ŠARENO DRUŠTVO

S riječkim rokerima u finale idu finski reper, pop sanjar iz Čačka, češke božice proljeća...

Uz Let 3 nastup u subotnjem finalu Eurosonga u Liverpoolu izborili su predstavnici Norveške, Srbije, Portugala, Švicarske, Izraela, Moldavije, Švedske, Češke i Finske.

Uz Let 3 u veliko finale Eurosonga 2023. koje je na rasporedu u subotu 13. svibnja u Areni u Liverpoolu glasovima publike iz cijelog svijeta plasirali su se predstavnici Norveške, Srbije, Portugala, Švicarske, Izraela, Moldavije, Švedske, Češke i Finske. Šveđanka Loreen, glavna favoritkinja na kladionicama, strepila je do posljednjeg trenutka jer su voditeljice njezino ime pročitale zadnje.

Finska: Käärijä "Cha Cha Cha"

Finski reper, pjevač i tekstopisac Jere Pöyhönen, u svojoj je domovini poznat po umjetničkom pseudonimu Käärijä, a glazbu je otkrio kao trogodišnjak, kad je kuhačama nabijao po maminim loncima u kuhinji. Mnogima zvuči nevjerojatno njegova izjava da ga je za pjesmu "Cha Cha Cha" nadahnula njemačka industrijal-metal grupa Rammstein, kojoj je Jere posvetio - tetovažu. Svoju pjesmu opisuje kao ludilo, zabavu i mrak za razliku od glazbenog kritičara BBC-ja koji ju je definirao kao kombinaciju "žlice u blenderu, loših gitara, jeftinih sintesajzera, blesavog euro-rapa i J-popa koja slušatelje osvaja na prvo slušanje".

Moldavija: Pasha Parfeni "Soarele și luna"

Moldavski glazbenik Pasha Parfeni, koji će 30. svibnja proslaviti 37. rođendan, svoju zemlju drugi put predstavlja na eurovizijskom glazbenom natjecanju. Prije 11 godina bio je - jedanaesti, a sad se nada ulasku među deset najboljih. Skladbu ‘Soarele și luna‘ napisao je uz pomoć svoje supruge, a govori o kozmičkoj ljubavi i nalikuje na bajku.

Švicarska: Remo Forrer "Watergun"

Švicarski pobjednik glazbenog showa "The Voice" Remo Forrer 22-godišnjak koji svira harmoniku i klavir, veliki je protivnik rata i oružja, a boje svoje zemlje brani antiratnom pop baladom. Kao svoje uzore ističe Eda Sheerana, Jamesa Arthura i Lewisa Capaldija.

Češka: Vesna "My Sister‘s Crown"

Slavenska božica proljeća koja promiče sestrinstvo i snagu žene inspirirala je članice češkog etno benda Vesna, koji je formiran prije sedam godina u Pragu. Čine ga Markéta Mužátková, Tereza Čepková, Bára Juránková, Tanita Yanková, Patricie Kaňok i Olesya Ochepovskaya koje su u liverpulskoj Areni nastupile u kostimima koje su same osmislile. Njihova pjesma "My Sister‘s Crown" je priča o ženskoj snazi i sestrinstvu, te njihov prosvjed protiv rodne nejednakosti.

Izrael: Noa Kirel "Unicorn"

Izraelska pjevačica, glumica, plesačica i televizijska voditeljica Noa Kirel nije štedjela na produkciji svog nastupa i u njega je uložila gotovo milijun dolara. Osim spektakularnim nastupom osvaja i atraktivnom pojavom, a svoju zemlju energičnom pop pjesmom "Unicorn" želi vratiti na staze stare eurovizijske slave.

Portugal: Mimicat "Ai coração"

Portugalska pop&soul pjevačica i kantautorica Marisa Isabel Lopes Mena, poznatija pod umjetničkim pseudonimom Mimicat, svojom pjesmom "Ai Coração" u liverpulsku je Arenu donijela dašak cabareta i strasti, jer pjeva o mahnitoj ljubavi koja tjera u ludilo.

Švedska: Loreen "Tattoo"

Glavna favoritkinja na kladionicama svima je poznata švedska pjevačica Loreen, pobjednice Eurosonga 2012. s pjesmom "Euphoria". U Liverpool je stigla sa žestokom trance himnom "Tattoo", s kojom se želi upisati u anale kao prva dvostruka pobjednica u povijesti tog natjecanja. Uz glazbenu karijeru radila je i kao televizijska voditeljica, producentica i redateljica reality showova.

Srbija: Luke Black - "Samo mi se spava"

Srpski predstavnik Luka Ivanović, čačanski glazbenik s londonskom adresom koji nastupa pod imenom Luke Black, svojom je pop baladom "Samo mi se spava" poslao jasnu poruku svijetu koji mu se ne dopada, zbog čega se opredijelio za san. Glavni scenografski element njegova nastupa u Liverpoolu je predimenzionirani krevet u obliku cvijeta. Rođen je 19. svibnja 1992., a u London se preselio nakon što je potpisao ugovor s diskografskom kućom Universal Music Group. Pozornost menadžera je privukao pjesmom "D-Generation" koje postala hit na streaming servisima.

Norveška: Alessandra "Queen of Kings"

Rođena Talijanka Alessandra Mele predstavlja Norvešku, zamlju u kojoj studira glazbenu produkciju i živi kod svojih bake i djeda s majčine strane. Dvadesetogodišnju pjevačicu, koja se deklarira kao biseksualka, smatraju jednom od glavnih favoritkinja, a njezina pjesma "Queen of Kings" je autobiograska i govori o snazi žena, te važnosti slušanja vlastitih želja i vlastitog srca.

Linker
09. travanj 2024 03:30