Uzbudljiv vikend

Prostor kreativnog laboratorija Darije Lorenci Flatz bio je premalen za sve darovite klince, među kojima su i njeni sinovi

Hoće li se Fran, Mak i Tin zaputiti njezinim stopama ili se ugledati na tatu, redatelja Emila Flatza, pokazat će vrijeme.

Iako je na kazališnim daskama prošla gotovo sve što se moglo proći i rijetko osjeća tremu, Daria Lorenci Flatz s posebnim je uzbuđenjem dočekala produkciju svog kreativnog laboratorija 4Sobe. Kako je prošlog vikenda preko 200 polaznika dramskih grupa, plesnih grupa za hip-hop, klasični balet i suvremeni ples te likovnih radionica pokazalo roditeljima i prijateljima što su uvježbavali proteklu školsku godinu, za tu prigodu unajmila je veliku dvoranu zagrebačkog teatra Vidra.

image

Daria Lorenci

VEDRAN PETEH/CROPIX

Lijepo im je, kaže, u njihovom prostoru u ulici Nad lipom (ondje su polaznici likovnih grupa priredili godišnju izložbu), no premalen je za sve darovite klince, među kojima su i njezini sinovi. Osim toga, red je da djeca jednom godišnje osjete pravu pozornicu, pojave se pod svjetlima reflektora, iskuse kako je odraslim "kolegama" u maminom teatru, zagrebačkom HNK, prilikom naklona publici...

image

Daria Lorenci

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Frana i Maka vodila sam u studio dok su bili bebe. Blizanci su u međuvremenu pronašli što ih zanima i nastavili dolaziti bila ja tamo ili ne. Pozornicu doživljavaju kao svojevrsni produžetak svog dnevnog boravka, samouvjereni su i sigurni u sebe poput svoje cijele ekipe na dramskoj grupi, a za produkciju su uvježbali tekst na temu Harryja Pottera. Podijelili su uloge koje im se najviše sviđaju pazeći da svi imaju jednaku priliku i odigrali ih s ozbiljnošću odraslih premda im je tek 13 godina i pohađaju šesti razed osnovne škole", priča prvakinja drame.

image

Daria Lorenci

VEDRAN PETEH/CROPIX

Doprinos produkciji dala je i dramska grupa njenog najmlađeg dječaka, šestogodišnjeg Tina. Pohađa sportski vrtić, igra nogomet, no od jeseni dolazi i u studio svoje mame. Na upit znači li to da će dečki postati glumci, kaže da sva djecu u studiju pohađaju programe osmišljene tako da ih pripreme za životnu "pozornicu" koja ih čeka. Hoće li se Fran, Mak i Tin zaputiti njezinim stopama ili se ugledati na tatu, redatelja Emila Flatza, pokazat će vrijeme.

image

Daria Lorenci

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Svi programi osmišljeni su tako da razvijaju kreativno izražavanje, umijeće slušanja, koncentraciju, snalažljivost, samopouzdanje, dikciju, verbalno izražavanje i što je najvažnije, uče polaznike kako se povezati s drugom djecom. Sve su to korisne vještine koje će im dobro doći kad odrastu", govori dramska umjetnica koju gledamo u ulozi Jadranke Macan u seriji "Kumovi", dobrodušne, istinoljubive supruge i majke od koje cijela obitelj, kad zagusti, traži pomoć i savjet.

image

Daria Lorenci

VEDRAN PETEH/CROPIX

Na upit kako sve stiže i da li je ikad požalila što je uz obaveze u matičnoj kući i na snimanjima pokrenula kreativni studio, odmahuje glavom.

"Realizirala sam ono što je ostvarenje snova u mojem rodnom gradu, Sarajevu. Tamo je važno imati prostor otvoren ljudima, neki dućan ili kafić u kojem će se ljudi družiti, sjesti, zameziti, popričati, nasmijati se, podijeliti nešto lijepo. Kad danas s kolegicama i prijateljicama poslije vježbanja ujutro pijem kavu - jer imamo i jutarnji program za odrasle - pomislim da sam sretna žena jer sam stvorila prostor pun vedrine i otvorila ga ljudima", zaključuje glumica.

Linker
13. travanj 2024 15:26