APAYDIN ALAIN/ABACA/SHUTTERSTOCK
ULOGA IZ SNOVA

Prokletstvo tragičnog života: Bila je najslavnija žena na svijetu, a umrla je sama

Američka glumica Angelina Jolie igra naslovnu ulogu u filmskoj ekranizaciji života operne dive Marije Callas.

Američka glumica Angelina Jolie igra naslovnu ulogu u filmskoj ekranizaciji života operne dive Marije Callas.

Sopranistica Maria Callas, najpoznatija operna umjetnica svih vremena, punila je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća stupce novina i časopisa više od filmskih zvijezda. Blagoslov božanskoga glasa i prokletstvo tragičnog života, punog sukoba s producentima i kolegicama, te nesretnim ljubavima, i danas fasciniraju javnost i medije.

A filmsku Mariju Callas, potvrđeno je ovih dana, u filmu "Maria" redatelja Pabla Larraina utjelovit će jedna od najvećih holivudskih zvijezda - Angelina Jolie.

image

Angelina Jolie spremna je za novi glumački izazov

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Radnja filma odigrava se u njezinim posljednjim pariškim danima. Nekad obožavana zvijezda, simbol elegancije i glamura, preminula je sama 16. rujna 1977. od posljedica srčanog udara u dobi od 53 godine u svom velebnom pariškom stanu. Bila je ovisna o opijatima, te je ovisila o milosti sestre i svog posljednjeg ljubavnika koje je jedva podnosila.

Maria Callas rođena je u 2. prosinca 1923. u New Yorku, u obitelji grčkih emigranata u Sjedinjene Države. Njezina majka prepoznala je kćerin talent u najranijoj dobi i shvatila da bi joj Maria mogla biti ulaznica u sretniji i bogatiji život. Zato je kćer tjerala da vježba i nastupa od najranije dobi, a skupa s ocem ucjenjivala ju je i tražila novac kad se proslavila.

Prve opere Callas je otpjevala u Grčkoj nacionalnoj operi, a nakon Drugog svjetskog rata pokorila je najveće operne kuće na svijetu.

image

Maria Callas se smatra najvećom opernom pjevačicom svih vremena

SHUTTERSTOCK

U Veroni je upoznala svog jedinog muža Giovannija Battista Meneghinija, imućnog talijanskog industrijalca, tri desetljeća starijeg od sebe. Vjenčali su se 1949. i u braku proveli deset godina.

“Moj muž me i dalje progoni nakon što me opljačkao i lišio pola imetka jer je sve što sam zarađivala nakon braka sjedalo na njegov račun u banci... Bila sam budala što sam mu vjerovala... On je obična uš, a predstavlja se kao milijunaš", opisala je njihov odnos u svom dnevniku.

Punašna, kratkovidna pjevačica javnost je zadivila i tjelesnom transformacijom. Početkom pedesetih odlučila je smršavjeti: izgubila je 36 kilograma i prometnula se u ikonu elegancije i stila.

image

Maria Callas preminula je od srčanog udara u svom velebnom pariškom stanu 1977.

APAYDIN ALAIN/ABACA/SHUTTERSTOCK

Na privatnoj zabavi u Veneciji 1957. upoznala je brodovlasnika Aristotela Onassisa, svog budućeg partnera, koji ju je, skupa s njezinim tadašnjim suprugom, pozvao na krstarenje Mediteranom na svojoj jahti.

Onassisa opera nije zanimala, ali je volio biti okružen poznatim glamuroznim ljudima, a osvojio ju je mačističkim, drskim nastupom i nevjerojatnom količinom pažnje, skupih provoda i poklona. Baš kao i najslavniju udovicu svijeta Jackie Kennedy, deset godina kasnije.

image

Monica Bellucci igrala je Mariju Callas lani u predstavi u Veneciji

CIAO PIX/SHUTTERSTOCK

Velika sopranistica koja je plijenila svojim glasom i emocionalnim, dramatičnim izvedbama u kojima se nije štedjela zapravo je imala kratku umjetničku karijeru. Pisalo se kako ju je izgladnjivanje koštalo glasa, a onda su se na to nadovezale nesigurnost te emocionalna nestabilnost. Burnog grčkog temperamenta, postala je sklona ispadima i svađama, a na kraju se potpuno povukla u sebe.

Njezin život fascinirao je i Marinu Abramović, najpoznatiju konceptualnu umjetnicu na svijetu, koja je u njenu čast u Pariškoj operi lani izvela performans "Sedam smrti Marije Callas".

image

Angelina Jolie igra naslovnu ulogu u filmu ‘Maria"

MAURIZIO D‘AVANZO/IPA/SHUTTERSTOCK

Koncipirala ga je kao dramatičan slijed sedam arija tragetkinja koje umiru na sceni, sa završnim prizorom smrti Marije Callas od srčanog udara u Parizu.

Linker
26. travanj 2024 16:12