Johnny Logan

 THURINGEN PRESS/ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK
Upisao se u povijest

Samozatajan Irac odnio je dvije pobjede na Euroviziji, a sada se vratio na veliku pozornicu

Johnny Logan ušao je u anale najvećeg glazbenog showa na svijetu, a 13. svibnja slavi sedamdeseti rođendan.

Johnny Logan ušao je u anale najvećeg glazbenog showa na svijetu, a 13. svibnja slavi sedamdeseti rođendan.

Slavna povijest Eurosonga, uvjerljivo najpopularnijeg glazbenog natjecanja na svijetu, prepuna je fascinantnih detalja, no samo se jedan čovjek u anale upisao kao njegov trostruki pobjednik. Organizatori 68. Eurosonga u švedskom gradu Malmöu zbog toga su upravo 69-godišnjem irskom pjevaču Johnnyju Loganu odali specijalnu počast, pozvavši ga da nakon nastupa svih polufinalista prve večeri zabavi publiku u dvorani i pred malim ekranima. Visok i elegantan muškarac, duge sijede kose s urednom bradom popeo se na pozornicu u tamnoj košulji i sakou, te svjetsku javnost oduševio izvedbom pjesme "Euphoria", koja je švedskoj predstavnici Loreen donijela prvu pobjedu na Eurosongu.

Na taj način je Johnny Logan odao priznanje jedinoj pjevačici koja se poput njega, kao izvođačica, može pohvaliti s dvije pobjede na Euroviziji. Johnny Logan ih je kao izvođač upisao 1980. i 1987. s pjesmama "Hold Me Now" i "What’s Another Year", a 1992. potpisao je pobjedničku pjesmu "Why me?" za kolegicu Lindu Martin.

image

Trostruki pobjednik bio je specijalni gost

JESSICA GOW/TT AFP

"Iznimno sam počašćen i uzbuđen što su me organizatori 68. Eurosonga pozvali da nastupim kao specijalni gost na najvećoj svečanosti glazbe. Moja domovina Irska i Švedska su jedine zemlje koje su na Eurosongu odnijele svaka po sedam pobjeda, a za mene je velika čast što se na eurovizijsku pozornicu vraćam kao gost", izjavio je Johnny Logan, kojem je taj nastup bio uvertira za proslavu 70. rođendana koji će proslaviti 13. svibnja.

image

Let 3 i Johnny Logan lani u Liverpoolu

PRIVATNA ARHIVA LET 3

Seán Patrick Michael Sherrard, što je Loganovo pravo ime, rođen je 13. svibnja 1954. u australskom gradu Frankstonu, gdje je njegov otac Charles Alphonsus Sherrard, irski tenor poznat po umjetničkom pseudonimu Patrick O‘Hagan, tada nastupao za irske iseljenike.

Obitelj se u domovinu vratila kad je Sean bio trogodišnjak, a njemu je od malih nogu bilo jasno kako je njegov život - glazba. Čim mu je otac nabavio prvu gitaru, počeo je skladati vlastite pjesme i prekinuo školovanje kako bi se mogao posvetiti ulogama u tada popularnim mjuziklima. Prvi autorski singl pod umjetničkim imenom Johnny Logan, koji je odabrao prema protagonistu popularnog vesterna "Johnny Gitara objavio je 1978., a ostalo je povijest.

image

Johnny Logan u showu ‘A Night Of 100 Stars‘ 1990.

ITV/SHUTTERSTOCK

Na Eurosongu je debitirao 1980. i trijumfirao s pjesmom "What’s Another Year?", a nakon sedam godina pobjedu je odnio s pjesmom "Hold Me Now", koja je u izboru fanova 2005. izabrana za treću najbolju pjesmu u povijesti Eurosonga.

‘‘Bio sam autor i izvođač te pjesme, stoga je pritisak bio ogroman. Sjećam se da sam nakon pobjede otišao u hotelsku sobu i u kupaonici satima plakao od sreće", ispričao je Johnny Logan, koji je iznimnu popularnost osim u Velikoj Britaniji, stekao u skandinavskim zemljama, gdje često nastupa.

Sa suprugom Ailis Sherrard, učiteljicom u mirovini, podigao je troje djece, Adama, Jacka i Fionnu, a iz veze s turskom plesačicom i glumicom Burçin Orhon dobio je 35-godišnju kći Robyn. Što se privatnog života tiče Johnny Logan je prilično samozatajan, te vrlo rijetko daje intervjue jer tvrdi da u medijima njegove riječi nerijetko pogrešno citiraju.

"Sve što imam reći rekao sam u svojim pjesmama, zato imam osjećaj da me moja publika najbolje razumije", kaže Johnny Logan koji uz svoje umjetničko ime s ponosom nosi i nadimak - Mister Eurosong.

image

Johnny Logan početkom 80-ih

ANDRE CSILLAG/SHUTTERSTOCK
Linker
17. svibanj 2024 10:26