GETTY IMAGES
feljton

Rita Ora i život obilježen ljubavnim iskrama, skandalima i zvjezdanom prašinom

Planetarni uspjeh britanske pop-zvijezde rođene u Prištini, koja ovih dana objavljuje novi album, prati i javna znatiželja za njenim privatnim životom: obilježile su ga svađe s kolegicom Rihannom i gorka iskustva s muškarcima, zbog čega se odselila u Australiju i krenula ispočetka s 15 godina starijim redateljem Taikom Waititijem

Planetarni uspjeh britanske pop-zvijezde rođene u Prištini, koja ovih dana objavljuje novi album, prati i javna znatiželja za njenim privatnim životom: obilježile su ga svađe s kolegicom Rihannom i gorka iskustva s muškarcima, zbog čega se odselila u Australiju i krenula ispočetka s 15 godina starijim redateljem Taikom Waititijem

Počasna ambasadorica Kosova, modna ikona i nagrađivana pjevačica nakon mnogobrojnih skandaloznih afera i veza konačno je u braku. Završila je i svoj treći studijski album te se napokon čini da je dovela svoj život u red. Iako se čini da je britanska multitalentirana zvijezda konačno uozbiljila i stala na loptu fanovi su sve zabrinutiji za njeno psihičko stanje. Nedavno se podvrgla operaciji preoblikovanja brade i čeljusti, a čini se postala je i ovisna o hijaluronskim filerima. Kada se sa suprugom pojavila na MTV EMAs dodjeli nagrada u Njemačkoj šokirala je javnost licem zategnutim skoro do neprepoznatljivosti. Mnogi su njezin izgled i mimiku usporedili s izgledom Janet Jackson, kraljice pretjeranih plastičnih operacija. Fanovi smatraju da njezin novopečeni suprug novozelandski filmaš Taika Waititi na nju ne djeluje dobro. To je poprilična novost, budući se do nedavno vjerovalo kako će s njim napokon pronaći unutarnje zadovoljstvo za kojim je dugo tragala.

image

Među mnogim modnim suradnjama je i ona s kućom Escada, za koju je snimila kampanju 2019.

PROFIMEDIA ESCADA/MEGA/THE MEGA AGENCY/

Rita je rođena 26. studenog 1990. godine u Prištini. Njezin djed Besim Sahatçiu je bio filmski redatelj koji je obožavao glumicu Ritu Hayworth po kojoj je dobila i ime. Obiteljsko prezime Sahatçiu na albanskom znači urar. Budući se teško izgovara njeni roditelji su dodali Ora, što znači vrijeme ili sat.

Oduvijek ju uz brojne talente krasi vatren i buntovan karakter, a znamo da je često isti smo obrambeni mehanizam za prikrivanje nesigurnosti. U ovom slučaju o nesigurnosti se javno govorilo iz prvog lica, no pitanje je koliko se Rita Ora u stanju i nositi s njom. U intervjuima često to povezuje sa svojim podrijetlom, ali i priznaje da je, budući je imala svega godinu dana kad a se doselila u London te se ne sjeća života na Kosovu, njeno strahovanje poprilično racionalno neutemeljeno.

image

Ove godine je kao gošća nastupila na Eurosongu u Liverpoolu, a i sama se svojedobno prijavila na to natjecanje.

PROFIMEDIA SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIM

Za vrijeme raspada Jugoslavije 1991. obitelj je iz političkih razloga napustila Kosovo i preselila u London. Majka Vera je psihijatrica, a otac Besnik vlasnik puba u kojem je Rita stekla svoja prva pjevačka iskustva. Na početku je cijela obitelj živjela vrlo skromno. Tada četveročlana obitelj je dijelila sobu u londonskoj četvrti u Earl‘s Courtu nedaleko od otmjenih Kensingtonskih vrtova.

Iako nisu bili imućni, Rita je pohađala je prestižnu londonsku Sylvia Young Theatre School kao i brojne druge britanske zvijezde poput Amy Winehouse, Billie Piper i Emme Bunton. Kada je s 15 godina radila u trgovini tenisica, nije mogla ni sanjati da će deset godina kasnije dizajnirati tenisice i sportsku odjeću za Adidas, a kamoli biti jedna od najuspješnijih britanskih zvijezda.

image

Manekenka Cara Delevingne joj je bliska prijateljica.

PROFIMEDIA NICK HARVEY/SHUTTERSTOCK EDITO

"Nikad se nisam uklapala. Kao dijete sam uvijek imala svoje mišljenje i mislim da je nekoj djeci zbog toga bilo nelagodno", ispričala je u nedavnom intervju za britanski časopis Glamour te dodala: "Nikad nisam voljela da mi se govori u što da vjerujem. To mi je dalo hrabrost da stvaram glazbu i odmaknem se od tradicionalnih načina dolaženja do diplome, što je moj otac uistinu želio da učinim. Puno sam riskirala jer sam vjerovala u ono što mogu učiniti sa svojim glasom". Multitalentiranu pjevačicu čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 milijuna dolara glazbena industrija je zamijetila 2012. kada je imala hit singl ‘Hot Right Now‘ s DJ Freshom.

image

Prije 11 godina hodala je s reality zvijezdom Robom Kardashianom, a prekid je bio prljav i mučan

PROFIMEDIA DC/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
image

S DJ-em Calvinom Harrisom bila je 2014.

PROFIMEDIA -/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
image

Ricky Hill, sin dizajnera Tommyja Hilfigera, repao je o njihovoj vezi.

PROFIMEDIA DS/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Velikim glazbenim uzorima smatra Gwen Stefani i Madonnu kojoj je zahvalna na smjelosti. "Znala je da se svi neće s njom složiti no i dalje je to radila. Zahvaljujem joj na tome jer mi je to dalo sposobnost da budem šokantnija, malo više neobična u načinu kako se odijevam i što govorim. Nisam savršena, no mislim da je to ono što moje fanove najviše zabavlja", objasnila je.

Zanimljivo je da se Ora 2008. prijavila na audiciju za Eurosong, no napustila je natjecanje prije nego je saznala rezultate. Žiri je bio oduševljen, no tvrdi da joj nije žao što je odustala jer bi to njenu karijeru usmjerilo u posve drugom pravcu. Ubrzo nakon toga je potpisala ugovor s američkom diskografskom kućom Roc Nation, koju je osnovao Jay Z. Nedugo nakon se pojavljuje i u Jay Z-evom videu za pjesmu "Young Forever".

Nakon što je potpisala ugovor snimila je svoj prvi album, no izdavač ga nije želio objaviti te je krenula raditi na novom materijalu. Svoj debitantski album Ora je pripremala više od tri godine. Objavljen je 2012. godine i odmah osvojio vrhove glazbenih ljestvica, ali i nagrade na MTV Europe Music Awardsu. Iste godine je nastupala u Tirani kao gošća na koncertu povodom 100. godišnjice neovisnosti Albanije, a publici se obratila na albanskom. Početkom 2013. krenula je na prvu turneju Britanijom te bila nominirana za tri nagrade na Brit Awardsu.

Odrastati u državnom stanu, to je tvoje jedio utočište" kazala je Ora nakon velikog požara u Grenfell Tower bloku 2017. gdje je poginulo 12 osoba, te dodala: "To je velika stvar, to je jedino mjesto gdje se osjećaš sigurno, zato je ova nesreća za mene bila zaista neugodna". Nakon požara je primijećena i kako pomaže u dijeljenja donacija lokalnom stanovništvu. "Moje molitve su sa svima involviranima, moje srce ubrzano lupa. Nekoć sam se igrala u ovom bloku - želim učiniti sve što mogu da pomognem.", napisala je na društvenim mrežama.

Također je sudjelovala u dobrotvornom singlu, obradi pjesme Simona & Garfunkela "Bridge Over Troubled Water", koji je objavljen kako bi prikupio sredstva za žrtve požara. Zahvaljujući njoj London Fire Relief Fund je dobio i donaciju u iznosu od 10,000 dolara od Varietyja i H&M-a.

Ora podržava više od 19 dobrotvornih organizacija i fondacija, a 2019. je postala i britanska ambasadorica UNICEF-a.

Osim što često nastupa u dobrotvorne svrhe, 2014. se pridružila grupi Band Aid 30 da bi snimila verziju pjesme "Do They Know It‘s Christmas?" s kojom se prikupljao novac za Afriku u vrijeme Ebola krize. Budući je i sama kao dijete izbjegla iz domovine posebno je zanimaju izbjeglička pitanja pa je tako govorilo o imigraciji i sirijskoj izbjegličkoj krizi na britanskom eventu We Day.

Svoju glumačku karijeru je započela već 2004. godine kada se pojavljuje u filmu Spivs. Bila je gostujuća je zvijezda u seriji 90210. Ostvarila se u nekolicini filmskih uspješnica, među ostalim i u Fifty Shades of Grey. Bila je voditeljica X Factora, a kao trenerica je 2015. zamijenila Kylie Minogue u četvrtoj sezoni The Voice UK.

image

Romansa s bubnjarem Travisom Barkerom trajala je samo tri tjedna.

PROFIMEDIA TERMA/SL/BRUCE/BACKGRID USA/

Uz Adidas ostvarila je i brojne druge uspješne modne suradnje, među ostalim dizajnirala je za Tezenis, Giuseppea Zanottija i Escadu. Kao zaštitno lice na reklamama se pojavljuje još od 2010. godine, kada je krenula s Skullcandy slušalicama. Bila je u kampanjama za CK One, Superga, Material Girl, a tu su i suradnje s Rimmelom, Donnom Karen, Marks and Spencerom, Robertom Cavallije, Coca-Colom, Samsungom, Deichmanom i mnogim drugim brendovima.

Zvjezdane prašine, iskre i skandali

Prije nego je postala planetarno poznata ljubovala je s kolegom Brunom Marsom. Priznala je da je to bila ljubav na prvi pogled i da su se zajedno odlično provodili. No poslovni pritisci su učinili svoje. Iako su prekinuli vezu, ostali su dobri prijatelji koje se često moglo viđati zajedno u javnosti. Jedan od najboljih prijatelja joj je i zvijezda realityija Vaz J Morgan.

Iako to javno ne priznaje, temperamentna Ora je u dugogodišnjoj zavadi s Rihannom koja ju je optužila da je modno i glazbeno kopira. No kako to najčešće bude, posrijedi je uvijek i barem jedan muškarac. Naime, Rita je imala zanimljiv odnos s Drakeom, bivšim Rihaninim dečkom. Pjesmu RIP napisao je za Rihannu, no na posljetku ju je izvela Rita. Da stvar bude gora, to je Orina prva pjesma koja ju je

image

Francuski redatelj Romain Gavras danas hoda s njenom kolegicom Duom Lipom

PROFIMEDIA SA/IMP FEATURES/PROFIMEDIA

lansirala na vrh top ljestvica. Konkurencija su bile i za ulogu u filmu Fast and the Furious 6 koju je ipak dobila Ora. Razmjere tog rivalstva najbolje opisuje to što je navodno Rihanna dala ultimatum zajedničkoj prijateljici Cari Delevingne da bira između njih dvije. Budući su obje poznate po vatrenoj osobnosti nitko ne očekuje mirno razrješenje situacije.

Uz sve navedeno zajednički im je i A$AP Rocky. Zgrozio je javnost 2015. kada je u svojoj pjesmi ‘Better Things‘ izvrijeđao Oru s kojom je varao tadašnju djevojku. Kasnije je bio u vezi s Rihannom kojoj također nije bio vjeran. Za BBC je tada priznao da je imao aferu s Orom, a naljutilo ga je što je ona o tome javno progovorila. U pjesmi joj je, među ostalim, poručio da je ku*va i da bi ju ispsovao sljedeći put kada je vidi.

No to je samo mali dio komplikacija koje je imala u odnosu sa slavnim zvijezdama. Nije se usrećila petljajući ni s Kardashian klanom. Bila je u vezi s Robom, bratom Kim Kardashian, koji je, kada ga je ostavila, na Twitteru objavio da ga je varala s više od 20 muškaraca te da je bila trudna s njegovim djetetom.

image

Rita Ora prekinula je s glumcem Andrewom Garfieldom 2019.

PROFIMEDIA JANI JANCE/SPLASHNEWS.COM/SP

Iako se i ovo čini previše za nervni sustav prosječne žene, to nažalost nije sve. Oru su u prošlosti prozivali zbog druženja sa zauzetim MMA borcem Conorom McGregorom s kojim je kasnije nastavila tulumariti i u jednom noćnom klubu, dok njegove supruge nije bilo u blizini. Također, svojedobno se pričalo kako je na nju ljubomorna i Nicole Kidman zbog supruga Keitha Urbana i njihove suradnje u showu ‘The Voice Australia‘.

Temperamentan pjevačica nikad nije previše voljela pravila, a u studenom 2020. je prekršila Covid restrikcije. Naime, nakon povratka iz Egipta trebala je biti 14 dana u izolaciji. Umjesto samovanja, organizirala je privatnu proslavu povodom 30. rođendana u londonskom Casa Cruz restoranu. Sudeći prema izvještaju policije Ora je platila 5 tisuća funti da restoran prekrši zdravstvene mjere te "neutralizira" nadzorne kamere pa je snimljeni materijal izbrisan dva dana kasnije. Bilo je to za vrijeme jednomjesečnog lockdowna, kada je restoranima jedino bilo dozvoljeno da nude takeaway uslugu. Na rođendansku proslavu su stigle brojne zvijezde kao što su Cara Delevingne i Vas Morgan. Svojom je proslavom prekršila dva pravila jer osim što je trebala biti u samoizolaciji, u to je vrijeme bilo zabranjeno družiti se s ljudima izvan svog "bubblea". Nakon što je cijela priča dospjela u javnost, ispričavala se i tvrdila kako žali zbog te loše odluke.

Problemi s izdavačem i samopouzdanjem

Osjećajući se zanemareno od strane diskografa Roc Nation, za kojeg je izdala samo jedan album, no bila vezana ugovorom, krajem 2015. je podnijela tužbu. Zamjerala im je što su joj omogućili da izda samo jedan album, usprkos brojnim materijalima koje je snimila. Izdavač je uzvratio protutužbom, a sredinom 2016. postigli su nagodbu.

image

Ritu Oru fotografi prate i na plažama u Sydneyju, gdje pokazuje svoje besprijekorno isklesano tijelo

PROFIMEDIA KHAPBM/BACKGRID/BACKGRID USA

"Izgubila sam puno samopouzdanja, osjećala sam se kao da sam najgora", rekla je za Guardian. "Želim ovdje naći prave riječi i možda je ovo moja interpretacija, no osjećam da sam bila diskriminirana jer sam žena", objasnila je tadašnju situaciju s Roc Nationom za Sunday Times.

Njezin drugi studijski album Phoenix izašao je tek 2918. godine za Atlantic. Ukupno iza sebe ima tri studijska albuma te 21 singl kao glavna pjevačica, sedam singlova kao pridruženi izvođač te šest promotivnih singlova. Četiri njezina singla su bila na prvom mjestu britanskih ljestvica, a 13 singlova je bilo u top 10 što je čini britanskom izvođačicom s najviše pjesama koje su ušle u top 10. Baš kao i poslove suradnje, teško je pobrojati sve njene ljubavne priče. Izlazila je s škotskim DJ-om Calvinom Harrisom, bila je u vezi glazbenikom Andrewom Wattom, te Rickyjem Hillom, sinom Tommyja Hilfigera, koji je nakon prekida u pjesmi repao ne baš lijepe stvari o seksu s Ritom. Imala je kratke romanse s Travisom Barkerom i Andrewom Garfieldom, a družila se s vozačem Formule1 Lewisom Hamiltonom. Početkom 2021. je prekinula šestomjesečnu vezu s redateljem Romainom Gavrasom, a nedugo nakon se preselila u Australiju zbog angažmana trenerice u njihovoj verziji showa The Voice. Tada je započela vezu s Waititijem, koju su okrunili brakom na intimnoj ceremoniji u Londonu 2022. godine.

image

Na ovogodišnjoj Met Gali sa suprugom, redateljem i glumcem Taikom Waititijem

PROFIMEDIA DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDIT

Danas 47-godišnji Taika Waititi uvršten je među 100 najutjecajnijih ljudi 2022. godine. Od 2011. do 2018. je bio u braku s filmašicom Chelsea Winstanley s kojom ima dvoje djece. Ori je ovo prvi brak, a vezu od početka drži daleko od očiju javnosti iako se zajedno pojavljuju na važnim društvenim događanjima. U intervju kojeg je u travnju dala za Billboard povodom izlaska novog albuma ‘You & I‘ priznala je da je prebrodila teško razdoblje u svojoj glazbenoj karijeri u kojem je izgubila puno samopouzdanja i nadu, te da je provela puno vremena boreći se da se zna za nju zbog čega je došla do točke pucanja.

"Pretpostavljam da kada ste na najnižoj točki, možete napraviti izbor. Ili se nekako vratiš i nastaviš, ili jednostavno pustiš da te to sve proguta. I učinila sam to. Ustala sam. Odletjela sam u Australiju kako bih tamo sudjelovala u The Voiceu i upoznala nekoga tko me zauvijek promijenio."

image

S vozačem Formule 1 Lewisom Hamiltonom nikada nije potvrdila vezu

PROFIMEDIA BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIME

Potom je ispričala kako joj je susret s glumcem, redateljem i scenaristom Taikom Waititijem, pomogao joj da se vrati stvaranju glazbe. "Definitivno nikad prije nisam osjetila takvu ljubav. Sve sam to zapisala i pomislila sam, ‘OK, mislim da je vrijeme da ponovno stvaramo glazbu.‘ I evo me ponovo tu." Priznala je da se bojala velikog vjenčanja, te da je to uvelike povezano s njezinim poslom zbog kojeg sve radi na način da privlači pažnju. " Željela sam to zadržati privatnim jer moj život i karijera to nisu", objasnila je.

Vjenčanje su isplanirali u nekoliko dana, a prisustvovala su mu u Waititijeva djeca te Ritina sestra, dok su njezini roditelji nazočili vjenčanju putem Zooma. Njezina želja da postane majka nije tajna, slijedeći savjet liječnika, podvrgnula se zamrzavanju jajnih stanica u dobi od 24 godine te opet u 27-oj, kada su najbolje kvalitete. Jesu li Orine promjene izgleda posljedice krize zbog straha od neminovnog starenja ili na površinu izviru neki drugi problemi, pokazat će vrijeme ili mediji. Ipak novi album je tek ugledao svjetlo dana i treba ga ispromovirati.

image

Na premijeri film Thor: Love and Thunder

GETTY IMAGES GARETH CATTERMOLE/GETTY IMAGES F
Linker
27. travanj 2024 23:52