BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
FELJTON BEYONCE

Renesansa prevarene žene: ‘Spremni smo na bijeg‘

Dobitnica 28 Grammyja potvrdila je status pop-ikone, čiju karijeru nisu destabilizirale ni suprugova nevjera ni teška blizanačka trudnoća nakon koje je smršavjela čak 35 kilograma.

Dobitnica 28 Grammyja potvrdila je status pop-ikone, čiju karijeru nisu destabilizirale ni suprugova nevjera ni teška blizanačka trudnoća nakon koje je smršavjela čak 35 kilograma.

Beyoncé Knowles Carter neizravno je najavila novi album još prije godinu dana, kad je u jednom intervjuu rekla: "Nakon svih izolacija i nepravda koje smo pretrpjeli u posljednje vrijeme, mislim da smo svi spremni na bijeg, da smo spremni ponovno putovati, voljeti i smijati se. Osjećam da dolazi renesansa!"

I upravo je "Renaissance" naslov Beyoncéina albuma koji bi trebao izići 29. srpnja, u atmosferi uzbuđenja - kipućoj kao što je trenutačno i vrijeme. Još početkom lipnja Queen Bey, kako svoju omiljenu glazbenicu zovu njezini fanovi, izbrisala je profilne fotografije sa svih društvenih mreža, od TikToka do Instagrama, kao znak da se nešto ozbiljno sprema. Zatim se na njezinoj službenoj stranici 11. lipnja pojavila poruka "B7", kao šifra za Beyoncéin sedmi studijski album, a prva od ukupno 16 stvari na albumu - najavni singl "Break My Soul" - smjesta je postala hit i skočila među prvih 10 na Billboardovoj ljestvici. Pozornost je privukao i omot: Beyoncé u srebrnastom bikiniju sa šiljcima koji naglašava njezinu moćnu formu, na prozirnom staklenom konju, a sve pred objektivom fotografkinje Carlijn Jacobs. Fotografija je to koja šalje jasnu poruku da će album ponovno progovoriti o bogatstvu Beyoncéina nasljeđa.

image

Beyonce na dodjeli Oscara

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Snaga crne žene i važne figure iz afroameričke povijesti - poput spisateljice Roni Morrison i aktivista Malcolma X - ali i nevine žrtve policijske brutalnosti poput tinejdžera Trayvona Martina i Michaela Browna već su dugo Beyonceina preokupacija. Još od albuma "Lemonade" iz 2016. koji je istinsko slavlje crnog talenta i oda afroameričkim postignućima.

U proteklih šest godina dobitnica 28 Grammyja i 26 MTV-jevih nagrada s više od 200 milijuna prodanih ploča iza sebe nije mirovala. Koncertni spektakl naslova "Homecoming" Beyoncé je 2018. priredila publici na festivalu Coachella. Ondje je dva vikenda zaredom nastupila uz vatromet ritma, glazbe i plesa, okružena s više od 200 izvođača, među kojima su bili i njezin muž, reper Jay-Z, sestra Solange i kolegice iz sastava Destiny‘s Child. To je ujedno najgledaniji koncert svih vremena na YouTubeu. Iste godine objavila je album što ga je snimila s mužem pod znakovitim naslovom "Everything Is Love", a godinu poslije pjesme iz filma "Lion King" - nakon što je posudila glas lavici Nali. Album "Black Is King" iz 2020. sama je napisala, režirala i producirala, a njezina lanjska pjesma "Be Alive" za film "Kralj Richard" donijela joj je nominaciju za Oscara. K tomu je 2019. na Netflixu prikazala dokumentarni film "Homecoming" u vlastitoj režiji u kojem u 137 minuta prikazuje atmosferu obaju koncerta na Coachelli i detalje iza scene koji otkrivaju koliko je rada uloženo da bi sve proteklo bez greške, ali otkriva i svoju intimu: govori o mužu, 10-godišnjoj kćeri Blue Ivy te teškoj trudnoći i porođaju blizanaca Rumi i Sira, koji ovog ljeta navršavaju pet godina.

image

Sa Solange

PATRICK/BFA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Uz obiteljske obveze i ispunjen glazbeni život Beyoncé ima i brojne poslovne interese. S majkom Tinom pokrenula je konfekcijsku liniju House of Dereon, nazvanu prema baki koja je bila krojačica, a na tržište je lansirala parfeme Heat, Pulse i Rise, investirala u vodu s limunom Lemon Perfect jer je "ukusna i zdrava" te surađivala s modnim i kozmetičkim kućama kao što su L‘Oreal, Tommy Hilfiger i Adidas. Računa se da je glazbenica samo lani zaradila oko 80 milijuna dolara, dok se njezin ukupan imutak procjenjuje na 450 milijuna.

Kad je uz sve to stigla snimiti novi album, teško je i zamisliti, ali Beyoncé, koja će u rujnu proslaviti 41. rođendan, odmalena je naučena na težak rad. Pjevanju i glazbi posvetila se rano, ne iz nužde - njezin otac Matthew Knowles radio je u Xeroxu i pristojno zarađivao, baš kao i mama Tina koja je vodila dobro posjećen frizerski salon u Houstonu - nego iz istinske strasti koju je pokazala sa sedam godina kad ju je učiteljica u katoličkoj školi nagovorila da nastupi na priredbi. Inače sramežljiva djevojčica, Beyoncé se na pozornici tako promijenila da su je roditelji jedva prepoznali, a kad ju je publika nagradila ovacijama, znala je da želi biti pjevačica.

image

Obitelj Knowles, Beyonce s ocem Matthewom i majkom Tinom

GLOBE PHOTOS/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Bilo joj je samo devet godina kad je počela profesionalno nastupati u grupi koja je s vremenom postala Destiny‘s Child. Sve je bilo podređeno Beyoncéinoj karijeri pa je otac dao otkaz na poslu kako bi joj bio menadžer, dok je djevojčica svakodnevno učila plesne korake, trenirala hod na modnoj pisti, vježbala glas i dan počinjala trčanjem uz pjevanje, u posebnom programu koji je Matthew osmislio kako bi razvio kćerin talent do maksimuma.

Rad se isplatio. Beyoncé je bilo 15 godina kad je grupa Destiny‘s Child potpisala ugovor s izdavačkom kućom Columbia Records. U upadljivim kostimima koje im je šivala Tina, jer dizajneri kojima su se obratile nisu znali što da rade s "crnim curama s oblinama", kako je to opisala Beyoncé, sastav je osvojio publiku. Kad je trojka Destiny‘s Child prodala više od 60 milijuna ploča, Beyoncé se otisnula u samostalnu karijeru.

image

Destiny‘s Child

JM ENTERNATIONAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Već njezin prvi album "Dangerously in Love" iz 2003. prodao se u milijunskoj nakladi i osvojio pet Grammyja, a uspjeh dijelom može zahvaliti i tome što je na njemu prvi put surađivala sa Shawnom Carterom, 11 godina starijim reperom i biznismenom koji se krije iza imena Jay-Z. Dečko iz siromašne četvrti u Brooklynu imao je znatno teže djetinjstvo od Beyoncé, ali uzdigao se iz bijede i kriminala talentom i upornim radom, a danas mu glazbeni servis Tidal, organizacija Roc Nation i udjeli u tvrtkama poput one koja proizvodi konjak D‘Ussé, kao i njegovi albumi i nastupi donose pozamašan prihod pa časopis Forbes procjenjuje da je odnedavno član kluba milijardera.

Očito idealan par, Beyoncé i Jay-Z vezu su dugo tajili, a vjenčanju 2008. u Jayevu penthouseu od 1350 kvadrata u New Yorku, gdje je u dnevnoj sobi bio razapet bijeli šator ukrašen sa 70 tisuća bijelih orhideja, nazočili su članovi obitelji i tridesetak najbližih prijatelja, poput Gwyneth Paltrow, ali medijima nije bio dopušten pristup. Na albumu "I am... Sasha Fierce", koji je objavila iste godine, u pjesmi "Single Ladies" Beyoncé ohrabruje žene da od muškaraca u svojem životu zahtijevaju da im ili stave prsten na ruku ili da se pokupe, istodobno slaveći i žensku slobodu i brak - kao što može samo sretno zaljubljena i udana žena.

image

Kolekcija Adidas x Ivy Park

ADIDAS X IVY PARK VIA BEST IMAGE

U ljeto 2011. Beyoncé je na dodjeli MTV-jevih nagrada skinula sako i pokazala trbuščić te ponosno izjavila: "Osjetite i vi ljubav koja raste u me­­ni!" Mala Blue Ivy Carter došla je na svijet u siječnju 2012. u New Yorku, a roditelji su objavili da su "u raju". No, da i u raju ima problema, postalo je jasno kad je 2014. u javnost procurila snimka iz hotela na Manhattanu na kojoj se vidi kako Beyoncéina sestra Solange fizički napada šurjaka u dizalu, bijesna što odlazi Rihanni, s kojom ga je očito vezalo više od profesionalne suradnje i kad se doznalo da je Jay-Z više nego sklon izvanbračnim izletima. Nije posrijedi bila samo Rihanna; spominjale su se i dizajnerice Rachel Roy, pjevačica Rita Ora, manekenka Olivia McFaller i još neka imena. Kad su Jay-Z i Beyoncé krenuli na prvu zajedničku svjetsku turneju "On The Run", govorkalo se da su muž i žena zajedno isključivo na pozornici, a svaki slobodni trenutak provode odvojeno i spavaju u različitim hotelima. Čak i da Beyoncé traži stan na Manhattanu jer misli ostaviti muža.

Blue Ivy i Grammy

Kad se rodila Blue Ivy, otac Jay-Z kćerkici je posvetio pjesmu ‘Glory‘, u kojoj pjeva o tuzi što ju je par proživio kad je Beyoncé jednom spontano pobacila i sreći što su napokon postali roditelji. Pjesma završava plačem male Blue Ivy koja je tako postala najmlađi izvođač u povijesti nominiran za Grammyja.

Devet godina poslije Blue Ivy doista je dobila Grammy, za spot "Brown Skin Girl" koji je proglašen najboljim glazbenim videom 2012. Djevojčica zapravo nije trebala sudjelovati u spotu, nego se sama odjenula i uletjela pred kamere, rekavši baki Tini koja je bila na snimanju: "Neću ti reći što ću napraviti, samo ću ti pokazati!"

Situaciju je Beyoncé riješila na svoj način, uz glazbu: album "Lemonade" krik je prevarene žene, furiozan obračun s nevjernim partnerom, ali i oda ženskoj ljubavi koja je spremna podnijeti sve te zahvala afroameričkoj zajednici koja joj je utjeha i izvor snage. Album je prodan u dva i pol milijuna primjeraka, Beyoncé je dospjela na šesto mjesto top-ljestvice osoba godine u Timeu, a bračna kriza je prebrođena, uz uzajamno razumijevanje, opraštanje i mnogo terapije.

"Morao sam usvojiti emocionalne alate potrebne za brak" objasnio je Jay-Z, koji nije imao gdje naučiti na čemu se temelji zdrav odnos jer je otac rano napustio i njega i obitelj, a majka poslije priznala da je zapravo skrivala lezbijske sklonosti.

Da je u braku Carterovih opet sve na svojem mjestu i da je ljubav prevladala, saznalo se kad je Beyoncé otkrila da je u drugom stanju i da nosi blizance. Tijekom komplicirane trudnoće u kojoj je patila od visokog tlaka Beyoncé se udebljala te je na dan porođaja u srpnju 2017. imala više od 100 kilograma. Da bi uopće mogla razmišljati o daljnjim nastupima, morala se vratiti na uobičajenih 65 kilograma, primjerenih njezinoj visini od 169 centimetara. Zato je uvela strog režim prehrane - bez ugljikohidrata, mliječnih proizvoda, mesa, ribe i alkohola te počela vježbati. Zahvaljujući čeličnoj disciplini, koju mora imati svatko tko želi uspjeti i opstati na estradi, u samo osam mjeseci dovela se u savršenu formu. Jednako disciplinirano posvetila se i snimanju albuma "Renaissance" na kojem je dugo i uporno radila, kako je potvrdila i njezina mama."U posljednje dvije godine provela je noći i noći radeći", rekla je Tina, ne skrivajući ponos što je i sama pridonijela uspjehu obiju kćeri, Beyoncé i Solange. Na početku karijere potpuno im se posvetila, ali kad su djevojke odrasle i postale uspješne, Tina je u dobi od 59 godina i nakon 33 godine braka s Matthewom Knowlesom zaključila da je došlo njezino vrijeme, zatražila razvod i preselila se u L.A. da nađe, kako je sama rekla, "novu kuću, novi auto, novog muškarca i novi život". Nakon što se 2015. udala za glumca Richarda Lawsona, živi u raskoši u kući u Hollywood Hillsu, gdje je smjestila i svoju zbirku suvremenih afroameričkih umjetnika.

Djeca i moda

Malenoj Rumi Carter tek je pet godina, a već ima razvijen osjećaj za modu. Za nedavni posjet Disneylandu odjenula je hlačice Mickey Mouse i svjetlucavi top u istim bojama, a kad joj je starija sestra Blue Ivy (10) prigovorila da je to sve ‘previše‘, Rumi joj je odbrusila: "To je moj stil."

Inače, i Blue Ivy i Rumi i njezin brat blizanac Sir uglavnom nose odjeću iz linije Ivy Park Kids koju je njihova poduzetna mama lansirala na tržište u suradnji s TopShopom, a poslije samostalno. I ne samo da je reklamiraju nego i sudjeluju u kreiranju: Beyoncé im daje da nose prve probne primjerke i ako im se nešto ne sviđa ili im nije udobno, mijenja dizajn prema njihovim željama.

I gospođa i gospodin Carter žive prilično raskošno, u brojnim nekretninama koje posjeduju. U Hamptonsu su za 26 milijuna dolara kupili Pond House, predivnu kuću koju je projektirao slavni arhitekt Stanford White, smještenu u čudesnom vrtu. Vlasnici su i šarmantne nekadašnje crkve u New Orleansu koju su platili dva i pol milijuna dolara, ali najveći dio vremena provode na svojem imanju u Bel-Airu koje su platili 88 milijuna dolara da bi na raspolaganju imali šest kuća, nekoliko bazena, košarkaško igralište i posebnu zgradu za poslugu. Carterovi sasvim sigurno imaju dovoljno novca da ostatak života provedu plandujući, ali za Beyoncé glazba je jača od svega.

image

Ovo je, čini se, tek prvi čin renesanse

KEVIN MAZUR WIREIMAGE

"Posljednjih godinu i pol provela sam u studiju. Katkad mi treba cijela godina samo da prođem kroz tisuće zvukova i pronađem onu pravu činelu ili ton. No koliko god to naporno bilo, nigdje ne osjećam toliko ljubavi, strasti i zacjeljenja kao u studiju. Nakon 31 godine jednako mi je uzbudljivo kao kad sam bila devetogodišnjakinja " kaže Beyoncé. A obožavatelji njezine glazbe već znaju da mogu očekivati još novih stvari jer, kako je Beyoncé objavila na društvenim mrežama, ovo je samo prvi čin renesanse.

Linker
26. travanj 2024 02:07