Supružnici na ulazu u staro zdanje Kaštel Grobnik gdje su se lani, 14. srpnja, vjenčali
 Mario Kučera
VEĆ PLANIRAJU NOVE POTHVATE

Pravi test za brak: Supružnici kajakom preveslali od Savudrije do Prevlake

Supružnici Tena i Bruno Dunaj i njihov mješanac Bubi upustili su se u epsku plovidbu - osim što su preveslali 800 kilometara od Savudrije do Prevlake te se suočili s valovima i strahovima, učvrstili su vezu i već planiraju nove pothvate.

Dok je za većinu parova sedma godina presudna, supružnici Tena Vičević Dunaj i Bruno Dunaj svoj su “bračni ispit” položili netom nakon prve godišnjice. Morska avantura, u kojoj su u trideset i devet dana kajakom preplovili 795 kilometara od Savudrije do Prevlake, potvrdila je da su Riječanka i Zagrepčanin zajedno “u dobru i zlu”. Za putovanje su se pripremali gotovo devet mjeseci, izračunali su sve rute, kupili poseban šator, vreće za spavanje i ostalu opremu koja je morala stati u male spremnike u rekreativnom kajaku. No tek kad su se zajedno s mješancem Bubijem otisnuli na more, ploveći tristotinjak metara od obale, arhitektica krajobraza i diplomirani programer shvatili su da je pred njima mnogo veći izazov od svladavanja morskih struja, valova i vjetra.

DCIM0GOPRO\GOPR0694.JPG
PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Na putovanje su krenuli iz Istre, u tajicama i majicama dugih rukava od likre sa zaštitnim faktorom 50+

Vršnjaci - oboje imaju 32 godine - koji su zajedno od studentskih dana, a posljednje četiri godine žive u kući njezinog djeda u selu Jezero pokraj Grobnika, slažu se da je njihova plovidba kajakom bila veliki ispit.

- Više psihički, nego fizički. Dnevno smo ve­­­slali najmanje osam sati, puni adrenalina. Dvoje ljudi i pas na minimalnom prostoru. Ja naprijed, Bruno iza, Bubi između nas. Razgovaramo, a ne možemo se gledati u oči. Ne možete zalupiti vratima ili se zagrliti i poljubiti... Tek smo tada postali svjesni u što smo se upustili - govori Tena Vičević Dunaj, dok je njezin suprug posebno ponosan što je izdržala toliko veslanje. On se, za razliku od Tene, sportom bavi odmalena, a otkako se iz Zagreba preselio na Kvarner, vratio se i hokeju. Bavi se i ribolovom, vozi bicikl, u izvrsnoj je formi.

- Za moju Tenu sportska je aktivnost sjedenje pa sam bio malo skeptičan. No odradila je put kao da se time bavi cijeli život i jako sam ponosan na nju. I sretan što sam napokon pronašao neku aktivnost kojom se možemo baviti zajedno - kaže Bruno Dunaj. Njih dvoje su se upoznali prije dvanaest godina, preko Bruninog najboljeg prijatelja koji je studirao s Tenom. Oboje su voljeli putovanja, izlete, kampiranje. Dok je Bruno kreativnost izražavao kroz glazbu svirajući bubnjeve, Tena je izrađivala i oslikavala predmete od drva, od vješalica i kutija do nakita. Zbližilo ih je i to što su oboje rano ostali bez očeva, koji su preminuli sa samo 44 godine. Tenin otac Veljko Vičević, nekadašnji glavni urednik Novog lista, napustio ih je kad je njoj bilo deset godina - ostala je s majkom, ekonomisticom, i devet godina starijom sestrom, danas odvjetnicom. A Bruno je bez oca ostao kao petogodišnjak, s majkom umirovljenom biotehnologinjom i bratom iz očeva prvog braka.

- Mama je završila srednju muzičku, tata je imao svoj bend, a neko je vrijeme bio i u Bijelim strijelama, moj stariji brat svira, tako da je glazba bila i moj odabir. I eto, zahvaljujući muzici, upoznao sam i moju Tenu - priča Bruno Dunaj. Premda su oboje odrasli u gradu, za zajednički su život odabrali selo, desetak minuta vožnje udaljeno od Rijeke.

Grobnik01092019
Tena Vičević Dunaj i Bruno Dunaj
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Supružnici na ulazu u staro zdanje Kaštel Grobnik gdje su se lani, 14. srpnja, vjenčali

Bruno je tu otvorio informatičku tvrtku “Studio Komplit”, a u svojem uredu drži bubnjeve, koje i danas često svira kad im dođu prijatelji. Tena se pak prije pet godina zaposlila u opatijskoj tvrtki “PZ Oleandar” za uređenje krajobraza. A kad su se lani vjenčali, njezina ih je direktorica častila bračnim putovanjem u Lumbardu na Korčuli. Otišli su početkom rujna, sa svojim sedam godina starim psom Bubijem. Tena ga je spasila dok je izgubljen, mršav i izranjavan trčao po autoputu.

- Kako je Bubi očito svašta prošao prije nego što je došao k nama, uvijek pazimo na njega jer se svega boji. Osim plivanja. Kad uđe u more, ne izlazi satima. Tako smo u Lumbardi, tražeći plažu gdje bismo mogli biti s njim, naišli na iznajmljivača kajaka. Pomislio sam kako bi bilo lijepo kajakom poći do obližnjih otočića. I odmah shvatio da je to nemoguća misija. Naime, Tena se kao mala zamalo utopila u jezeru i zbog straha od dubine i danas pliva samo u plićaku. Ipak sam predložio da unajmimo kajak i, začudo, pristala je - priča Bruno. Čim su stavili kajak u more, Bubi je skočio u sredinu i sjeo. Tena je bez razmišljanja ušla za njim, a potom i Bruno. Počeli su veslati, a ona se osjećala super i nije razmišljala o dubini.

DCIM0GOPRO\GOPR3865.JPG
PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Nakon osam sati veslanja i stijena na Lopudu udoban je ‘krevet’

DCIM0GOPRO\GOPR3874.JPG
PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Bruno je glavni kuhar i doma i na putovanju

- Kajakom smo skoro osam sati obilazili otoke. Još sam iznenađena, ali sada znam što se dogodilo. Moj se strah našao u drugom planu, važno je bilo veslanje i ti prekrasni otoci, uvalice, Bubi koji je svako malo skakao u more i plivao pokraj nas. Bili smo na mjestima do kojih se ne može s kopna i beskrajno sam uživala - prisjeća se Tena te dodaje kako se tada rodila ideja o plovidbi kajakom od Savudrije do Prevlake. Bruno kaže da je prezadovoljan zbog toga što je njegova supruga osjetila ljepotu dubokog mora te što su uspjeli u takvom pothvatu.

DCIM0GOPRO\GOPR3609.JPG
PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Zadnji tjedan kajakarenja: odmor u uvali prije Ploča

- Nikad ne reci nikad. Iza nas je 39 dana jednog od naših najljepših putovanja kajakom, a već kujemo planove za sljedeću avanturu - kaže Bruno Dunaj.

Linker
14. travanj 2024 14:54