veliki glazbenik

Saša Antić u intervjuu otkriva: ‘Nije bilo svirki ni prihoda, ali imao sam neku ušteđevinu pa se izguralo‘

Glazbenik iz Splita svojim je samostalnim albumom ‘Škrinja‘ osvojio i publiku i kritiku, na mnogo je strana proglašen najboljim domaćim albumom godine. Tijekom godine iskreno je progovorio o teškoj poziciji u kojoj su se on i kolege našli.

Splitski glazbenik, koji je još kao mladić u sastavu The Beat Fleet osvojio simpatije široke javnosti, Aleksandar Antić je svojim daljnjem radom te simpatije mnogostruko i opravdao. Kada je ove jeseni pod umjetničkim alter egom Alejuandro Buendija objavio pjesmu "Kornjača", ona je domaćim eterom odjeknula poput željno iščekivanog melema. Nakon što je objavio cijeli album "Škrinja" brzinom zvuka proglašen je cjepivom za napaćen duh.

Brojne pozitivne kritike stizale su i prije nego je prosječan slušatelj uspio poslušati cijeli album, posljednja je stigla od kolege Aleksandra Dragaša, koji je Antićevu, odnosno Buendijinu "Škrinju" proglasio najboljim domaćim albumom u 2020.

Saša Antić ima recept za ova luda vremena: ‘Opustimo se i zaplovimo kao na leđima kornjače‘

Postapokaliptična, a tako svakodnevna "Škrinja" je izbacila i pjesmu "Gang Bang 2020", koja je toliko eksplicitna da je glazbenik svjestan činjenice da se ona nikada neće zavrtjeti radio postajama. No za YouTube verziju snimljen je video spot u kojem Saša, tj. Alejuandro neumorno kopa i okopava krumpire.

Pogledajte video

Promocija albuma, dok to epidemiološke mjere ne dozvole, odvija se samo virtualno, no ovaj glazbenik radi i stvara i dalje. "TBF je počeo raditi na novim stvarima, planiramo odraditi i neke online svirke, a radim i u studiju na produkciji za par novih splitskih izvođača", kazao je Antić za Gloria.hr što planira. Osim toga u razgovoru nam je otkrio hoće li voziti taksi budući da nema gaža, što ga tjera da i dalje stvara muziku, te kako proživljavaju online nastavu njegova dva sina i supruga profesorica.

Kako bi Saša Antić predstavio Alejuandra Buendiju onima koji ga još ne znaju?

To je jedan sjajan lik, kad pomislite na sve najbolje ljudske osobine i vrline pomnožite ih s tri i dobit ćete Buendiju.

Zašto vam je potreban taj alter ego za samostalnu glazbenu karijeru?

To je reperska fora, proizašla iz kriminalnog miljea, tako da pod tim imenom radim kriminalne stvari.

image
Saša Antić predstavio je novi album kao Alejuandro Buendija i osvojio publiku, ali i kritiku.
PROMO

Što na sve kažu vaši kolege iz TBF-a? Koga bi oni radije vidjeli na novom albumu benda Sašu ili Alejuandra?

Imam posebno ime za TBF i to je Saler, on je kao neka kombinacija Saše i Alejuandra.

U posljednjem spotu kopate krumpire, našli ste im i mnoge različite primjene. Je li vam ideju dala 'velikodušna' ponuda poljoprivredne veleposjednice upućene Nini Badrić, a i svim glazbenicima?

Ideja za spot je došla od redatelja Dragana Đokića, mislim da se dijelom referira na priču koja se zakotrljala nakon te izjave, ali i na činjenicu da je krumpir najbitnija namirnica u prehrani, uz banane i pivo, eto čak je i u onom filmu Mat Damon preživio na Marsu uzgajajući krumpir, a znamo da je i naša planeta krumpirolikog oblika.

Pogledajte video

Kako smo uopće došli do atmosfere da se s jedne strane ne može živjeti bez svadbi, glazbe, koncerata i druženja - a s druge stran omalovažava se ljude koji žive od glazbe?

To dolazi od nekih pojedinaca koji komentiraju na internetu i ne bi ih se trebalo uzeti za ozbiljno, ispucavaju svoje frustracije, i mislim da to nije neko zajedničko mišljenje. Svi imamo svojih problema, trebamo se međusobno razumjeti i izgurati ovu krizu zajedno do kraja.

Spominjali ste da razmišljate o taksiranju, odnosno drugom izvoru zarade, mimo glazbe - kako ide na tom planu?

Stigla mi je neki dan uplata od ZAMP-a tako da sam sad miran neko vrijeme i ne razmišljam o nekom drugom zanimanju. A i taksiranje je čini mi se postalo dosadno, nema više toliko posla, a i ne može se normalno razgovarati s klijentima, zbog maski i pleksiglasa.

image
Saša je progovorio o tome kako razmišlja o durgom izvoru prihoda, no za to još nema potrebe.
PROMO

Kako ste vi izgurali ovu godinu?

Živ sam i zdrav, familija i prijatelji također, nije bilo svirki ni prihoda, ali imao sam neku ušteđevinu pa se izguralo. Dobro je za sad, snaći ću se.

I kad se na jedan kup stave sve nedaće koje su pogodile glazbenike - što vas i dalje tjera da stvarate, da radite novi album, da snimate spotove, radite na promociji?

To je gotovo fizička potreba, morao sam dovršiti album da bi se mogao dalje posvetiti novim stvarima, a promocija mi je isto bila bitna jer je dio kreativnog procesa. Kroz kreaciju komuniciram sa svijetom i bitno mi je da vidim kakve su reakcije, jer tako upoznavam sebe. Al ustvari da budem iskren, nemam pametnijeg posla i volim se zafrkavati sa ekipom.

image
Naslovnica albuma 'Škrinja'.
PROMO

Što će vam najviše o njoj ostati u sjećanju, jednom kada ova 2020. prođe?

Da sam uspio dovršiti i objaviti album s kojim sam potpuno zadovoljan. Zahvaljujem za to još jednom svima koji su mi pomogli u tome, a najviše Hrvoju Prskalu i Dallasu.

Supruga profesorica, sinovi školarci - kako se nosite sa školom u novoj normali? Je li po vama bolje da idu u školu i riskiraju zdravlje, ili online pa su zatvoreni?

Mislim da je bolje da idu u školu, tamo se provode sve mjere, djeca i nisu u rizičnoj skupini, peru ruke, zdravo se hrane, prostorije se stalno provjetravaju. Po mom mišljenju covid je još jedan od rizika modernog doba koji ćemo morati prihvatiti kao i mnoge druge, jedemo plastiku, trujemo se naftom, obolijevamo zbog šećera i aditiva u brašnu i duhanu, a sve to je najčešće uzrok i raka i srčanih bolesti.

image
U spotu 'Gang Bang 2020', kopa krumpire.
PROMO

Koji je savjet za postizanje discipline kod učenika od doma?

Samo razgovor, ljubav, blagost, i mi svoju djecu učimo od početka da je škola i učenje najbitnija stvar u životu, i obaveza broj jedan.

Linker
12. travanj 2024 00:43