OPROŠTAJ OD LEGENDE

Princeza Charlene, kraljica Elizabeta i Barack Obama dirljivim porukama ispratili ‘šampiona borbe za ljudska prava‘

Desmond Tutu bio je sinonim nenasilne borbe za mir i protiv rasne diskriminacije, a preminuo je od posljedica zloćudne bolesti u 91. godini.

“Dragi prijatelju, već nam svima nedostaješ, a tvoj zarazni smijeh ostaje zapisan u mom srcu zauvijek. Počivao u miru uz bok našeg nebeskog Oca”, napisala je monegaška princeza Charlene (43) u svojoj dirljivoj objavi na društvenoj mreži Instagram povodom smrti južnoafričkog nadbiskupa Desmonda Tutua. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984. za kampanju nenasilnog suprotstavljanja apartheidu, kako se u Južnoafričkoj Republici nazivala zvanična politika rasne segregacije i diskriminacije prema domorodačkom stanovništvu od 1948. do 1991., bio je suvremenik Nelsona Mandele i zajedno s njim vođa pokreta otpora koji je na kraju rezultirao demokratizacijom južnoafričkog društva.

image

Monegaška princeza Charlene i Desmond Tutu

ALAIN BENAINOUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Najtužnija princeza na svijetu svog prijatelja, kako ga je nazvala, pamti po prvom susretu 2011. kad su se družili tijekom njezina medenog mjeseca s princom Albertom u Južnoafričkoj Republici, a nakon toga postala je zaštitno lice i ambasadorica Tutuove zaklade Giving Trust za borbu protiv AIDS-a u Africi. Posljednji put su se vidjeli u srpnju 2018. u sjedištu Zaklade Nelsona Mandele u Johannesburgu.

Čitajte i: Zbogom maestro! Pamtit ćemo vašu toplinu, dobrotu, blagost, srdačnost i genijalne koncerte

U tom trenutku se Desmond Tutu već dva desetljeća borio sa zloćudnom bolesti - rak prostate dijagnosticiran mu je potkraj devedesetih, ali čak ni tada, usprkos visokoj životnoj dobi i brojnim komplikacijama zbog kojih je često bio na bolničkom liječenju, nije gubio nadu u bolje sutra.

image

Desmond Tutu, Meghan Markle i Archie u rujnu 2019.

I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

U zajedničkoj izjavi princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle navodi se kako će ga oni zauvijek pamtiti po “optimizmu, moralnoj čistoći i vedrom duhu”. Po njihovim riječima Desmond Tutu bio je ikona borbe za rasnu jednakost, a njihov posljednji susret zbio se preklani kad je nadbiskup u naručju držao njihova sinčića Archieja. “Arch i The Arch”, našalio se tada Tutu, koji se u igri riječima referirao na ime bebe i svoju crkvenu titulu (na engleskom se nadbiskup kaže “archbishop”), na što su svi nazočni u prostoriji prasnuli u smijeh.

Čitajte i: U 59 godini preminuo Jean-Marc Vallée, redatelj filma ‘Dobri dileri iz Dallasa‘ i hit serije ‘Male laži‘

“U ime cijele obitelji Biden izražavam najdublju sućut udovici Leahi, njihovo troje djece, unucima i praunucima, a kao predsjednik Sjedinjenih Država iskreno suosjećam s narodom Južnoafričke Republike zbog gubitka jedne od najvažnijih ličnosti u suvremenoj političkoj povijesti te države”, napisao je u svojoj izjavi američki predsjednik Joe Biden.

Izrazima sućuti pridružio se i bivši američki predsjednik Barack Obama (60) za kojeg je Desmond Tutu bio “mentor, prijatelj i moralni kompas, te univerzalni duh koji nije mogao podnijeti nepravdu igdje u svijetu”, a na svom profilu na Twitteru od prijatelja se oprostio objavom zajedničke fotografije u prijateljskom zagrljaju.

Britanska kraljica Elizabeta (95) u službenom je priopćenju Tutua, pak, prozvala “šampionom borbe za ljudska prava čiji će odlazak ostaviti prazninu diljem Commonwealtha gdje je bio dragi i uvijek rado viđen gost”.

Linker
14. travanj 2024 12:24