na bolovanju

Renata Sopek: ‘Jedna sekunda promijenila mi je život, nadam se da ću izbjeći operaciju‘

Vojnički dril u teretani i trening boksa voditeljica i stručni specijalist u odnosima s javnošću Renata Sopek prisilno je morala zamijeniti samo naizgled trivijalnim vježbama za vratnu kralježnicu. Zbog trzajne ozljede vrata koja se dogodila 26. kolovoza kada je s parkirnog mjesta izlazila svojim automobilom u koji je udarilo drugo vozilo također uslijed isparkiravanja ušavši u njezinu traku, zdravstveno stanje uvelike joj se zakompliciralo. Već tri mjeseca svakodnevno trpi jake glavobolje, bol i suzenje oka, trnjenje cijelih ruku i prstiju.

"Nisam cvilidreta i uvijek trpim do krajnjih granica pa ni tada nisam pomislila da bih trebala istog trena potražiti liječničku pomoć, no kasnije tijekom dana crnilo mi se pred očima, trpjela sam nesnosne mučnine, povraćanja i ipak otišla na hitnu. Ondje su me uputili na pregled očiju, utvrdili pozadinski edem i suženo vidno polje, a test na dvosliku nije bio zadovoljavajući. Nakon pregleda preporučili su mi mirovanje i izbjegavanje gledanja monitora te naprezanja očiju. No, uslijedili su novi zdravstveni problemi. Nakon mjesec i pol dana svakodnevne jake glavobolje i trnjenja cijelih ruku potražila sam savjet neurologa u bolnici Sveti Duh. Magnetna rezonanca vratne kralježnice i glave pokazala je diskus herniju prvog stupnja, točnije protruziju dva diska", priča nam Renata Sopek (42).

image


Renata Sopek nakon ozljede kralježžnice vježžba na fizikalnoj terapiji

IVANA NOBILO/ CROPIX

Čitajte i: Nova karijera Renate Sopek nakon punih 20 godina: ‘Okrećem novu stranicu‘

Osim teških glavobolja koje se svakodnevno šire iz vrata prema cijeloj glavi, najviše je u aktivnostima sputava trnjenje ruku. Premda trnjenje osjeća i u stanju mirovanja, prilikom bilo kakvog tereta u rukama osjeća bol i trnjenje u laktovima pa iako nije sklona dramaturgiji, ostala je zaprepaštena kada su joj prilikom izlaska iz trgovine ispale vrećice iz ruku.

Zbog toga joj je neurolog preporučio test neurološki dijagnostički postupak EMNG koji daje informacije o opsegu ozljede živaca i mišića. Tek nedavno krenula je na fizikalne terapije u Dom zdravlja Pongračevo, a na privatne sate dva puta tjedno odlazi kod fizioterapeutkinje i kineziologinje Nikoline Miković s kojom radi ciljane vježbe za vratnu kralježnicu. Cilj im je ojačati muskulaturu koja je oslabljena te opustiti hipertonu muskulaturu kako bi poboljšali neurološki krvožilni protok - sve to kako bi uklonili bolove i kako bi Renata izbjegla operaciju.

image

Dva puta tjedno vježba s kineziologinjom i terapeutkinjom Nikolinom Miković

IVANA NOBILO/ CROPIX
image

Cilj je izbjeći operaciju vježbama za vratnu kralježnicu

IVANA NOBILO/ CROPIX
image

Osim privatno, Renata odlazi i na terapije u Dom zdravlja

IVANA NOBILO/ CROPIX

"Vjerujem da je riječ o vrhunskim stručnjacima, ali pokušat ću sa svim vježbama koje mi mogu pomoći da izbjegnem operaciju. Iskreno se nadam da do nje neće ni doći", govori nam.

Zbog problema s očima ne smije gledati u ekrane i monitore, a zbog cjelokupnog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti raditi pa umjesto da prvu godišnjicu rada u Millenium promociji proslavi s kolegama, provela je na bolovanju.

Trening boksa i odlaske u teretanu prisilno mora zaboraviti jer sve ono čemu zahvaljuje zdrav život i utegnuto tijelo danas bi joj moglo dodatno opteretiti kralježnicu i narušiti zdravstveno stanje. To joj, kaže, nije ni kraj pameti. Iako joj vježbe koje sada radi izgledaju benigno u odnosu na tempo na koji je navikla, Renata poslušno radi sve što joj liječnici savjetuju. I dalje ima namjeru promovirati zdrav život, pa iako je prvi put u devet godina propustila trening u projektu 'Aktivna Hrvatska', i dalje ih redovno podržava, a podržat će i utrku Zagreb Advent run 12. prosinca koji je humanitarnog karaktera, a ove godine svi trkači koji se prijave podržavaju rad udruge "Nismo same" i trče za sve hrabre žene koje se liječe od malignih bolesti ili su ih pobijedile. To joj je iznimno bitno jer se i njezina majka Ružica prošle godine borila s karcinomom dojke s kojim je u uspješnom procesu liječenja.

Čitajte i: EKSKLUZIVNO Renata Sopek u velikom strahu zbog majke: 'I najmanja prehlada može joj ugroziti zdravlje'

Linker
30. ožujak 2024 12:19