Priča o Karlu

Razlog zbog kojeg je Karl Lagerfeld uvijek nosio prepoznatljivi niski rep

Ovogodišnja Met Gala koja se održava prve nedjelje u svibnju posvećena je dizajneru Karlu Lagerfeldu. Znate li zašto je rep bio stalni dio njegova imidža kroz cijelu karijeru?

Ako ste upoznati s likom Karla Lagerfelda, vjerojatno ga odmah zamišljate u njegovoj prepoznatljivoj uniformi. Poput suvremenog aristokrata, njemački dizajner uvijek se pojavljivao u skinny hlačama tamne boje, crnim čizmama, luksuznim sakoima ispod kojeg se često nalazila bijela košulja strogog ovratnika i tamnim sunčanim naočalama, a dio njegova stila je i niski konjski rep kojeg odmah vežemo uz njegov lik.

Lagerfeld je nosio profinjeni stil, uvijek obilježem primjesama military i buntovne estetike koja se vidjela kroz izbor modnih dodataka, poput kožnih rukavica, broševa i čizama. Imidž dizajnera kojeg poznajemo počeo se oblikovati u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća - niski rep je tada nosio iz praktičnih razloga. Bila je to frizura jednostavna za održavanje kojom je obuzdavao kovrčave pramenove, da bi se u narednim godinama pokazala kao sjajan marketinški alat i element imidža koji je postao neodvojiv dio njega.

image
KLEIN-NEBINGER/ABACA/SHUTTERSTOCK

Dugogodišnja Lagerfeldova suradnica Caroline Lebar ispričala je kako je u osamdesetima dizajner razmišljao o promjeni izgleda, na što mu je komunikacijski tim brenda Elizabeth Arden - s kojim je u tom trenutku radio na parfemu KL by Karl Lagerfeld, odgovorio kako bi izostanak repa mogao utjecati na sudbinu budućih promotivnih kampanja.

Nakon prvotnog šoka i saznanja da nema potpunu slobodu kod promjene vlastitog izgleda, dizajner kuće Chanel je prihvatio frizuru niskog repa kao svoj zaštitni znak. Inače, takav niski rep može se usporediti s onim iz 18. stoljeća koji je većina muškaraca, uključujući i vojsku, nosila sve do 19. stoljeća. Osim iste nijanse - bijele boje repa, Karl je često, poput muškaraca u 18. stoljeću, isti ukrašavao mašnom.

Rep Karla Lagerfelda na koncu je poučak o brendiranju - legendarni dizajner je bio vješt u stvaranju imidža i znao je prepoznati važnost siluete koja će ostati zapamćena. Njegova silueta instantno je prepoznatljiva i ostala je urezana u naše pamćenje - poput recimo Elvisa, Marilyn Monroe ili kraljice Elizabete.

Linker
12. travanj 2024 03:18