LANTERNA NA DOLCU

Priča o lutki od 56 kuna i obiteljskom restoranu u kojemu se danas traži stolac više

Bajkoviti zagrebački Gornji grad uz svoju bogatu povijest i ljepotu ulica nudi i ugostiteljske objekte vrijedne divljenja. Jedna od njih je i ‘Lanterna na Dolcu’, obiteljski restoran čija je 30-godišnja povijest vidljiva u svakom njegovom kutku, ali i na svakom tanjuru koji izađe iz Lanternine kuhinje.

Bajkoviti zagrebački Gornji grad uz svoju bogatu povijest i ljepotu ulica nudi i ugostiteljske objekte vrijedne divljenja. Jedna od njih je i ‘Lanterna na Dolcu’, obiteljski restoran čija je 30-godišnja povijest vidljiva u svakom njegovom kutku, ali i na svakom tanjuru koji izađe iz Lanternine kuhinje.

Obitelj Švagelj godinama je na Opatovini vodila obiteljski kafić. Ljubav prema ugostiteljstvu prenesena je i na sinove Ivana i Tomislava, složnu braću koja su u kafiću vidjela potencijal za proširenje posla i otvorenje restorana. Karakterno potpuno različiti, Ivan i Tomislav savršeno se nadopunjuju, a zajednički ih je posao povezao više no ikada ranije.

Prostor njihova objekta nalazi se u podrumu i prizemlju obiteljske kuće, što im svakako olakšava posao. Ipak, njihov je put bio itekako težak.

"Prve tri godine ne bih nikome poželio", iskreno je svoju priču započeo Tomislav Švagelj, nastavivši:

"Nakon što smo platili sve potrebne radove i troškove prilikom otvaranja, naše su se financijske mogućnosti u potpunosti istopile", pojasnio je naglasivši kako ne želi prikrivati istinu.

Naime, njihovi radnici u teškim vremenima i po pet mjeseci nisu dobili plaću. Ipak, Tomislava i Ivana nitko tada nije napustio. Po cijele su dane radili u restoranu, složno i poput bliske obitelji, trudeći se prikriti umor, neizvjesnost i strah. I, kako to obično biva, oba su brata baš u tim trenucima dobila djecu. Njihove su supruge rodile djevojčice, a Tomislav nam je odlučio prepričati događaj koji veže uz zimske blagdane od prije nekoliko godina.

"Jednog smo se Božića supruga i ja dogovorili da si nećemo uzajamno kupovati poklone, nego ćemo našoj djevojčici Klari kupiti lutku koju je dugo željela. Otišao sam u trgovinu, a prodavačica mi je ponudila nešto drugačiju te ujedno i bolju verziju igračke, koja je koštala 56 kuna više. Počeo sam se “izmotavati” da je lutka koju sam donio na blagajnu uprava ta koju želim, no surova je istina bila da nisam imao 56 kuna za bolju i ljepšu lutku za moju djevojčicu", prepričao nam je Tomislav događaj koji danas smatra najtežim, ali i najupečatljivijim podsjetnikom na surova vremena iza sebe.

Danas se sve promijenilo. Njihov restoran često je odredište turista iz cijeloga svijeta, no i Zagrepčana kojima je on jedna od omiljenih gradskih gastro lokacija. Kad kušate jela s Lanternina jelovnika, bit će vam sasvim jasno i zašto je tomu tako. Naime, njihov kuhar Marko Miljković za vas će pripremiti recepte koji će vaša nepca vratiti u bakinu kuhinju i to koristeći namirnice isključivo nabavljene na obližnjem Dolcu. Tradicionalnim jelima Marko se inspirirao iz obiteljske kuharice stare više od stotinu godina, a drevnim je okusima dodao i moderni “twist”, kako bi se prilagodio trendovima, ali i potrebi za brzom restoranskom pripremom jela.

Trud, toplina, ugoda i dobrodošlica primjetni su od samog ulaska u Lanternu na Dolcu. Ona je mjesto gdje se hrana, piće, atmosfera i zagrebačka tradicija u potpunosti prožimaju, a pri svakoj šetnji Gornjim gradom poželjet ćete na ovo mjesto makar zaviriti.

Linker
19. lipanj 2024 21:13