke je, prebirući po klavijaturi, pjevala zatvorenih očiju, kao da u sjećanjima na najmilije koje je izgubila u relativno kratkom razdoblju, traži utjehu. Najprije je 2021. izgubila kćer jedinicu, Ivanu, a u svibnju ove godine preminuo joj je i brat Ante. Meri je u međuvremenu odrezala prepoznatljivu dugu, plavu kosu i ponosno pokazala kratku frizuru i sijede vlasi. Bila je to preobrazba koju su fanovi popratili dugim pljeskom podrške: koliko ju vole, osjećala je tijekom nastupa ali i dok je prolazila kroz nevjerojatno teško razdoblje.

image

S Antom Gelom u Veloj Luci

TOM DUBRAVEC CROPIX

Glazbenica jedinstvenog glasa, odrasla je u Blatu, na Korčuli, mjestu koje je oko sedam kilometara udaljeno od Vele Luke, u kojoj je, pak, odrastao Oliver Dragojević. Spone koje ju spajaju s legendom razlog su zbog kojeg se vratila publici na sinoćnjem koncertu "Trag u beskraju". Slovi za jednu od najpopularnijih dalmatinskih pjevačica, iza nje je dvanaest studijskih albuma, a zbog posebne boje glasa fanove je imala izvan granica Hrvatske, pa i u dalekom Japanu. Naime, Merina uspješnica "Dome moj", doživjela je internacionalni uspjeh i postala jedan od najvećih hitova u Belgiji i Nizozemskoj, a popularna japanska pjevačica prepjevala je Merin hit "Četiri stađuna".

Unazad nekoliko godina činilo se da ima sve, nagrade, albume prodane u zavidnim nakladama, vjerne poklonike čija se nepokolebljiva odanost mogla mjeriti samo s Oliverovim fanovima, a čak je i njezina kćer Ivana Burić (koju je nakon ekspresne rastave od bivšeg supruga sama podizala od njene druge godine), krenula njenim stopama.

image

S kćerkom Ivanom 2014. na predstavljanju zajedničkog albuma‘ Dozvoli mi‘

RANKO ŠUVAR CROPIX

Prije gotovo deset godina, snimile su zajednički album "Dozvoli mi", međutim, planove im je pokvarila Ivanina opaka bolest. Mlada žena borila se da uz majčinu potporu nadjača tešku dijagnozu, sve dok u lipnju 2021. Meri Cetinić nije objavila najtežu vijest: njezina kći Ivana Burić preminula je u KBC-u Split u 44. godini života.

"S neizmjernom boli javljam da je moja ljubljena kći Ivana Burić preminula jučer u KBC Split u 44-oj godini. Bila si moj dragulj, tvoja prekrasna poetska duša, puna ljubavi i nježnosti, veliki glazbeni talent, humor... činile su naš život sretnim, prepun ljubavi... Opaka bolest je prijetila, ali smo je savladavale zajedno... Ovaj put je bila jača, nismo uspjele, sunce moje i dragi Bog te je uzeo k sebi u svoj zagrljaj, prema nebeskim visinama, zvijezdama... a tvojoj neutješnoj majci ostavio najdublju tugu... Tvoje stotine puta ponavljano "mami, I love you" odzvanjat će u mom srcu zauvijek! Počivaj u miru Božjem, najdraža moja Ivi", napisala je diva.

Od tada se povukla u svoj mir, piše Gloria, osjenčan uspomenama na kćer koju je obožavala. Poslije dvije godine tuge, mnogi su se ponadali da će Meri Cetinić (70) moći ponovno slušati uživo, iako nakratko, odluči li se vratiti na glazbenu scenu – no u svibnju ove godine preminuo je i njezin brat, nakon kratke, teške bolesti nedugo nakon svog 75. rođendana.

Živio je u Nizozemskoj, ali je prema ranije iskazanoj želji, sahranjen u Blatu na Korčuli. I on je bio muzičar. Nakon što je, poput mlađe sestre, završio glazbenu školu u Splitu krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih svirao je bas gitaru u Delfinima, a kasnije i u nizozemskom bendu Splinterfunk. Surađivao je još s Tomom Bebićem, Branimirom Johnnyjem Štulićem i Azrom, grupom "More", ali i sa svojom sestrom čiji je jedinstven glas oduševljavao gdje bi god nastupali. Meri Cetinić jednom je prilikom otkrila da joj je brat Ante otvorio svijet glazbe i uz njega je upijala sve što je bilo vezano uz muziku. Zahvaljujući njemu, zavoljela je blues i gospel tražeći u tim žanrovima svoje uzore.

image

Meri Cetinić 2015. na rivi u Splitu

JAKOV PRKIć CROPIX

"Dragi prijatelji, danas je u Nizozemskoj preminuo moj brat Ante, nakon kratke i teške bolesti. Veliki glazbenik, najveći kojeg sam poznavala, multi instrumentalist, aranžer, producent, snimatelj, basist, skladatelj. Puno smo radili zajedno, snimio je i producirao mojih prvih najuspješnijih 5 albuma, kod njega sam snimala i on je svirao i aranžirao "U prolazu", "Lastavicu", "Ja sam žena", "Živjela ljubav"... Njegova je prekrasna skladba "Mornareva žena", napisala je na društvenim mrežama Meri Cetinić. Preostaje ponadati se da njen nastup na koncertu u Veloj Luci nije iznimka.

Linker
21. ožujak 2024 23:34