Odjeknulo i u svijetu

‘Razgovor je autentičan‘: New York Times piše o Branislavu Lečiću i Danijeli Štajnfeld

Ugledni američki medij napravio je iscrpnu analizu slučaja Štajnfeld - Lečić, glumica im je dostavila cijelu snimku razgovora koji je predala i državnom tužiteljstvu Srbije kao dokaz, a New York Times analizirao je ima li istine u glumčevoj obrani - da su sporni dijelovi zapravo uvježbavanje dijaloga za predstavu.

O posljednjem slučaju optužbe za silovanje u glumačkim krugovima regije piše i The New York Times, američki medij objavio je podužu analizu cijelog razgovora koji se odvio između glumice Danijele Štanjfeld i njenog kolege Branislava Lečića.

Kako piše prestižni list - dio snimke koji je objavio srpski Insajder - tek je komadić duljeg razgovora u trajanju od 77 minuta. New York Times analizirao je razgovor i piše da nema nikakvih indicija kako je razgovor uvježban odnosno tvrde da je riječ o autentičnom razgovoru.

Danijela Štajnfeld dostavila im je cijelu snimku od 77 minuta razgovora, koji je inače trajao oko 90 minuta, no glumica ga nije uspela cijelog snimiti jer joj se ispraznila baterija na mobitelu.

image
Lečić na svečanoj premijeri televizijske serije RTL-a Pogrešan čovjek u Zagrebu.
BORIS KOVACEV/CROPIX

"Dijelovi njihovog razgovora nisu razumljivi, zagušeni su bukom prostora. Ipak, nema indicija da su uvježbali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često djeluje prijateljski, glas Danijele Štajnfeld postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povrijeđena onim što je napravio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on vjeruje kako je ona pristala na ono što se dogodilo", piše autorica Cara Buckley u analizi za NYT.

Čitajte i: Tko je Branislav Lečić, novi moćnik optužen za silovanje? Slavni glumac i domaćoj publici dobro je poznat

Razgovor i snimka dogodili su se 2016. kada su se Štajnfed i Lečić ponovno sreli - taj razgovor bio je dio njenog procesa izliječenja od traume.

Zanimljiva je i Lečićeva reakcija na upit američkog medija, naime New York Times prenio je i izjavu glumca kojeg su kontaktirali prije nekoliko tjedana. On im je tada negirao da je uopće imao seksualne odnose s Danijelom Štajnfeld, kao i da ju je silovao 2012.

"Nikada nisam sa njom imao seksualni odnos. Sve ostalo bi bila laž", prenio je NYT izjavu koju im je Lečić poslao putem WhatsAppa. A još je zanimljivija Lečićeva 'obrana' kako je ta snimka dio razgovora snimljenog s Danijelom u restoranu te da upravo onaj dio koji nedostaje opisuje širi kontekst.

On tvrdi da su 'uvježbavali dijalog'

Glumac i bivši ministar kulture - ozbiljno je tvrdio kako je u tom restoranu 2016. s Danijelom Štajnfeld razgovarao o potencijalnoj suradnji, a sporni dio razgovora o seksualnim odnosima je zapravo improvizirani dijalog te da je ona kasnije tvrdila da ju je napao vjerojatno kako bi dobila publicitet za svoj film.

Čitajte i: Pokretačice Nisam tražila zajednice: ‘Teško je čitati na tisuće potresnih poruka, ali nećemo prestati‘

"Možda je očekivala nešto više, možda zato što se ništa nije dogodilo želi osvetu, a možda želi graditi svoju priču kroz mene. Loš marketing je također marketing", nevjerojatno je obrazloženje Branislava Lečiča. Na te se optužbe referirala i glumica u razgovoru za Inajder, kazavši da bi voljela da joj netko pokaže u kojem su komadu napisane te rečenice.

Pogledajte video

"Voljela bih da mi neko pokaže isječak iz bilo koje predstave ili komada ili scenarija gdje to piše. Tko god bi to ikada napisao je potpuni genij zato što bi opisao psihologiju silovatelja onako točno, autentično", kazala je Štajnfeld. Također, glumica je rekla da je točna Lečićeva tvrdnja da nisu imali seksualne odnose.

"S jedne strane to je gnjusna laž i kazneno djelo što negira, s druge strane zavisi kako definirate seksualne odnose. S jedne strane on je u pravu, on seksualne odnose nikad sa mnom nije imao. On je meni počinio silovanje na mom tijelu i nada mnom. To je vrlo velika razlika između seksualnih odnosa i nasilja", kazala je Danijela Štajnfeld u svom iscrpnom razgovoru za Insajder.

Čitajte i: ‘Ne dam te sestro‘: Goran Bogdan vrlo upečatljivo poručio što misli o zlostavljačima kolegica

Film koji spominje Danijelin je dokumentarni film "Zaceli me", koji je snimila kao podršku žrtvama silovanja, sastavljenu od svojih misli, a u njemu nije otkrila identitet svog silovatelja.

Linker
20. travanj 2024 12:37