Razotkrivanje

Redateljica Sonja Tarokić: ‘Nosila sam sliku Meg Ryan frizeru i jako požalila‘

Uoči prikazivanja njene ‘Zbornice‘ na festivalu na Braču redateljica otkriva zašto je požalila kad se ošišala na kratko te da navija za Hajduk - iako je je rođena u Zagrebu.

Kako ste proslavili trijumf na Pula film festivalu?

Tulumareći s prijateljima i kolegama. Zaključili smo da nam je najdraže što je Zlatnom arenom nagrađen naš montažer Borna Buljević. On se najdulje i najtiše napatio radeći sa mnom.

Gdje čuvate nagrade?

Kod mame i tate, na policama s dječjim uspomenama.

Kako doživljavate pohvale, a kako kritike?

Čovjek zaista mora jako često razmišljati s kim razgovara - i u jednom, i u drugom slučaju.

Kakva vam je atmosfera važna na filmskom setu?

Atmosfera na setu prenosi se poput onih kružnih valova kad baciš kamen u more: ako si predan i marljiv i znaš što radiš, taj će dan svi jako voljeti svoj posao.

Koji vam je bio najdraži, a koji najteži predmet u školi?

Najteži su mi bili tjelesni i glazbeni, a najdraži strani jezici. Nekoć sam bacala fore na talijanskom i ruskom, a danas pak mogu samo čitati deklaracije na etiketama i naručiti piće u kafiću.

Je li vam ikad bila izrečena neka školska pedagoška mjera?

Ne, kroz cijelo školovanje nisam imala nijedan neopravdani sat i sve sam razrede prošla s pet-nula. Nije to bio ni unutarnji ni vanjski imperativ, naprosto mi ništa nije bio problem. Lako sam pamtila na satu, nisam morala puno učiti, stalno sam rješavala i tuđe testove, a svaki drugi dan sam tulumarila. Učenica iz snova!

Koji vam je najdraži tinejdžerski film?

Obožavam teen filmove! Najdraži su mi "Vrisak", "Opasne čini", "Djevojke s Beverly Hillsa", "Deset razloga zašto te mrzim" i, naravno, "Mean Girls".

Koji su vam bili najdraži glumci u djetinjstvu?

Jako sam voljela Edwarda Nortona i Heatha Ledgera. Bila sam zapravo zaljubljena u njih, a imala sam i majicu sa slikom Leonarda DiCaprija. Strašno su mi se sviđale i Uma Thurman, Drew Barrymore i Meg Ryan, čiju sam sliku u šestom razredu nosila frizeru - i jako požalila.

Biste li podržali sina Bartola ako se odluči krenuti vašim stopama?

Naravno da će raditi što god poželi, ali nadam se da će odabrati nešto što na svakodnevnoj razini donosi mnogo veći unutarnji mir.

Kako usklađujete posao s roditeljskim obvezama?

U ovoj ranoj Bartolovoj dobi - zahvaljujući velikoj pomoći obitelji.

S kojim se preprekama susreću redateljice?

Tamo gdje nema novca, nema ni problema - poput umjetničkog filma. Tamo gdje se zarađuje, propusnost je mnogo manja. Najveća prepreka ženama na hijerarhijski višim funkcijama svakako je imperativ "nepogrešivosti": mnogo manje nam se oprašta nego ijednom muškom kolegi. I to prije svega na razini karaktera i ophođenja s drugim ljudima.

Kako biste se opisali u tri riječi?

Ošišaj - tu - kosu.

Što smatrate svojim vrlinama, a što manama?

Mislim da sam dobra pedagoginja i timska igračica te da se najrazličitiji ljudi sa mnom osjećaju sigurno. Ali sam i svojeglava, ponekad nestrpljiva i u poslu očekujem mnogo od drugih.

Gdje ćete provesti godišnji odmor?

Po obiteljskim kućama u Dalmaciji, na plaži, zidiću i u lunaparku.

Koja vam je omiljena uzrečica?

Hajduk živi vječno!

Bez čega ne možete zamisliti dan?

Bez jake crne kave i razgovora s prijateljicama. Ajme koji tipični ženski odgovor.

Što biste radili da niste redateljica?

Ide mi dobro kreativan manualni rad, od izrade namještaja do zamatanja darova. Možda bi se to dalo iskombinirati.

Što smatrate svojim najvećim životnim uspjehom?

Da zaista živim od svoje struke.

Koja vam je najveća neostvarena želja?

Puni budžet projekta.

AKTUALNO PITANJE

Treba li se uvesti kodeks odijevanja na Pula film festival?

Sigurna sam da bi sve fotografije bile silno zabavnije da su filmaši odjeveni u lude toalete. No, krajem srpnja u Puli je, čak i navečer, 35 Celzijevih stupnjeva, a Arena je prekrivena šljunkom. Mislim da je od dress codea mnogo važnije to što na festivale dolazi šarolika publika da bi naprosto gledala filmove. Tu su i djeca, i studenti, i umirovljenici. I svi se zajedno trebamo osjećati dobro i slobodno u vlastitoj koži.

Linker
24. travanj 2024 11:42